Ženy: První domácí víkend za dva body

05. října 2009, MiD

Očekávaný první domácí víkend se nevydařil podle vítkovických představ. V sobotu v závěru ztratily Vítkovice vedení nad Elite Praha. V prodlouření se nerozhodlo a v následujících trestných stříleních tak vybojovaly alespoň 2 body. V neděli pak proti FBŠ Bohemians ztratily Vítkovice plné tři body po prohře 3:7.

Ženy Vítkovic mají odehrán první domácí víkend v sezóně 2009/2010. První dva zápasy dokázaly vyhrát, porazily 7:3 Židenice a 8:2 Olomouc. Nejproduktivnější po první víkendu byla Tereza Urbánková (4+0), za zmínku stojí také obránkyně Andrea Pastušková (1+3).

1.SC WOOW Vítkovice - Elite Praha
V sobotu se nejprve ženy v MSH Dubina střetly s celkem Elite Praha. Tento tým ve svém prvním zápase podlehl Tigers SJM 1:7, ve druhém pak překvapil a porazil Chodov 3:2 po nájezdech. První víkend se v celku Elite nejvíce bodově povedl Lence Horké – Fiedlerové (0+2). Elite přijelo bez svých opor Vaculíkové s Rullovou. Zajímavostí byl střet dvojčat na každé straně. Vítkovické barvy hají Hana a Eva Sládečkovy, za Elite hrají Kateřina a Klára Gregorovy.


V první třetině sobotního zápasu se do šance nejprve dostala Schaffnerová, nedokázala ale propasírovat míček za záda Langerové. Domácí brankářku Kubíčkovou prověřila v páté minutě tahem Beranová. Skóre se poprvé měnilo v osmé minutě, když se prosadila nadvakrát dorážkou prosadila Tereza Urbánková. Poté obrovskou šanci Jahodové v desáté minutě vychytala akrobaticky Kubíčková. Na začátku dvanácté minuty byla vyloučena Schaffnerová, Elite se v průběhu přesilovky dostalo do jediné vážnější šance, když Horká v těžké pozici nedokázala dopravit míček do prázdné branky. Vše si ale Lenka Horká vynahradila pět sekund po návratu Schaffnerové, když se díky svému důrazu na brankovišti dostala ke střele a vyrovnala. V šestnácté minutě se odehrálo druhé dějství boje mezi Jahodovou a Kubíčkovou, domácí brankářka ale dalším akrobatickým zákrokem udržela nulu. V čase 17:09 šly hostující hráčky do vedení, když obrovskou chybu udělala Macurová, která odehrála míček přímo na hokejku Veselé, ta si pohrála s bezmocnou Kubíčkovou a zavěsila. Do šaten se tak šlo za stavu 1:2.

Na začátku druhé třetiny pomohlo hráčkám Elite břevno. Prvních pět minut měly převahu domácí hráčky, nedokázaly si ale poradit s dobře bránícím soupeřem. Ten svůj tlak naopak proměnil v gólovou radost. Kubíčková sice ještě v 28. minutě chytila volej Möglichové, za pár sekund už ale míček lovila z branky, když se prosadila Lisová.  Ve 32. minutě šla na Kubíčkovou sama Jahodová, „Lego“ však útočnici Elite vychytala a skóre se neměnilo. O dvě minuty později viděla Dubina trestné střílení poté, co jedna z hráček zabránila gólu vysokou holí. Tereza Urbánková nezaváhala a snížila střelou k tyči na 2:3. 37. minuta znamenala ohrožení pro branku Kubíčkové, Kateřina Gregorová ale nakonec z dobré pozice mířila nad bránu. V 39. minutě bylo srovnáno – Urbánková získala v rohu míček, předložila jej Šteifové a ta se nemýlila. Dvacet sekund před přestávkou pak Macurová trefila břevno.

Třetí třetina měla rušný začátek. V čase 42:12 byla vyloučena Hana Sládečková za špatné střídání. Přesilovku využila chytrou tečí Möglichová a pak se začaly dít věci.... V rozmezí 44:24 – 46:05 daly Vítkovice čtyři branky (Hana Sládečková, 2x Urbánková a Hašová), gól poslední jmenované ale nebyl uznán. I tak si třenéři Elite logicky vybrali oddechový čas. Po něm to sice chvíli vypadalo, že gólová smršť byla pro Elite K.O., když další šance neproměnily Hašové se Sládečkovou, nakonec ale Zvonková pěknou střelou po seběhnutí od mantinelu v 47. minutě a vrátila Elite do hry. I nadále byla aktivní ve Vítkovickém dresu Hašová, v 50. a 56. minutě ovšem své šance nedala. Elite se nadechlo k závěrečnému tlaku, který připomínal přesilovkový zámek a přinesl své ovoce v podobě vyrovnávací branky Polákové, 64 vteřin před sirénou. Hráčka Elite propálila nepřipravenou zeď.

Prodloužení nenabídlo žádnou gólovou šanci, vzplálo však hodně emocí. V 63. minutě zastavila diskutabilně střelu Polákové Pastušková. Místo očekávaného dvouminutového trestu ovšem rozhodčí nechali pokračovat ve hře, což se Polákové natolik nelíbilo, až obdržela dvouminutový trest za nesportovní chování a nabídla tak Vítkovicím možnost přesilové hry, kteou ovšem nevyužily a rozhovaly tak nájezdy.

V těch byl zaznamenán jediný platný pokus, síťku rozvlnila domácí kapitánka Michaela Kuzmíková zajistila tak Vítkovicím druhý bod.

