Utrápené vítězství

22. října 2009, CD

Havířov přijel do Ostravy v okleštěné sestavě bez bratří Kožušníků, přesto unaveným Vítkovicím dvě třetiny úspěšně vzdoroval.

 

Vítkovice nastoupily bez Vladaře a nemocného snipera Mustakallia, hosté s vítkovickým brankářem Vítem Schulmeisterem v brance. Nutno podotknout, že ten svým výborným výkonem dlouho držel Havířov ve hře o extraligové body.

      Úvod vyzněl jasně pro Vítkovice. Ve třetí minutě rozebral první útok hostující obranu do šroubku a Jiří Juhaňák, který v létě přišel právě z Havířova, zakončoval do prázdné branky. V 5.minutě skončila za Schulmeisterovými zády po obloučku zblokovaná střela Petra Kološe a vše nasvědčovalo tomu, že si hostující brankář ve své extraligové premiéře v dresu Havířova odnese pořádný příděl. Pak ale hra na dlouhou předlouhou dobu upadla do extraligového podprůměru. Havířov se osmělil ve 12.minutě, kapitán Bezděčík vyzkoušel pevnost masky Marcela Suchánka. V 17.minutě po skrumáži před brankou nadvakrát zvyšoval opět Petr Kološ na 3:0.

      Do druhé třetiny nastoupili hosté s ofenzivnějším myšlením a byli za to po zásluze odměněni. Po dvou šancích Bajgara, přičemž jednou trefil tvrdou ranou břevno, se v 29.minutě prosadil střelou skrytou za obráncem Jantoš. Vítkovice dále bušily do defenzivy Torpeda, neúspěšně. A tak ve 35.minutě kapitán Bezděčík snížil na rozdíl jediné branky!

      Trenér Mrázek byl nucen stáhnout hru na dvě pětky, ale obraz hry se příliš nezměnil. Ve 45.minutě však vystihl rozehrávku Havířova Petr Kološ, počkal si na správný okamžik ke střele a chladnokrevně vrátil Vítkovicím dvoubrankové vedení. Ve 48.minutě byl vyloučen střelec první branky hostů Jantoš, Vítkovice v přesilovce svíraly soupeře v kleštích, ale vše pochytal Schulmeister. V 52.minutě pálil ostrými Patrik Suchánek, ale ani on havířovského brankáře nepropálil. Z následné rozehrávky z rohu se ale trefil nádherně švihem Lukáš Hrubý. Jeden z mála v dresu Vítkovic, který se v zápase svým výkonem blížil svému standardu byl kapitán Pavel Brus, za utkání střílel mnohokrát velmi nebezpečně, vymýšlel šance pro spoluhráče, jako např. v 53.minutě pro Jankulára. Ale byl to právě Brus, který putoval v 57.minutě na trestnou židličku. Oslabení jsou však vítkovickou velmi silnou disciplínou. Nejenže branky nedostávají, ale sami je střílí. A přesně tato slova potvrdil již po 24 vteřinách po vysunutí Tokoše precizně provedeným forhendovým blafákem Karel Ťopek.

Vítkovice dva dny po návratu z Poháru mistrů v Dánsku předvedly doma mdlý výkon, na oslabený Havířov to však stačilo. "Těla hráčů byly na zápase přítomny. Hlava nikoliv." zhodnotil přesně utkání domácí lodivod Mrázek. Jeho svěřenci na ploše skutečně místy působili jako těla bez duše.

V úterý 27.října od 18hodin přivítají Vítkovice doma Liberec, který si z palubovky Tatranu v souběžně hraném utkání odvezl výprask 13:4.

Foto: J.Zerzoň