Václav Gurkovský: Letos návrat asi nevyjde

03. října 2012, CD

Měla to být jeho první sezona v mužském áčku. V posledních letech se významně podílel na dvou juniorských titulech, teď měl dostat příležitost v A-týmu. Do hry ale vstoupilo nepříjemné zranění a z letošní sezony nebude pro Vaška Gurkovského vůbec nic.

Ahoj Vašku. Do tvé první sezony čistě v mužské kategorii jsi nenaskočil. Čím to?
Jde o zranění, přesněji ptřetržený přední zkřížený vaz. Ten má za úkol držet stabiliu kolenního kloubu. Mé koleno je tedy nestabilní a musím se hlídat, abych si ho náhodou při chůzi nepodvrtnul.. Koleno trpí když, jde pohybem do strany.
Rovný pohyb tj. chůze a jízda na kole mi nevadí, kolo mám zatím schválené, aby bylo zranění částečně vstřebané a po operaci se s ním dalo dobře cvičit a rehabilitovat..

Kdy a jak se ti to stalo?
Stalo se mi to na Czech openu při zápase s SSK Future, kdy jsem napadal protihráče, ten se rozběhl kolem mantinelu a já jsem reagoval na jeho první pohyb. Když jsem udělal první krok do strany, byl jsem plnou vahou na pravé noze, ta nevydržela a praskla. Prasknutí bylo hodně dobře slyšet a já šel k zemi. Nebylo to takové to blbé došlápnutí, kdy si jen tak lehce \'\'povyskočíš\'\' a odkulháš na střídačku, absolutně jsem pohyb nekontroloval a spadl na zem, nešlo udržet se na noze. Po přerušení mi kluci pomohli na střídačku, kde jsem dostal od zdravotníka \'\'první pomoc\'\' a zápas jsem dokonce ještě dohrál. Pak to bylo ale špatné, strašně obtížně se mi chodilo a klasická chůze mi dělala problémy. Zbytek Czech openu jsem prokulhal.

Měl jsi dříve problémy s kolenem? Je zranění vážnějšího charakteru?
S kolenem jsem nikdy problémy neměl. Za tu dobu co hraju florbal nějak trpím na kotníky, ale koleno nikdy nedělalo problém. Zranění je určitě nepříjemné a asi i časově náročné na léčbu. Vím, že tímto zraněním byli postihnuti i Svěrkoš a Jankulovski, který dokonce ukončil kvůli přetrženému vazu kariéru.

Jak dlouho bude trvat rekonvalescence po operaci?
Doktor říkal, že po operaci se ihned musím naučit nohu ohýbat a znova se naučit chodit, postupně docházet na rehabilitace, jezdit na kole, plavat, opatrně běhat a teprve pak se zase začít orientovat na florbal a s ním spojené pohyby, různé zátěže (držet váhu na jedné noze, střílet zpoza těla atd.)  Ale diagnóza je jasná. 6-7 měsíců bez florbalu:(.

Kdy se vrátíš do tréninkového procesu? Brzký návrat se již mnohým nevyplatil a zranění se obnovilo. Přesto se každý jistě chce vrátit na hřiště co nejdříve. Stihneš návrat ještě v letošní sezoně?
30.října jdu na operaci. Pak mě čekají dlouhé měsíce rehabilitace. Návrat vychází na duben-květen, takže letos to asi nevyjde. Ale třeba to půjde rychle a bude všecho v pořádku... Nechci ale nic uspěchat, to by mi za to nestálo. Po sezoně se zapojím do letní přípravy, vše záleží na tom, jak se zranění bude hojit...

Vítkovicím se letos zranění rozhodně nevyhýbají. Čím si vysvětluješ takovou smůlu?
To nevím, čím to je, snad je to jen a pouze nějaká souhra náhod. Doufám, že se všichni marodi a zranění uzdraví co nejdříve!! 

Vašku, přeju hlavně zdraví, ať se brzo z patálií tohoto neoblíbeného typu dostaneš.
Děkuju, budu se snažit, ať můžeme dát co nejdříve rozhovor po prvním utkání ;)

 

Rozhovor s Václavem Gurkovským : Roman Sladký