Do extraligové nadstavby vstoupily ženy výhrou nad BiX

21. února 2010, Redakce

Již potřetí se letos utkaly Vítkovice se svými konkurentkami z BiX Ostrava. Zatímco v obou předchozích duelech se radovaly po těsných výhrách soupeřky, tentokrát konečně přišla řada na Vítkovice!

V prvním utkání nadstavbové části urvaly dva body za vítězné nájezdy a výrazně se tak přiblížily vytouženému play-off.

Rekordní divácká kulisa, kterou nalákal jednak předchozí atraktivní zápas mužů, ale také tradiční náboj městského derby, sledovala od prvních minut poměrně nervózní utkání. Vítkovice sice držely o něco více míček na svých hokejkách, jenže přes kvalitní obranu BiXu se dostávaly k zakončení jen minimálně. V nebezpečnějších pozicích se tak zpočátku ocitaly soupeřky, naštěstí však bez gólového efektu. BiX nezužitkoval ani přesilovku při poměrně zbytečném vyloučení Hašové za nedovolené vrážení. Za Vítkovice nejvíce hrozila Hanka Sládečková, která nejprve pálila do tyče, v závěru třetiny jí pak vychytala Honkýšová.

I v prostřední části se potvrzovalo, že oběma gólmankám vyhovuje stav 0:0, a tak lze zápis zkrátit na výčet nevyužitých šancí. Na straně Vítkovic byla hodně vidět Kuzmíková, její střely ovšem postrádaly přesnost. Pouze do břevna pak namířila svůj pokus Pastušková. Také BiX mnohdy až příliš snadno pronikal defenzívou domácích, což mělo za následek nejen velké příležitosti Bartuskové, Solkové či Metzové, ale zejména pak úvodní branku Halfarové. Ta necelé dvě minuty před koncem třetiny přehodila Kubíčkovou a míček doskákal až za brankovou čáru.

Ve třetí třetině se zápas „zvrhnul“ v souboj vítkovických útočnic s ubývajícím časem a obranou BiXu v čele s Honkýšovou. Ta odolávala atakům domácích až do 56. minuty, kdy se konečně podařila souhra Hašové s Macurovou a druhá jmenovaná zakončovala do poloprázdné brány. Odvrátit prodlužení mohly poté florbalistky na obou stranách, velké šance Niemcové či na druhé straně Solkové ale zůstaly nevyužity, a tak stav 1:1 vydržel až do sirény.

Pětiminutový „overtime“ nic nového nepřinesl, ani co se týče obrazu hry, ani na ukazateli skóre. Dubinské ochozy se tak podruhé během jednoho večera dočkaly samostatných nájezdů.
První dvojice – Metzová za BiX a Kociánová za Vítkovice – své souboje s gólmankami prohrály. Ve druhé sérii napálila Žůrková tyč, zatímco Adamová s přehledem zavěsila. Solková sice ještě vrátila BiXu naději povedeným blafákem, ale následně Macurová rozvlnila síťku za zády Sitkové, která vystřídala Honkýšovou, a připsala si tak vítěznou branku utkání.

Velké poděkování patří fanouškům, a to jak těm vítkovickým, tak příznivcům soupeře, kteří dohromady vytvořili výbornou atmosféru, na zápasech ženské Extraligy vídanou snad jen právě při ostravských derby.
Vítkovické florbalistky mají nyní na třetí příčce čtyřbodový náskok před Libercem a BiXem a jejich cílem je tento post udržet. V příštím kole je čeká lídr tabulky, Herbadent Tigers SJM, za kterým poputují v neděli 28. 2. do Prahy. Ačkoli budou domácí jasnými favoritkami, Vítkovice se pokusí o podobné překvapení, jaké se jim povedlo v posledním měření sil na Dubině, kdy podlehly Herbadentu až po nájezdech.

Foto: Roša, Otto