Radomír Mrázek: Reprezentace je tak silná, jak silné jsou kluby v zemi

14. prosince 2012, CD

Přinášíme rozhovor s Radomírem Mrázkem, kandidátem na post reprezentačního trenéra.

Ahoj Radku, kandiduješ na post trenéra reprezentace. Vážený post. Jakou máš vizi práce na reprezentační bázi?
Disciplína, individuální rozvoj, týmový rozvoj, týmová chemie, aktivita, výsledky.

 

Tvým partnerem by měl být Dan Folta. Kdy se zrodila myšlenka vaší spolupráce na reprezentační bázi?
Oslovil jsem Dana a důvody jsou jasné. Věřím mu, má zkušenosti, je uznávaná osobnost.

 

Právě skončilo mistrovství světa ve Švýcarsku. Určitě jsi ho sledoval. V čem vidíš příčinu našeho krachu?
Disciplína, dlouhodobá nestálost sestavy, pro mezinárodní úroveň špatná volba některých individualit, chemie týmu. Také systém hry, např. kluci z Tatranu celý život hrají 2-1-2 a v pro ně novém systému si nevěřili a plavali...
Problém je hlubší, ale to je na celodenní debatu.

 

Někteří hráči se zdáli být hodně z formy. Volil bys do týmu jiné hráče? Odpovím otázkou. Který z klubů v ČR i v zahraničí se snaží hráče posouvat výš? Spíše vidím to, že se většina snaží pouze vycucat jejich aktuální dovednosti a schopnosti pro krátkodobý výsledek. 

 

Výkonný výbor si bude vybírat mezi Vámi, dvojicí Cepek-Skružný a kandiduje rovněž střešovický Jan Zahálka. Jakoušanci myslíš, že s Danem máte, že dostanete důvěru právě vy.
Absolutně nevím.

 

Pokud bys uspěl, jak by to pak bylo s tebou a Vítkovicemi?
Ve Vítkovicích samozřejmě pokračuju. Protože reprezentace je tak silná, jak jsou silné kluby v zemi, jak je kvalitní liga.

 

Jak se díváš na spolupráci s člověkem v hledišti. Zavedli to Finové, u nás tuto roli teď plnil Radek Sikora. Líbí se ti tato myšlenka?
Podívej se, ten člověk v hledišti byl pro mě momentálně zbytečný. Chceme být světoví, ale co tam ten Siky asi mohl Trnkovi říkat: "Kluci neumí ovládat pod tlakem míček, přihrávky jim odskakujou, míček vodíme jednou rukou, ke střele se nedostaneme, protože shoříme na činnostech předtím...."

 

Někteří tě vidí jako cestu z krize českého mezinárodního florbalu. Cítíš se být spasitelem? :)
Kvalitu a výsledky dlouhodobě prokazují jen Tatran a Vítkovice (každý ale díky něčemu jinému), ale to není výsledek stavu českého florbalu. Tatran a Vítkovice jsou bohužel pročeský florbal dvě vyjímky potvrzující pravidlo. Máme v ČR 70 000 registrovaných lidí, ale dle mého odhadu je z toho maximálně 1 000 florbalistů. Zodpovědnost je na lidech. A spasitel? Neblázni...

 

Rozhovor s Radomírem Mrázkem: Roman Sladký
Foto: Roša