Junioři Vítkovic v prodloužení přetlačili Znojmo a jsou v semifinále

15. března 2011, MD

Těžký třetí zápas na půdě Znojma vítkovičtí junioři urvali brankou Václava Gurkovského v prodloužení a radují se z postupu do semifinále. V něm narazí na pražské SSK Future.

 

Junioři Vítkovic cestovali ke třetímu čtvrtfinálovému utkání do Znojma s jasným cílem, a to ukončit sérii. V sestavě opět chyběl zraněný Matejčík, Hubálek si již plnil povinnosti v mužském A týmu a Michalík bojoval o play-off zase v kategorii dorostenců. I tak se junioři s těmito absencemi dokázali vyrovnat. Soupeř, oproti utkáním v Ostravě, byl již zcela kompletní (někteří junioři hráli v prvním juniorském čtvrtfinálovém víkendu za mužský tým v play-off 1. ligy mužů Znojmo vs Paskov), a tak se dal očekávat zcela jiný souboj. A skutečně tomu tak bylo. Znojmo dobře bránilo a oproti minulému týdnu se pouštělo i do útoku. Působilo sebevědomě a zvláště technik Kucharič místy pořádně zatopil v defenzívě Vítkovic.

      První třetina měla opatrný začátek, Vítkovice držely míček, avšak bez vážného ohrožení brány domácích. Ti čekali na svou šanci trpělivě a dočkali se v 8 minutě, z ojedinělého brejku se prosadil Procházka. S hosty to však nezacloumalo a o dvě minuty později uhasil euforii Znojemských Václav Gurkovský. Následovala silná pětiminutovka Vítkovic, kterou nekompromisně ukončil domácí Jedlička. Chvíli na to dostaly Vítkovice možnost přesilové hry, kde zle domácím zatápěly. Branka z toho sice nebyla, ale následující tlak již byl přetaven do gólové radosti. Utěšenou ránou se prosadil Gabriel Mertha, který pak mohl pozdravit vítkovický kotel na tribuně. Po první třetině tedy 2:2.

      Druhé dějství přineslo větší útočnou aktivitu domácích, několikrát vyniknul Jakub Rataj. Inkasoval až z hole Dokulila, který využil brejk po chybné standardní situaci hostů. Znojmo se dostalo do varu, několikrát musel hasit Rataj. Vítkovice se však dokázaly oklepat, aktivní pressing přinesl ovoce a po krásné kombinaci prvního útoku vyrovnal Lukáš Hájek. Poté Vítkovice zamkly domácí tým do obrany, tlak byl obrovský, ovšem „odměnou“ byl zase jen povedený únik domácího Čížmara v závěru třetiny. Do kabin se šlo za stavu 4:3 pro domácí.

      Poslední dvacetiminutovka slibovala velkou podívanou. A bylo tomu tak. Vítkovice bušily, Znojmo hrozilo s protiútoků. Bylo až neuvěřitelné, co všechno dokázali Vítkovičtí zahodit. Až přesilová hra 7 minut před koncem přinesla vyrovnání. O to se postaral Marek Šmída. Oba týmy měly ještě jednu obrovskou šanci na svých hokejkách. O infarktový závěr se postarali hosté, když minutu před koncem špatně střídali a školácky mohli přijít o dobře rozehraný zápas. Znojemští sice zamkli „rytíře“ do obrany, ale střely nalezly pouze dobře postavené bloky. Po přežitém oslabení se už hrálo jen na jednu bránu. Znojmo nejspíše vyhlíželo nájezdy a tak v útoku se již neukázalo. Dvě megašance Vítkovic ještě domácí brankář zneškodnil, na ránu Václava Gurkovského byl již krátký, a tak Vítkovice po velkém zápase slaví postup mezi nejlepší čtyři.

      V semifinále je čeká 3. tým po základní části – pražský SSK Future.

      Komentář trenéra Michala Deuse: "Do utkání jsme šli s jasným cílem jej vyhrát. Přes týden jsme se na Znojmo pečlivě připravili, řekli jsme si, co od něj čekat, jakým stylem se prezentovat. Musím kluky pochválit, protože co jsme si řekli, plnili. Vysoké hodnocení snesla rozehrávka, soupeře jsme drželi pod tlakem. Agresivně jsme napadali, a tento styl riziko brejku připouští. To bylo jediné, co jsme Znojmu dovolili. Nutno podotknout, že protiútok domácích byl na vysoké úrovni a dokázali nám zle zatopit. Inkasovali jsme však hloupé branky, které pramenily pouze z našeho nedůrazu. Na tom je třeba teď zapracovat. Celkově ale musím hodnotit kladně. Hra měla spád, drželi jsme míček, tlačili se do zakončení. Postup je zasloužený a myšlenky už směřují pouze k semifinále."