Kdy jsou podmínky pro hru regulérní?

08. ledna 2011, SR

Pravidla určují rozměry hřiště, umístění branek a bodů pro vhazování, rozměry brankoviště, počet hráčů. Existují ale další faktory, které jsou pro regulérní hru důležité.

 

Jedním z nich je hala jako taková. To, zda je hala dostatečná pro uspořádání florbalového zápasu, určuje na začátku ligová komise, která halu buď schválí pro danou soutěž, či ne. Přihlíží při tom k mnoha faktorům. Povrchu hřiště, rozměrům haly, zázemí haly, apod.

Jsou to ovšem ještě další faktory, například hydrometeorologické. Regulérní florbal se určitě nedá hrát na sněhu, ledu či v extrémních teplotách. To je velký problém např. nafukovacích hal. Nízká teplota, kromě tedy hrozby onemocnění či vzniku respiračních problémů, způsobuje v mnoha případech kondenzaci vlhkého vzduchu na ploše a tím i kluzký povrch. Příliš vysoké teploty mohou pro změnu způsobit dehydrataci či přehřátí organismu.

 

Citace ze Sbírky zákonů č 6 z roku 2003 :


"VYHLÁŠKA ze dne 16. prosince 2002, kterou se stanoví hygienické limity chemických, fyzikálních a biologických ukazatelů pro vnitřní prostředí pobytových místností některých staveb.

...

§ 3
Mikroklimatické podmínky

(1) Provoz v pobytových místnostech se zajišťuje tak, aby byly dodrženy přípustné mikroklimatické podmínky uvedené v příloze č. 1, s výjimkou mimořádně chladných nebo mimořádně teplých dnů. Za mimořádně chladný den se považuje den, kdy nejnižší teplota venkovního vzduchu dostáhla hodnoty nižší než -15 ºC. Za mimořádně teplý den se považuje den, kdy nejvyšší teplota venkovního vzduchu dosáhla hodnoty vyšší než 30 ºC,

(2) V případě mimořádně chladných dnů při poklesu vnitřní průměrné teploty pod 16 ºC se provoz pobytových místností zastaví, pokud není možno vnitřní teplotu zyýšit odpovídajícím vytápěním na výslednou teplotu dle přílohy č. 1.

(3) Při použití sálavého vytápění nesmí intenzita osálání v místě hlavy člověka překročit 200 W.m-2.

(4) Pobytové místnosti musí mít zajištěno přímé nebo nucené větrání

(5) Množství vyměňovaného vzduchu ve větraném prostoru se stanovuje s ohledem na množství osob a vykonávanou činnost tak, aby byly dodrženy mikroklimatické podmínky a hygienické limity chemických látek a prachu.

(6) Nucené větrání se použije tam, kde přímé větrání je nedostačující k odvodu vznikajících škodlivin a tepelně-vlhkostní zátěže prostoru.

(7) Vývody odváděného vzduchu do venkovního prostředí se umísťují tak, aby nedocházelo ke zpětnému nasávání znečištěnéoh vzduchu do okolních vnitřních prostorů.

(8) Klimatizace nesmí být zdrojem žádné kontaminace.

Tolik litera zákona. V nafukovací hale Fat Pipe Aréna byla například v lednovém utkání 1.ligy juniorů FBC Remedicum Ostrava - 1. SC WOOW Vítkovice naměřena certifikovaným teploměrem teplota v hale 12 ºC. Při okolní teplotě -5 ºC by se podle zákona (tabulka 1) měla teplota v hale pohybovat mezi 20 a 24 ºC.  V tomto případě šlo "jen" o nejvyšší celostátní soutěž juniorů a zápas trvající cca dvě hodiny, ale např. turnaje elévů trvají čistého herního času pět hodin.

Ve sprchách by podle zákona (tabulka 4) měla být teplota 25 ºC. Tímtéž certifikovaným teploměrem byla ovšem naměřena 14 ºC, což je rozdíl již alarmujících 11 ºC. V těchto případech již jde opravdu o zdraví.

Po zjištění florbalových podmínek pro nesehrání, resp. odložení takového utkání, je nutné, aby se oba týmy dohodly na neregulérnosti podmínek pro sehrání utkání a společně s rozhodčími tuto skutečnost uvedly do zápisu o utkání.