Ženy senzačně porazily Tigers a jsou v play-off! aktualizováno

28. února 2010, CD

Po čtyřech letech si zase ženy Vítkovic zahrají o medaile! Na půdě suverénního Herbadentu Tigers SJM zvítězily 4:3, uštědřily tak několikanásobnému obhájci titulu první porážku v sezoně a hlavně si zajistily postup do play-off!

A nejen to, jsou blízko k medaili! Na Liberec mají čtyři body a do konce nadstavby odehrají oba týmy ještě dvě utkání. Vítkovice pojedou opět na horkou pražskou půdu, tentokrát jim hostitelem budou druhé Bohemians, Liberec se pokusí donutit mistra Tigers SJM klopýtnout podruhé v řadě. A nakonec hrají Vítkovice s Libercem! K jisté medaili chybí tedy kousek. Vítkovice letos ale chtějí ještě výše!

Dlouhé tři roky, celkem 77 zápasů nepoznal tým Tigers Praha(bývalá Děkanka) hořkost porážky v české lize. Tuto famózní sérii uťaly v neděli v Praze až vítkovické ženy. Nejen, že touto výhrou způsobily prvotřídní senzaci v českých ženských florbalových vodách, zároveň si tím zajistily postup do semifinále extraligy.

Utkání začalo ve svižném tempu. Na obou stranách bylo ke shlédnutí několik podařených akcí, za Vítkovice promáchly před prázdnou brankou prudké přihrávky Macurová a Urbánková, na druhé straně lapila Kubíčková prudkou střelu Šteglové. Ve třinácté minutě šly do vedení hráčky Tigers, povedenou útočnou kombinaci zakončila přesnou střelou ze středu Jílková. Tento gól aktivitu vítkovických hráček na pár minut otupil, za což přišel trest v podobě signálu ze standardní situace a přesné střely Šindelové, která zkušeně využila zaváhání vítkovické obrany. První třetina tak skončila dvoubrankovým vedením favoritek.

Do druhé třetiny vstoupily vítkovické ženy s ještě větším odhodláním a nasazením a odměnou jim bylo ovládnutí tohoto dějství. Ve 24. minutě sice ještě Váňová vychytala v souboji z očí do očí Terezu Urbánkovou, o necelé dvě minuty později se však Vítkovice dočkaly a Kuzmíková využila nepozornosti hráček Tigers při trestném úderu a propálila zeď i bezmocnou Váňovou. Vstřelený gól vlil do vítkovických hráček ještě více energie, naopak domácí viditelně opařil a z jejich hokejek se vytratila obvyklá jistota. Výsledkem bylo několik závarů před brankou Tigers. Ani domácí však nesložily zbraně úplně a po individuální akci trefila Svobodová břevno. Závěr třetiny však přeci jen přinesl radost Vítkovicím, které svou aktivitu dokázaly gólově zužitkovat. Ve 39.minutě Macurová prostrčila míček do křídla unikající Tereze Urbánkové, která svůj druhý souboj z očí do očí proti Váňové tentokrát vyhrála a vyrovnala skóre. Šestnáct vteřin po rozehrání přišla chyba v rozehrávce Tigers, Kuzmíková prostrčila na Evu Sládečkovou, která protisměrnou kličkou do středu zmátla celou obranu soupeřek a její následnou střelu tahem zastavila až síť. Po dvou třetinách tak odcházely Vítkovice s nadějným vedením.

Třetí třetina se odehrávala ve znamení velkého boje o každý metr na hřišti. Domácí hráčky se snažily vyvinout tlak, hráčky Vítkovic jim to však aktivní obranou znesnadňovaly na nejvyšší možnou míru a samy vyrážely k nebezpečným protiútokům. Při skvěle chytající Kubíčkové stálo znovu štěstí, když Šindelová trefila břevno, na druhé straně byla před brankou faulována v rychlé akci Hašová a následovalo trestné střílení. To prováděla Zuzana Macurová, soupeřovu brankářku se jí však střelou překonat nepovedlo. V následné přesilovce pálily nebezpečně Niemcová a Urbánková, ani to ke gólu nevedlo. Vítkovice ale za svou aktivitu, kdy se neuchýlili pouze k pasivní obraně vedení byly brankově odměněny. Hašová uplatnila svou rychlost a zarputilost, prodrala se kolem mantinelu přes dvě hráčky, zpětnou přihrávkou našla na středu Kuzmíkovou, která střelou z první vyhnala pavouky z pravého horního rohu branky Tigers. Domácí hráčky poté zpustily hru vabank, velkou šanci měla Jílková, ale dotřetice pomohla Kubíčkové tyč. I Vítkovice mohly definitivně rozhodnout, ale rovněž Macurová z následného protiútoku trefila pouze tyč. Minutu před koncem se ale Tigers povedlo zápas dovést do infarktového závěru, když důraz při napadání a několikerý závar využila Šteglová. Poslední minutu hrály domácí power-play, kromě závarů před brankou však největší šanci měla Kuzmíková, když při střele na prázdnou branku trefila pouze skrumáž hráček. Vítkovice tak dosáhly obrovského úspěchu, kdy odebraly týmu Tigers velmi dlouho úspěšně pěstovanou gloriolu neporazitelnosti.

třetiny: 2:0, 0:3, 1:1
branky: Jílková(Šteglová), Šindelová(Jarolímová), Šteglová(Krupnová) – Kuzmíková, Urbánková(Macurová), E.Sládečková(Kuzmíková), Kuzmíková(Hašová)

sestava Vítkovic: Kubíčková – Adamová, Niemcová, E.Sládečková, Kuzmíková, H.Sládečková – Pastušková, Novakovská, Urbánková, Macurová, Hašová – Vobořilová, Šteifová, Šrotová, Kociánová

Komentář trenéra: Obrovsky cenné vítězství, všechny hráčky zaslouží za předvedený výkon maximální pochvalu. A tohle vítězství chutná o to více, že nebylo jen dílem náhody či štěstí, ale výsledkem perfektně zvládnutého týmové výkonu a nebojím se říci, že bylo zasloužené.

Statistiky zápasu: http://fis.cfbu.cz/index.php?pageid=2519&onlycontent=1&record_id=23041
On-line: http://online.cfbu.cz/online-23041.htm

Foto: Roša