Jan Jelínek: “Čekají nás tři nadstandardní zápasy”

05. října 2009, CD

Dvacetiletý bek Jelínek kroutí letos již svoji pátou extraligovou sezonu. Dle jeho slov je již na čase zlomit penaltové prokletí a neškodilo by, kdyby se to povedlo právě v dánském Frederikshavenu.

Ahoj Honzo, jsi obránce nebo útočník? :) Na Czech Openu ses objevoval na centru, sezonu ale zatím hraješ opět jako obránce...
   "Na Czech Openu probíhaly klasické šachy se sestavou, ale teď hraju vzadu a myslím, že už to tak i zůstane. Útok totiž máme docela nabitý, takže netřeba nosit listí do lesa. :)"

Kde se cítíš líp?
   "V útoku jsem hrál naposledy v mladších žácích, takže je to dost nezvyk. Obrana mi momentálně určitě sedí víc, ale je to jenom o času na adaptaci. Jak říkám, útočníků máme hodně, takže momentálně to asi není třeba."

Jak vidíš účinkování Vítkovic na Poháru mistrů? Jaké jsou postupové šance, příp. medailové šance?
   "Stejně jako ostatní se strašně těším, bude to něco nového, nepoznaného. Postupové a medailové šance? Oboje jsou.:) Strukturou je to turnaj jako každý jiný, je to o dvou, třech vydařených zápasech a momentální formě...."

Který ze soupeřů základní skupiny bude nejtěžší? Co o nich víš?
   "Nejtěžším soupeřem bude asi o kousek Erä před Wilerem. Už minulý rok hráli dobře a letos ještě posílili, ohromně rychlé ruce a kombinace... S Wilerem to bude trochu jiné, hraje jednodušeji ale o to náročněji na fyzičku. A Estonci? O tom týmu nic nevím, ale Estonci obecně šli v posledních letech dost nahoru. Hrají tak trochu finským stylem, míček rychle od hokejky, výborná technika... Čekají nás tři nadstandardní zápasy."

Máš nějaký svůj rituál? Něco pro štěští? I to bude v Dánsku určitě potřeba.
   "Nic velkolepého nemám. Třeba jsem si už zvykl dělat věci před zápasem v určitém pořadí a systému, ale jako nějaký rituál to neberu, spíš jako automatiku."

Vítkovicím se zatím moc nedaří proměňovat trestná střílení. Prohrály ve čtvrtém finále loňského ročníku extraligy, vypadly na Czech Openu se švédským Dalenem a ani proti Tatranu se v letošní úvodním kole nepovedly. Čím to?
   "Těžko říct čím to je, na to jednoznačná odpověď asi není. Exekutory máme výborné a gólmany taky. Třeba proti Dalenu jsme ze 4 nájezdů dali dvě branky, tyčku a břevno... Možná, že na PMEZ bude ten pravý čas to prolomit. :)"

Kdy jsi jel poslední nájezd? Troufl by sis jet trestné střílení např. semifinále Poháru mistrů?
   "Poslední nájezd? To byl asi předminulou sezonu v semifinále play off proti Boleslavi. A jestli bych si troufnul? V našem týmu je určitě mnoho daleko lepších střelců... Je to hlavně o momentálních pocitech, pokud si hráč věří, je to v nájezdu polovina úspěchu."

Hodně štěstí ve Frederikshavenu!
   "Díky CD!"

 

Rozhovor s Janem Jelínek stvořil Roman Sladký
Foto: Roša