Zdeněk Žák: Nedělám věci na půl plynu

29. července 2011, CD

Do Vítkovic se po ročním hostování vrací Zdeněk Žák. A chce potvrdit loňskou výbornou formu. Přinášíme rozhovor.

Čau Zdeňku. Vítám zpátky v modrobílém. Co nakonec u tebe překlopilo mističku vah na vítkovickou stranu?
Byl velký zájem od trenéra Mrázka. Taky bylo mým snem pravidelně nastupovat za A-tým a být přinosem. A letos je velká přiležitost to splnit.

Cítíš se po sezoně v FBC silnější? Vyšla ti na podtrženou jedničku!
Určitě, odehrál jsem hodně těžkých zápasů a získal sebevědomí na hřišti i mimo něj! A musím říct, že jsem dřel na maximum. Nedělám věci na půl plynu.

Co s týče ostrých zápasů, další porce tě čeká na CNa letošní Czech Open se moc těším, další porce skvělých zápasů, které se nehrají tak často. A pro mě to je motivace ukázat, že Vítkovice byla správná volba. Zápasy budou velice vyrovnané a budou rozhodovat maličkosti. Pěvně věřím, že to zvládneme.

Takže se Vítkovice po delší době prokoušou do čtvrtfinále?
Všechno je ve hvězdách, ale viděl bych to minimálně na čtvrtfinále. Kdo nebojuje, nemůže zvítězit. Necháme se překvapit.

V Remedicu jsou teď asi smutní, že přicházejí o střelce. Ale zase se radují vítkovičtí fanoušci. Jak se těšíš na staronové spoluhráče?
Na spoluhráče se těším moc, rád si s nima zahraji. Každý je nahraditelný, mě se střelecky dařilo loni a přišla forma ve správný čas. Letos chci být o krok lepší!

Je škoda, že odešel Milan Tomašík a Karel Ťopek, do týmu naopak přichází kromě tebe i slovenský reprezentant Řezanina. Jak se na změny v kádru díváš?
Každý odchod stabilních hráčů zakladní sestavy je problém. S Milanem odejdou body a s Karlem odejde perfektní defenziva. Někdo odchází, jiný zase příchází. Doufám, že budu adekvátní náhrada a posila.


Vítkovice snipera tvého typu potřebují. Snad letošní premiérové pražské superfinále bude mít ostravské obsazení. Bylo by hezké hrát opět o zlato, že?
Snažím se dávat góly a občas to tam spadne, ale většinou jsem těžil z nahrávek Petra Skácela. Je to o spoluhráčích a ne o jednotlivci, ten nic nedokaze v týmovém sportu. Každý chce dosáhnout na titul a naopak nikdo nechce skončit pod vrcholem. Ve finále chyběly zkušenosti i trochu štěstíčka. Rozhodčí udělali pár kontroverzních chyb, ale na to se historie neptá a za chvíli se na to zapomene.

Jmenuj tři věci, které pomůžou Vítkovicím vyhrát titul.
Dřina, vůle a hlad po vítězství!

Zdeňku, vítej zpátky!
Díky za přivítaní!!

Rozhovor se Zdeňkem Žákem Roman Sladký
Foto: Roša