Ženské derby pro sebe urval rival

26. října 2009, redakce

V páteční předehrávce 7. kola Extraligy žen byl úspěšnější celek FBC BiX Ostrava.

 

      Přestože vstup do utkání vyšel o mnoho lépe domácím Vítkovicím, po 29 vteřinách se mezi střelkyně zapsala s vydatnou pomocí Kuzmíkové Andrea Pastušková. V páte minutě ovšem po chybě obrany nešťastně inkasovala Šrámková a bylo srovnáno. O dvě minuty později se znovu radovaly domácí, když po nahrávce Hany Sládečkové vymetla síťku střela Tamary Hašové. Od desáté minuty ovšem přišel slaboduchý úsek obranné činnosti Vítkovic, ze které byly schopny hráčky BiXu vytěžit absolutní maximum s minimem námahy a také střeleckých pokusů. Po chybě Niemcové nejprve srovnávala Vavrečková, pak stejná domácí obránkyně neštastně tečovala míček před hráčkou BiXu za záda vlastní brankářky. Do konce třetiny se ještě dokázala prosadit vítkovická Solková, toho času ovšem na hostování v FBC BiX Ostrava. První třetina tedy skončila 2:4 ve prospěch soupeřek.

      Ve druhé třetině se sice zvýšila územní převaha Vítkovic, na změnu skóre to ovšem nemělo efekt. Znovu to byl soupeř, jehož efektivita měla ten večer velký prim. V 35. minutě se po trestuhodně dlouhé chvilce přípravy dostala k nadýchané střele z téměř poloviny hřiště Zuzana Halfarová a BiX odskočil na rozdíl 3 branek.

      Třetí dějství se neslo ve znamení galavečera Katky Honkýšové, soupeřovic golmanky, jež si poradila i se střeleckou nadílkou vítkovických hráček, které střílely a zkoušely, jak by míček prošel za její záda. Na straně žlutěoděných hráček BiXu byla ovšem mnohem lépe spolupracující týmová obranná činnost, za kterou se to poté věru lapá. Doslova dobývání bylo neúspěšné až do 50. minuty, kdy se podruhé trefila Pastušková, tentokráte po prozíravé přihrávce Vašíčkové. Poté si domácí lodivostvo vybralo time-out, jehož výsledkem měl být velký tlak domácích na stranu hostí. Díky chybě v Matrixu a na straně Zuzany Macurové se z gólu radovala soupeřka Martina Závodná, posílajíc tak svůj tým znovu do tříbrankového vedení. Za tři minuty ovšem padly z tlaku Vítkovic dvě branky a bylo jasné, že závěrečné minuty se ponesou v infarktovém závěru jako za času olympijského zlata Katky Neumannové. Cílovou pásku ovšem protly o gumovou reklamu na prsech dříve soupeřky.

      Malá poznámka na závěr, přestože od poloviny druhé třetiny lze mít pocit, že se jednalo o povedený výkon, je třeba si připomenout, že úspěch znamená dělat to nejlepší, co můžeme, s tím co máme. A také, že spočívá v konání, nikoli v dostávání - v úsilí a ne ve vítězství.

      Tak vzhůru do boje, vy věrné rytíře Vítka! Nenechme své království dobýt Libercem a vyprašme Klokanům kožich, ať se vrátí do svých krajin!

Foto: Roša