Vítkovické ženy po bitvě vyválčily na horké půdě Herbadentu dva body

25. prosince 2012, redakce

Ženy Vítkovic i podruhé v sezoně senzačně uspěly v souboji s pražským gigantem Herbadentem, když tentokrát vyválčily dva body po velké bitvě nakonec v samostatných nájezdech. Závěr roku tak stráví na prvním místě extraligové tabulky.

 Bitva o první místo nabídla od začátku zajímavou podívanou. Domácí extraligový superfavorit chtěl evidentně odčinit prohru, kterou v září utrpěl na Dubině a do utkání vletěl zhurta. Vítkovickým ženám se však povedlo jeho tempo zachytit a tak byl v první třetině vidět špičkový florbal. Po několika zákrocích Kubíčkové v první pětiminutovce tak přišly na řadu Vítkovice. Prvá varování z hokejek Sládečkové a Kociánové ještě akrobaticky domácí Suková lapila, v osmé minutě pak Jarolímovou vychytala Kubíčková a hned z následného protiútoku po křížné nahrávce Ferenčíkové se přesně trefila do poloodkryté branky kapitánka Andrea Pastušková. Na soupeře zapůsobil tento gól jako ledová sprcha a hned za osm vteřin si nepohlídal standardku z rohu a Hana Sládečková chytrou střelou poslala Vítkovice do dvoubrankového vedení. Utkání ale pokračovalo ve vysokém tempu v jedenácté minutě ex-vítkovická Urbánková orazítkovala tyčku, odpověděla krásnou střelou Ratajová, kterou domácí gólmanka s vypětím všech sil lapila. Pak se prosadil Herbadent. Další z ex-vítkovických hráček Macurová zatáhla balonek, na střelu našla přesně Krupnovou, jejíž projektil se zastavil až v síti. Následně dostaly Vítkovice varování ze standartky, kterou si nedokázaly pohlídat, Kubíčková však fantasticky lapila. Varování ovšem nestačilo a tak přišel trest, obdobně zahranou standartku na protější tyč využila ke srovnání skóre Jílková. Závěr třetiny pak poznamenal poněkud zvláštní gól. Čtyři vteřiny měli domácí standardní situaci z rohu, kterou však nejprve nezakončily, aby se ve skrumáži nejlépe zorientovala Jarolímová a souběžně z klaksonem poslala domácí do vedení. Nutno poznamenat, že čtyři vteřiny běžely poněkud neobvykle dlouho.      

 Druhá třetina začala přeci jen pomaleji a opatrněji. První šanci si po individuálním průniku připsala Šteglová, odpověděla ji krásnou vyšívanou Sládečková, ani jedna si však na brankářky nepřišly. V polovině zápasu se o svou typickou kličku a střelu pokusila Macurová, Lenka Kubíčková však znovu předvedla parádní zákrok. A přišlo vyrovnání. První pětka zamkla Herbadent na jeho polovině a nakonec z rychlé přihrávky Pastuškové těžila před brankou Denisa Ferenčíková a srovnala. V závěru druhé třetiny pak měla dvě šance domácí Urbánková, ale neuspěla, za Vítkovice si slibnou šanci připsala Léblová. Do třetí třetiny se tak šlo za stavu 3:3. Vědomy si důležitosti utkání, třetí třetinu oba týmy pojaly především s tím, neudělal chybu. Domácí ale přeci jen se více snažily potvrdit roli favorita a vítkovickým hráčkám bylo nejednou horko. Samostatný nájezd neproměnila Jarolímová a vzápětí měly domácí přesilovku. I tentokrát však Vítkovice své oslabení ubránily, po jejím konci při nich stálo štěstí, když podruhé trefila tyčku Urbánková. Pak ovšem byla faulována Šupáková a v 56. minutě mohly rozhodnout v přesilovce Vítkovice. Nejprve nebyla střela Pastuškové přesná a poté nacvičený signál jen těsně neproměnila Quittková. V závěru se ještě domácí Herbadent pokusil o zteč, tu však vítkovická obrana odvrátila a šlo se do prodloužení. Pětiminutové prodloužení začalo střelou Enenkelové na připravenou Sukovou. Do zakončení se však o něco více tlačil Herbadent, chyboval však v zadu a po rychlém protiútoku měli ideální pozici ze standadky Vítkovice. Trestuhodně jí však promrhali a Ferenčíková už v tísněné pozici zakončila nepřesně. Domácí však své pološance také nevyužily a tak následovalo rozhodnutí v podobě samostatných nájezdů. Začínaly Vítkovice a jako první šla Denisa Ferenčínková, svou střelou však netrefila branku. Za domácí Eliška Krupnová zakončila povedeným blafákem a poslala Herbadent do vedení. Za Vítkovice druhou sérii využila přesnou střelou po náznaku Hana Sládečková a srovnala. Lenka Kubíčková pak akrobaticky lapila pokus o kličku domácí Jílkové. Třetí sérii za Vítkovice jela Petra Mandátová. Forhendovou kličku Suková však vyčíhala a rozhodnout mohla známá exekutorka nájezdů Billá. Lenka Kubíčková však chytala mimořádně, udržela nervy déle na uzdě a míček Billé doslova sebrala z lopaty. Začínala tak nájezdová náhlá smrt. Za Vítkovice šla Hana Sládečková, ale domácí brankářka její kličku bravurně lapila. Rozhodnout tak mohla domácí Krupnová. Kubíčková však její pokus zmařila. Pátou sérii za Vítkovice prováděla Denisa Ferenčíková a tentokrát seřídila mířidla přesněji a střela se zatřepetala v síti. Za domácí musela uspět Jílková a Lenka Kubíčková vystihnutým blafákem korunovala svůj mimořádný výkon. Vítkovické ženy, tak i podruhé dokázaly zvítězit proti Herbadentu, tentokrát 4:3 po samostatných nájezdech a jelikož se jednalo o přímý boj o první místo, dostaly se tímto o bod na první místo ligové tabulky.

 Herbadent SJM Praha 11 - 1.SC WOOW Vítkovice 3:4 po sam. nájezdech (3:2, 0:1, 0:0 - 0:0, 1:2 sam. nájezdy)                                                      

branky a nahrávky: Krupnová (Macurová), Jílková (Jarolímová), Jarolímová (Jílková) - Pastušková (Ferenčíková), Sládečková (Quittková), Ferenčíková (Pastušková), rozh. nájezd Ferenčíková

sestava Vítkovic: Kubíčková - Halfarová, Niemcová, Ratajová, Vobořilová, Mandátová - Pastušková, Ferenčíková, Šupáková - Sládečková, Quittková, Mahdalová - Enenkelová, Kociánová, Léblová - Bernardová