Tereza Urbánková: Šance je to obrovská.

08. března 2010, Redakce

Přinášíme rozhovor s nejproduktivnější vítkovickou hráčkou, čerstvě devatenáctiletou, Terezou Urbánkovou nejen o probíhající florbalové sezóně a závratným tempem se blížícím play-off extraligy žen.

I přesto, že je Ti teprve devatenáct, patříš k lídrům týmu, co se produktivity týče. V základní části jsi vstřelila 23 gólů, což je skoro třetina všech branek celého týmu. Jaká pro Tebe byla základní část?
Základní část byla letos pro mě opravdu golově bohatá, za což jsem především vděčná spoluhráčkám, které mi asistovaly. Asi je to pro mě úloha být tím koncovým hráčem. Avšak celá základní část byla taková jednou nahoru podruhé dolů zejména ze začátku. Dokázaly jsme sebrat body lepším soupeřům, nicméně s papírově slabšími jsme je zase ztrácely, což nás přivedlo ke konci základní části, že jsme museli zápas s Libercem brát buď všechno nebo nic. Naštěstí pro nás se tento výlet velice vydařil a zatím pokračujem ve skvělé bojovné a vyrovnané náladě. Doufám, že uspějeme i v příštích zápasech.

Do nadstavby vstoupil tým výhrou v derby a především senzačním vítězstvím s téměř tři roky neporaženými Tigers Praha. Čím to, že se vám povedlo jejich sérii zlomit?
Letos to nebylo poprvé, kdy jsme k tomu vítězství měly nakročeno. Sebraly jsme jim body v nájezdech, a tak jsem si říkala, že už to taky někdy musí přijít. Jsem ráda, že jsme to byly právě my.  A myslím si, že z nich taky spadlo to břemeno. Podle mě se nám podařilo vyhrát, protože jsme proměnily šance, do kterých jsme se dostávaly a naše obrana nebyla zase až tak slabou stránkou.

Výhrou v Praze jste si definitivně zajistily účast v semifinále extraligy, jaké v něm vidíš šance a cíle?
Šance je to obrovská. Konečně jsme se tam dostaly a cíle jsou přeci jasné. Určitě chceme uspět. Pokud se vše vyvede minimálně saháme po bronzu.

Pro Tebe to bude vůbec první extraligové play-off v kariéře. Jak se na něj těšíš a chystáš ty a tým něco speciálního?
Těším se nesmírně moc. Určitě to budou nervoznější zápasy než obvykle, avšak věřím, že to zvládneme. Myslím, že nás náš rituál s tetovačkami a dobrou motivační hudbou nemine.

Patříš do kádru reprezentace juniorek a pozvánka na domácí mistrovství světa by Tě zřejmě neměla minout, jak tam vidíš ambice českého týmu?
Minulý turnaj v Polsku se nám velice povedl. Dostaly jsme pochvalu, což nás určitě potěšilo a nabudilo. V polsku jsme měly šanci zahrát si se dvěma týmy přímo ze skupiny, ovšem oba zápasy byly vyrovnané Švýcarky měly opět nastartované nohy a Polky připravené na tvrdou hru, a tak si myslím, že ikdyž je ta skupina pro nás celkem vydařená, nebudou to lehké zápasy. Pokud budu mít tu čest si na letošním MS zahrát určitě na hřišti nechám srdce i plíce. 

A na závěr jedna záludnější otázka. Není neznámou, že spousta mladších florbalistek se v Tobě vidí. Co bys jim „ ze své florbalové kuchyně“ poradila, aby se jim povedlo nastartovat jejich budoucí kariéry tak jako Tobě?
Nejdůležitější je, aby je ten florbal bavil a chtěli něco dokázat. Každý může být dobrý, pokud bude chtít. Já osobně jsem si vytyčila vždy takové menší cíle, které se rok od roku zvyšovaly a možná to je ten důvod proč mě to baví a chci se pořád zlepšovat. Pak už stačí kapka talentu.

Díky za rozhovor!
I já mockrát děkuju!

Foto: Roša