Češi si zavařili. Lotyšům podlehli 4:5 a ve čtvrtfinále jdou na mistry světa

05. prosince 2012, CD

Nepříliš povedený výkon české reprezentace a prohra s Lotyšskem 4:5 znamená až druhé místo ve skupině C. Ve čtvrtfinále narazí Češi na mistry světa z Finska. Těžký zápas rozhodne o tom, jestli Česko senzačně nepostoupí do semifinále mezi TOP 4, nebo naopak jestli tam ještě senzačněji nepostoupí Finové.

Češi nezačali vůbec dobře a po chvíli prohrávali o dvě branky. Nejprve hrubě chyboval Deutsch, poté se míček nešťastně otřel o nohu Patrika Suchánka a Rytych již s tečovanou střelou nemohl nic dělat. Naši hráči se ale ještě v první třetině vzorně zvedli. Výstavní ranou snížel Petr Kološ a v přesilovce vyrovnal po Tomašíkově přihrávce další vítkovický obránce Patrik Suchánek. Skóre pak otočil Fridrich a ještě do konce první třetiny šli Češi do dvougólového trháku, když nádhernou akci po vítkovické ose Jelínek-Sladký-Tomašík dokončil střelou do prázdné branky Ondrušek.

To bylo ale z české strany pohříchu vše a pak jsme mohli jen počítat spálené šance. Navíc trénéru Trnavskému vůbec nevyšly manévry se sestavou. A tak přišel trest. Lotyši ve druhé třetině snížili a ve třetí třetině po brejku vyrovnal Jansons. To běžela 50.minuta. Před dvěma roky naši postupovou remízu 4:4 v posledním utkání ve skupině (tehdy s Norskem) udrželi, teď se to bohužel nepovedlo. V 57.minutě přišla pohroma z hole Kostuševse. Vyrovnat se již nepodařilo.

Česko se teď popere o postup do semifinále s Finy. Jednou jsme Seveřany již na MS porazili. Před deseti lety 4:3. Podaří v nejsledovanějším reprezentačním zápase roku 2012 to znovu?

ČESKO – Lotyšsko 4:5 (4:2, 0:1, 0:2)
Branky a nahrávky:
10. Kološ (Zálesný), 13. Suchánek (Tomašík), 17. Fridrich (Garčar), 20. Ondrušek (Tomašík) – 3. Kostuševs (Jansons), 7. Laivinš (Raitums), 29. M. Rajeckis (Blinds), 50. Jansons (I. Silinš), 58. Kostuševs (Laivinš). Střely na branku: 28:21. Rozhodčí: Rasbrink, Grahn-Gustavsson (oba Švéd.) Vyloučení: 1:3. Využití: 1:0. Diváci: 483. Nejlepší hráči utkání: Aleš Zálesný – Indrikis Silinš.
ČESKO: Rytych – Deutsch, Garčar, Jelínek, Suchánek, Chrápek (41. Jakůbek), Kološ – Richter, Fridrich, Ostřanský – Ondrušek, Tomašík, Sladký – Zálesný, Jendrišák, Tokoš – od 21. navíc Slaný. Trenéři: Tomáš Trnavský a Filip Vítek.
Lotyšsko: I. Silinš – Malkavs, Firmanis, Laivinš, Kruminš, od 30. navíc G. Silinš, Druvkalnš – Juškevičs, M. Rajeckis, Blinds – Kostuševs, Raitums, Jansons – od 30 min. A. Rajeckis, Peičs, Klegerš. Trenéři: Iiro Parviainen a Gints Bikars.