Turkka Lehtinen: "Je důležité naučit se prohrávat, než se stanete opravdovými šampiony!"

23. února 2010, CD

Horečka play-off stoupá. Vítkovice v ostrém testu se třetí Mladou Boleslaví prohrály doma na nájezdy. Nejen o tomto zápase a blížícím se play-off jsme si povídali s finským bleskem v modrobílém dresu Turkkou Lehtinenem.

Ahoj Ture, jak bys shrnul zápas proti Mladé Boleslavi, který jste odehráli uplynulou sobotu?
"Zápas byl dobrou přípravou na play-off. Bylo to psychicky náročné, plné osobních soubojů jeden na jednoho a na hřišti byly k vidění mnohdy velké emoce. Myslím, že jsme hráli florbal na úrovni play-off jen první třetinu, bohužel jsme v tom nepokračovali až do konce. V play-off musíme hrát chytřeji a držet se ve hře celých 60 minut v každém zápase."

Který tým bys chtěl do čtvrtfinále?
"Myslím, že je to celkem jedno, na koho půjdeme. Bylo by krásné hrát proti BiX, ale to bude bohužel toto jaro hrát trošku jiné play-off."

Jestli se naplní popírové předpoklady, potkají Vítkovice Mladou Boleslav opět v semifinále. Opět, jako poslední dvě sezony. Samozřejmě ale nejdřív musí oba týmy projít přes čtvrtfinále.. Jaké to pak bude?
"Jak říkám, je to jedno, koho na naší cestě potkáme, ale osobně mám zápasy s nimi rád. Hrají velmi jednoduchý florbal založený na situacích jeden na jednoho, to si myslím, že nám sedí."

Poslední zápasy hraješ na pozici obránce. Je to pro tebe lepší než v útoku? Kterou pozici preferuješ?
"Jsem rád, když týmu pomůžu na kdekoli budu moct. Nebylo lehké přecházet během sezony mezi útokem do obranou, ale kdekoli hraju, vždy dávám všechno pro tým. Ale když mám dobrý den, myslím, že týmu pomohu více v defenzívě."

Jak se cítíš zdravotně? Nemáš žádné problémy před vrcholem sezony, tedy boji v play-off?
"Cítím se dobře, díky za optání! Nějaké normální údery a modřiny jsou, ale nikdy žádnou nepříjmu, aniž bych ji nevrátil :)"

Vzpomínáš si na poslední play-off v dresu Vítkovic: Zvláště na druhé čtvrtfinále proti Future?
"Ano, vzpomínám. Vedli jsme v Praze již tuším 7-2 a nakonec prohráli na nájezdy 7-8. Kdybychom zápas vyhráli, příběh té sezony by byl úplně jiný. Ale měli jsme opravdu velmi mladý a nezkušený tým. Ten zápas nám prohrál celou sérii. Ale je důležité naučit se prohrávat, než se stanete opravdovými šampiony."

Jak se těšíš na horečku play-off? Už je cítit v týmové atmosféře?
"Nadcházející play-off už cítíme na každém tréninku několik týdnů. Trénujeme tvrději, rychleji a soustředíme se na těžká utkání. Myslím, že každý už čeká na ty opravdové zápasy. Osobně mám rád těžká a těsná utkání a vím, že v těchto zápasech ze sebe vymačkáme to nejlepší!"

Máš nějaké rituály (ať už v normálních zápasech sezony nebo v play-off)? Malý kamenný slon? Speciální ponožky? Vousy?
"Vousy na play-off, to je pro mě! Však uvidíš... ;)"


Rozhovor s Turkkou Lehtinen : Roman Sladký                  
Foto: Roša, J. Zerzoň