Statistika: základní část mužské Fortuna extraligy

08. března 2011, CD

Číselné shrnutí základní části Fortuna extraligy. Co lze vyčíst před čtvrtfinále s Brnem?

 

Vítkovice skončily po základní části nakonec na třetím místě za Střešovicemi a FBC Ostrava se ziskem 49 bodů za 15 výher v základní hrací době a 2 v prodloužení. 5x odešli hráči Vítkovic poraženi. V letošním novém modelu výběru soupeře pro čtvrtfinále volili mezi sedmým Brnem a pátou Mladou Boleslaví. Zvolili Buldoky z Brna. Letošní vyrovnaná tabulka postupně oddělila pět vedoucích týmů. Tatran, FBC Ostrava, Vítkovice, Chodov a Mladou Boleslav. Zbytek startovního pole za nimi pokulhává.

      Ruce hráčů Vítkovic na důkaz vsítěné branky letěly nahoru celkem 143x, ovšem sedm branek bylo zrušeno kontumací zápasu v Mladé Boleslavi a na kontě vstřelených branek tak u Vítkovicích najdeme číslovku 136. U těch obdržených pak registrujeme kulatou osmdesátku. 136 vstřelených branek pasuje Vítkovice na čtvrtý nejlépe střílející tým extraligy, co do obdržených branek se Vítkovice řadí nad druhé místo za Tatran. Zbylých deset týmů dostalo nejméně sto gólů.
      Největší debakl uštědřily Vítkovice hráčům SSK Future na jeho vlastním hřišti, V listopadu v utkání 10.kola jej deklasovali 11:2. Naopak nejkrutější porážku museli snést v televizním zápase ihned po návratu z veleúspěšného Poháru mistrů od Střešovic (0:7). Největší přestřelka se strhla v utkání Brno-Vítkovice, které skončilo z pohledu domácích 7:8 po samostatných nájezdech. Doma pak padlo branek dvanáct (9:3), takže by leckdo mohl předpokládat velmi útočně laděné čtvrtfinále. Play-off je ale, jak známo, zcela jiná soutěž...

      Brankář Marcel Suchánek dokázal dvakrát v sezoně vychytat shot-out. A to vždy doma a vždy s vítězstvím 8:0 (lednový domácí zápas s Pardubicemi a únorový rovněž domácí s Kladnem). Naprázdno vyšli domácí střelci pouze jednou, a to v již zmiňovaném utkání s Tatranem. Nepočítáme-li samozřejmě kontumované utkání v Mladé Boleslavi. Co do průměru obdržených branek jsou oba vítkovičtí brankáři neuvěřitelně vyrovnaní. Marcel Suchánek má průměr 3,54 branek na zápas, Roman Ciompa 3,53.

      Do Fortuna extraligy v základní části ve vítkovickém dreu zasáhlo celkem 23 hráčů. Ke stabilním osmnácti jménům počítejme ještě juniory Hájka, Matějčíka, Veltšmída a Matúše. Krátce po začátku sezony přerušil aktivní kariéru mladý Vlček. Všech 22 utkání odehráli pouze všichni členové prvního útoku Milan Tomašík, Martin Tokoš a Radim Polášek.

      Nejproduktivnějším hráčem nejen Vítkovic, ale i celé extraligy se stal Milan Tomašík (22+32), nejlepším střelcem se stal Martin Tokoš s 23 brankami. Tomašík je s 32 asistencemi také nejlepší nahrávačem základní části. Nejtrestanějším vítkovickým hráčem základní části by býval byl se 14 trestnými minutami Martin Tokoš, kdyby si Patrik Suchánek nevysloužil na sklonku posledního zápasu červenou kartu (počítáno za 20 trestných minut). Celkově se byly ale Vítkovice společně s Bohemians nejméně vylučovaným týmem extraligy (90 trestných minut).

      Vítkovice vystřelily na branku celkem 657 ran, s úspěšností střelby 20,7% obsadily v této disciplíně druhou příčku za Remedicem (21,47%).

      S úspěšností 50,98% jsou Vítkovice vůbec nejlepším přesilovkovým týmem základní části před Tatranem (49,06%) a FBC Ostrava (42,55%). Každá druhá přesilovka Vítkovic tedy končila gólem. Jan Jelínek je vůbec nejlepším přesilovkovým střelcem extraligy s devíti zásahy. Ubráněno bylo 77,14% oslabení, vstřelily se čtyři branky ve vlastním oslabení (Vít Hrubý proti Spartě a Brnu, Tomašík proti Brnu a FBC Ostrava), naopak při vlastní přesilovce se jeden gól dostal (Pacan v zápase Sparta-Vítkovice).

      Na Vítkovice přišlo celkem 6216 diváků, v průměru tedy 282. Domácí bilance je o něco lepší. Na Dubinu přišlo 3481 diváků, což je v průměru 317 diváků na zápas. Největší návtěva přišla podle předpokladů na městské derby s FBC Ostrava (570 diváků), nejmenší zájem byl právě o čtvrtfinálového soupeře z Brna (150 diváků).


ČTVRTFINÁLE FORTUNA EXTRALIGY:
 (3-7) 1. SC WOOW Vítkovice - Bulldogs Brno
    1.zápas: 12.3.2011 17:00, SC Dubina
    2.zápas: 13.3.2011 17:00, SC Dubina
    3.zápas: 19.3.2011 20:00, SH Vodová Brno
    případný 4.zápas: 20.3.2011 16:00, SH Vodová Brno
    případný 5.zápas: ???