Prague Games – žákyně na zkušené bojovaly statečně

12. července 2011, Redakce

Letošních Prague Games se v barvách Vítkovic zúčastnily dva dívčí týmy. V nejmladší kategorii G14 se představily mladé vítkovické naděje a na to, že se jednalo pro mnohé o vůbec premiérová florbalová zápolení, si vedly více než dobře.

 

V nejmladší dívčí kategorii měly Vítkovice své zastoupení v podobě týmu mladých florbalových nadějí. Pro mnoho hráček se jednalo o vůbec první soutěžní utkání v jejich začínajících sportovních kariérách, neboť na severní Moravě prozatím pro žákyně ligové soutěže nebyly.

      V týmu bylo a neztratilo se i několik výrazně mladších hráček než povolených 14 let a primát v tomto drží Terezie Šešulková, jakožto vůbec nejmladší hráčka celého turnaje. Na týmu bylo znát, že je v mnoha ohledech v začátcích a je nutné si sportovně přiznat, že soupeři měli povětšinou především fyzickou převahu. Nicméně mladé holky se rvaly se soupeři i svou nezkušeností statečně, odměnou jim byl senzační úspěch v osmifinále a také stále se zlepšující výkony zápas od zápasu. Rozhodně na turnaji děvčata naznačila, že pokud jim to vydrží, tak do budoucna se s nimi může významně počítat. 

      První utkání odehrály holky proti FBC Vipers Most. Utkání bylo po všech směrech úvodní, přesto zvládnuté poměrně dobře. Mladičká brankářka Karolína Sodzavičná čelila útokům statečně a brankami Terezy Slavíkové a Míši Křížkovské vedly Vítkovice dokonce 2:0. V druhé části však soupeř utkání otočil a nakonec jej vyhrál.
      Ve druhém utkání skupiny čekal na Vítkovice velký favorit a pozdější vítěz turnaje, tým ze slovenské Nemšové. Mladé holky v čele s golmankou Hanou Ranochovou však na hřišti bojovaly a hned v úvodu několika slibnými šancemi naznačily, že to favorit nebude mít až zas tak jednoduché. Nemšová se nakonec prosadila a zvítězila 3:0, což však i tak bylo možno považovat za úspěch, neboť v této kategorii Nemšová dominovala a většinu soupeřů porážela vyššími rozdíly.
      Ve třetím skupinovém utkání čekal na vítkovické mláďata švédský tým FBI Tullinge, pozdější finalista turnaje. V utkání rozhodla především značná fyzická, zejména výšková, převaha švédských hráček a skóre se nakonec zastavilo na cifře 6:0. 

      Mladé hráčky si však ověřily, že ani cizinek se bát nemusí a hned v následujícím prvním vyřazovacím souboji šokovaly vítězstvím nad jedním z favoritů, když na lopatky dostaly švýcarský Zug United. Soupeř měl sice v zápase herní převahu, ale holky z Vítkovic bojovaly jako lvice a odměnou jim byl gól Denisy Kotzurové. Ta samá hráčka mohla v utkání zvýšit, rozhodčí však nepochopitelně její gol neuznaly, naopak na druhé straně povolily sporné srovnání. Zápas tak šel do nájezdů, kdy na straně Vítkovic brankářka Hana Ranochová chytila všechny pokusy soupeřek a za Vítkovice se prosadila nájezdem znovu Denisa Kotzurová a poslala je do čtvrtfinále.
      V euforii z postupu sehrály mladé holky svůj vůbec nejlepší zápas ve čtvrtfinále proti švédskému Taby IS IBF. Přestože v něm nakonec podlehly 4:1, když vítkovickou branku dala Adéla Pížová, tak v utkání podaly asi nejlepší výkon na turnaji a jen potvrdily, že se s každým utkáním zlepšovaly.

      Celkově tak mladé hráčky doputovaly mezi osmičku nejlepších turnaje a ačkoli jak již bylo řečeno, jeli na turnaj hlavně získávat zkušenosti, nakonec se dokázaly prosadit i ve vyřazovací fázi a především nadšení a chuť jakou se na turnaji i ty nejmenší předvedly je pro všechny zúčastněné hráčky velkým příslibem do budoucna.

Na turnaji nastoupily: Karolína Sodzavičná, Hana Ranochová – Terezie Šešulková, Tereza Zemanová, Kateřina Zemanová, Adéla Pížová, Denisa Kotzurová, Jana Urbánková, Lucie Michalíková, Tereza Slavíková, Lucie Martiníková, Michaela Křížkovská, Martina Kubíková, Klára Kodedová, Karla Holušová, Petra Hložánková a trenérky Veronika Vobořilová se Sylvou Kovalskou.