Zlaté juniorky – Cesta do finále (díl I.)

19. dubna 2011, redakce

Vítkovické juniorky získaly zlaté medaile pro mistryně České republiky v kategorii juniorek. O jejich vítězném tažení přinášíme první reportáž.

 Juniorky přijížděly do Prahy v pozici jednoho ze spolufavoritů soutěže. Po vítězství v moravskoslezské divizi i nadstavbě proti divizi východočeské se v pražské hale na Jižním městě pustily do závěrečných bojů o medaile.

1.čtvrtfinále: 1.SC WOOW Vítkovice – SK Bivojky Litvínov 11:1 (1:0, 4:1, 6:0)

 V úvodním čtvrtfinále nastoupily Vítkovice proti Litvínovu. Svou roli favorita zvládly bezpečně. První třetina byla sice ve znamení seznamování se s povrchem a technicky se modrým moc nevydařila, ale trvalou převahu přeci jen jedním gólem zúročily, když se trefila z dálky Silva Kovalská. V brance pár nebezpečných zákroků soupeře jistým způsobem kryla Hanka Ranochová, která nakonec inkasovala v zápase pouze po hrubce obrany. Ve druhém dějství už Vítkovice zúročily svou převahu i gólově, svou třetí vyloženou šanci v zápase proměnila Irena Hlaváčová. A poté ještě třemi dalšími brankami navýšily Vítkovice na bezpečných 5:1. Třetí dějství se pak povedlo Vítkovicím nejlépe, když jej vyhrály 6:0 a zajistily si tak velmi bezpečný náskok do odvetného čtvrtfinále.

Branky a nahrávky: Kovalská (H.Sládečková), I.Hlaváčová (Kociánová), E.Sládečková, H.Hendrychová, E.Hendrychová (Zamastilová), Pavlová (vlastní branka), Enenkelová (Zamastilová), Miksová (Kociánová), Šrotová (H.Sládečková), Haunerová, Haunerová (Zamastilová) – Budská (Chmelová)


2. čtvrtfinále: 1.SC WOOW Vítkovice – SK Bivojky Litvínov 5:6 (2:1, 0:1, 3:4)

 V odvetném čtvrtfinále v pozdním sobotním večeru už šlo vzhledem k tomu, že se počet gólů sčítal především o čest a pocit ze zápasu. Litvínov do utkání vletěl s touhou v zápase uspět a většina hráček Vítkovic naopak byla myšlenkama už nejspíše v semifinále a tak se hrála vyrovnaná partie. Úvodní dějství vyhrály Vítkovice 2:1, když se trefily Šrotová s Gazurovou. Litvínov si vytvářel šance, ale proti velmi dobře chytající Anně Meichsnerové uspěl pouze jednou. Ve druhém dějství se hra více zklidnila, mírnou převahu měly soupeřky a nakonec se jim povedlo i srovnat skóre zápasu. Třetí dějství začaly náporem Vítkovice a brankami Romany Haunerové a Jany Hlaváčové pojistily klidný postup. V brance dostala šanci i třetí golmanka Barča Gojová a nutno říci, že v samotném závěru jí vítkovické hráčky moc nepomohly. Litvínov se porval o svou šanci uspět důsledně až do samotného závěru, naopak Vítkovice konec utkání poněkud pokazily a tak ve výsledku nakonec podlehly 5:6, což ale na postup do semifinále vliv nemělo. Hráčkám naopak porážka možná pomohla, když před semifinále zjistily, že je nečeká nic zadarmo.

Branky a nahrávky: Šrotová, Gazurová, Haunerová, J.Hlaváčová (Enenkelová), H.Hendrychová – Urbášková (Pavlová), Bernhartová (Brátová), Brátová, Budská (Chmelová), Chmelová (Budská), Chmelová (Budská)

Semifinále: 1.SC WOOW Vítkovice – Herbadent SJM Praha 11 3:1 (1:0, 0:0, 2:1)

 V semifinále hraném již na jeden zápas čekal Vítkovice juniorský tým pražského Herbadentu. Soupeře táhlo trio reprezentantek a zlatých extraligových medailistek Krupnová, Klímová a Sádková a do Vítkovic se v úvodu zakously. Bravurně však Vítkovice podržela v brance Hanka Ranochová, která svou svatyni proti hostujícím hráčkám doslova zaklela. Až v závěru třetiny se Vítkovice z nástupu obhájce juniorské trofeje oklepaly a začaly se pouštět do útočení a přebírat otěže zápasu do svých rukou. A ujaly se i vedení, sestry Sládečkovy sehrály perfektně standartku na malém brankovišti a Eva nekompromisně zavěsila. Druhá třetina byla ve znamení převahy Vítkovic. Soupeřovo úderné trio dokázala obrana Vítkovic v pohodě pokrývat a naopak v útoku byly modré daleko nebezpečnější. Žádný gol však druhé dějství nepřineslo, respektive gól Lucie Šrotové nebyl uznán pro hru vysokou hokejkou. Třetí třetina se odehrála ve strhujícím tempu. Nástup se povedl Herbadentu, když Klímová našla Sádkovou a ta z první nedala Ranochové šanci. Víc toho však vítkovická brankářka spolu s obranou soupeři nedovolili. Naopak Vítkovice si v útoku připravily velmi rychle gólovou odpověď. Veronika Enenkelová se od mantinelu uvolnila do středu hřiště a tečovanou střelou prostřelila gólmanku soupeře. Vítkovická obrana nadále pracovala bezchybně a v útoku přibývaly šance do otevřené obrany. Několik obrovských však Vítkovice zahodily a tak se trefila až znovu Veronika Enenkelová, která usměrnila do brány kříznou nahrávku Kociánové. V závěru bojovného utkání vítkovická obrana odolala atakům, obětavě blokovala střely soupeře a naopak při power-play mohla do prázdné brány rozhodnout Šrotová, ale branku minula. Ve vynikajícím semifinále strhující úrovně si tak Vítkovice připsaly vítězství 3:1 nad obhájcem trofeje a postoupily do finále.

Branky a nahrávky: E.Sládečková (H.Sládečková), Enenkelová (H.Hendrychová), Enenkelová (Kociánová) – Sádková (Klímová)


 Závěrem prvního článku se sluší poděkovat všem, kteří nám pomáhali jednak během celé sezony i nadstavby a jmenovitě pak těm, kteří pomohli během turnaje play-off. Konkrétně Tomáši Martiníkovi za trenérskou pomoc, za pomoc na střídačce Verči Vobořilové, Marušce Holušové a Terce Slowikové. Za organizační pomoc Jirkovi Frommelovi a Patriku Michalíkovi a za pomoc s oslavami neznámému sponzoru z vlaku:)