Ženy A Vítkovic přivezly důležité tři body

12. října 2009, Redakce

Extraligové ženy absolvovaly o uplynulém víkendu výjezd do Prahy, kde se utkaly s dvojicí loňských extraligový finalistů, českým mistrem Děkankou, nově působící pod názvem Herbadent Tigers SJM a týmem vicemistryň z Chodova.

V sobotním utkání čekal Vítkovce tvrdý oříšek v podobě českého suveréna Tigers. Soupeř stejně jako vítkovičtí muži bude Českou republiku reprezentovat od středy v Dánsku na Poháru mistrů evropských zemí a utkání s našimi děvčaty pojal jako generální zkoušky. A tato zkouška se mu nepochybně povedla.

Herbadent Tigers SJM - 1.SC WOOW Vítkovice 8:1

Vítkovice vstoupily do utkání nebojácně, první pětiminutovku si vynutily mírnou převahu a střelu Macurové s velkými obtížemi likvidovala Váňová. Poté však přišla černá pětiminutovka, která celý zápas rozhodla. Domácímu týmu napadalo do branky téměř vše, na co v danou chvíly soupeř sáhl a osud utkání byl v podstatě zpečetěn. Nejprve se po důrazu na brankovišti prosadila šťastně nadvakrát Moťková, za 29 vteřin přidala střelou z poloviny hřiště, která proletěla skrumáží těl až do sítě branku Billá. Za minutu se situace opět opakovala a střelou z poloviny přes clonící skrumáž se prosadila znovu Moťková. A aby toho nebylo málo, za další minutu po závaru před brankou zapískali rozhodčí poměrně přísné trestné střílení, se kterým si bezchybně poradila Jílková. Černou pětiminutovku uzavřela domácí kanonýrka Ilona Novotná, když ukázkově, byť s dávkou štěstí napálila míček ze vzduchu přímo pod břevno bezmocné Kubíčkové. Vítkovice v tu chvíly vypadaly na pomyslné vhození ručníka do rignu, nicméně nestalo se tak. Pozornou defenzivou a nasazením se podařilo další navýšení skore zastavit a dohrát třetinu bez další inkasované branky. Druhá třetina přinesla podobný obrázek jako ta první, domácí hráčky měly mírnou herní převahu, Vítkovice pozorně bránily a vyrážely k brejkům. Jediný a nejpodstatnější rozdíl byl, že se podařilo eliminovat útočné manévry Tigers a tak zaznamenala třetina pouze jedinou branku kanonýrky Novotné, která prokázala, že i malé zaváhání obrany ji stačí k pohodlnému skórování. I třetí třetina se nesla v obdobném duchu. Vítkovice však přeci jen už oklepanější se pokusily o větší dávku útočné aktivity. První vlaštovkou byl únik Hašové, se kterým si výborně poradila Váňová. Přesto se však vzápětí opět měnilo skore ve prospěch domácích, přehled prokázala Jílková. Aktivita Vítkovic směrem dopředu byla nakonec přeci jen odměněna čestným úspěch letošní prozatím kanonýrky sezony Terezy Urbánkové v přesilové hře. Definitivní podobu výsledku dala svou třetí brankou v zápase po nedůrazu bránících hráček v osobním souboji Jílková. Vítkovice tak odešly z utkání s porážkou 8:1, ovšem nutno říci, že po daleko lepším výkonu, než v dosavadních extraligových kolech.
 
 V neděli se utkaly Vítkovice s Chodovem. Holky dokázaly navázat na zlepšený výkon z předchozího dne, vylepšit jej i směrem dopředu a zaslouženě si tak odvést důležité tři body.

TJ JM Chodov - 1.SC WOOW Vítkovice 3:6
 Utkání však začalo hrůzostrašně, jak už je v této sezoně zdá se Vítkovicím prozatím předurčeno. Už v osmé vteřině zápasu předvedla hrubku Adamová a domácí Blažková uklidila v pohodě míček do prázdné branky. Vítkovice tato branka otřásla a přes několik málo náznaků se nedokázaly herně výrazněji prosadit, naopak uhodilo podruhé. Po závaru na brankovišti uplatnila natřikrát nejlepší důraz Jiříčková. Po této brance se však už Vítkovice rychle oklepaly, ihned po buly sehrály přímočarou a pohlednou kombinaci Hašová s Urbánkovou a druhá jmenovaná si vychutnala ležící Horákovou. Tato branka polila tým živou vodou. Domácí se dostaly pod tlak, kterému nakonec neodolaly. Opět se prosadila první formace, Urbánková po uvolnění servírovala před branku Hašové, která míček netrefila, nicméně za ní stojící Hana Sládečková už ano a bylo srovnáno. Zbytek třetiny se nesl v mírně převaze Vítkovic, změnu skore to však již nepřineslo. Druhou třetinu si pronajala v one-woman show domácí golmanka Horáková. Vítkovice v tomto dějství soupeře jasně přehrály a jen domácí golmanka, která v brankovišti doslova čarovala udržela naděje domácích. Vítkovice zasypaly chodovskou branku sprškou střel. Samostatný nájezd neproměnila Hašová. Při úniku dva na jednoho skončila střela Urbánkové do prázdné branky po ideální přihrávce Hany Sládečkové pouze na tyčce. Střely Kuzmíkové a Niemcové vytáhla skvěle domácí golmanka, stejně jako zázračně dorážku Hašové.
 Jak probíhala druhá třetina, začala i třetí. Vítkovice v trvalém náporu zaměstnávaly domácí golmanku. Další samostatný únik Hašové byl opět vychytán, střela Urbánkové skončila na břevně a až pokus Macurové přes skrumáž těl, po téměř dvouminutovém neustálém obléhání chodovské branky, skončil vedoucím golem a odčarováním domácí golmanky. Za dvě minuty se dostaly Vítkovice do rozhodující dvoubrankového trháku využitím přesilovky. Po několika nadějných střelách se nakonec ujala až střela Andy Pastuškové, která zapadla přesně k tyči bezmocné golmanky hostí. Domácí poté vrhly všechny síly do útoku a aktivním napadáním donutily rozehrávající hráčky k chybě, po které následovalo snížení z hole Slavíkové. Domácí gol povzbudil, nicméně Vítkovická obrana protentokrát pracovala soustředěně a obětavě a s pár skrumážemi po nahozených míčcích si poradila Ondrejková. Naopak na druhé straně se po náznacích několika brejků přeci jen podařilo výhru potvrdit, a to když Hana Sládečková uplatnila důraz v útočném pásmu a nabídla šanci prozatím jasné střelecké jedničce extraligy Urbánkové, která si zkušeně s domácí golmankou poradila. V závěru se ještě domácí pokusily o power-play, ale jejich odvahu utla golem do prázdné brány Adamová. Vítkovice tak získaly po zlepšeném výkonu důležité tři body. Stínem je zranění Hany Sládečkové, které by však snad mělo být do ostravského derby Vítkovice - BiX hraného na Dubině v pátek 23.10. v pořádku.