1.SC WOOW Vítkovice - FBŠ Bohemians
Druhé víkendové utkání proti Bohemians Praha bylo pikantní hned pro několik hráček. FbŠ je oblíbeným cílem hráček ostravských klubů při studiích vysokých škol. Proto mohli diváci vidět například Zuzanu Jelínkovou, Nikolu Černou, Lucii Szotkowskou, nebo Pavlu Theodosisovou, které působily i v opačném dresu. FbŠ nastoupilo posilněno sobotním vítězstvím, BiX Ostrava porazila Bohemka 5:0.

Hostující trenéři mohli být s nástupem do zápasu nadmíru spokojeni. Hned po dvaaosmdesáti sekundách využila Kamila Bočanová standartní situaci a otevřela skóre.  V čase 3:34 to bylo už 0:2, Černá dostala víc prostoru než by bylo bývalo zdrávo, přihrála Jelínkové a ta do odkryté branky zvýšila vedení.  V osmé minutě byla vyloučena Vašíčková a Bohemka tak měla další šanci, jak se utrhnout již v úvodu zápasu. Po celou dobu přesilovky se ale nedostala k ohrožení branky. Hra se následně odehrávala především ve středu hřiště, ve 14. minutě prošla přes dvě hráčky Hana Sládečková, položila si gólmanku a překonala ji, na brankové čáře však odpálila míček jedna z hostujících. V závěru utkání měly hráčky Bohemians dvě velké šance. Nejprve Vojáčková pálila z bezprostřední blízkosti do Kubíčkové a následně Szotkowská netrefila míček u tyče před prázdnou brankou.

Druhou třetinu začaly lépe domácí hráčky, ve 22. minutě snížila po standartce pěkným tahem Urbánková.  Za ani ne dvě minuty bylo vyrovnáno a poprvé v extralize se na jednom gólu podílela dvojčata Sládečkova, Eva dorazila do sítě střelu Hany.  Ve 26. minutě nevyužila Bohemka obrovskou šanci, když šly tři hráčky samy na Kubíčkovou, jedna zvolila střelu, se kterou si domácí gólmanka poradila. Poté se hra znovu odehrávala převážně ve středu hřiště a další změna skóre přišla až ve 34. minutě, kdy Vítkovice ze svých hokejek dvakrát ztratily míček, přičemž podruhé tuto ztrátu potrestala Křížová. Ve 36. minutě se podruhé prosadila dvojice Jelínková – Černá, „Bleka“ se u mantinelu zbavila obránkyně, předložila míček Jelínkové a ta se nemýlila. Černá mohla na konci druhé periody skórovat, nepodařilo se ji však dorazit střelu Zlámalové. Nikola Černá ale i přesto skórovat do druhé pauzy stihla, Jelínková ji našla zpětnou přihrávkou od mantinelu a ona tak uzavřela tvrdou střelou účet druhé třetiny.

Do třetí třetiny se duo Martiník – Velecký rozhodlo oživit hru střídáním gólmanek, Lenku Kubíčkovou nahradila Lucie Šrámková. Vítkovice měly možnost přesilovky, 3 sekundy před koncem druhé třetiny totiž za nedovolenou vzdálenost šla pykat Šimáčková. Domácí se ovšem k žádnému ohrožení branky nedostali a tak jako první ve třetí třetině skórovali hosté, konkrétně Vojáčková. Ve 48. minutě snížila opět po standartce Urbánková. Vítkovice se snažily napadat soupeře, šance Hany Sládečkové, nebo Macurové však zůstaly nevyužity. Jak to tak bývá, otevřená obrana je zranitelná z rychlých protiútoků, což demonstrovalo duo Křížová – Szotkowská a prvně jmenovaná po pěkné, rychlé akci uzavřela gólový účet zápasu. V 58. minutě zabránilo Jelínkové v jasném gólu jen postavení v brankovišti. V závěru ještě trochu vzruchu udělala Macurová, když při blokování další nahrávky klokanek do gólové pozice, málem srazila míček do vlastní branky.

Zhodnocení víkendových zápasů od Terezy Urbánkové:
vs Elite Praha:
„Dle mého názoru jsme měli na to, dotáhnout tento zápas do vítězného konce, nenechat si sebrat 3 body a celkově tak tvořit hru. Ale nevydařila nám nevydařila první třetina a do šatny jsme odcházely za stavu 1:2. Ve druhé třetině jsme se dokázaly vzpamatovat až po obdrženém gólu a vyrovnat tak skóre na 3:3. Do třetí třetiny se nám podařilo vstoupit skvěle, když jsme stav navýšily na 6:4. Bohužel jsme to nedokázaly udržet do konce, a tak se zápas rozhodoval až v samostatných nájezdech. Díky Lence Kubíčkové v brance se nám podařilo dva body získat.“

vs Bohemians:
„Do tohoto zápasu jsme chtěly jít jako o život. Avšak ze začátku nás soupeřky zaskočily rychlou rozehrávkou a kombinací do prázdné branky, a tak byl stav 0:2. Díky těmto rychlým gólům jsme ztratili soustředěnost a také se nám příliš nedařilo předvádět pěknou hru. Ve druhé třetině jsme jim dokázaly oplatit jejich rychlý start a vyrovnat tak skóre na 2:2. Opět jsme se ale nechaly vykolejit a díky našim chybám jsme z hřiště odcházely s výsledkem 3:7.