Češi ošidný úkol zvládli. Estonsko porazili dokonce o deset branek!

10. prosince 2014, CD

Kanonádou 12:2 zakončili Češi svou pouť skupinou B, kterou tedy vyhráli. Ve čtvrtfinále mistrovství světa je čeká vítěz duelu Německo-Dánsko.

Češi potřebovali k vítězství ve skupině vyhrát alespoň o sedm branek. A to se nakonec s přehledem podařilo. Do utkání zasáhl poprvé na mistrovství obránce Heřmanský, který nahradil Deutsche, ve třetí formaci se vedle Dóži objevili veterán Fridrich a také Zozulák. V průběhu zápasu se do hry dostali také Ondrušek a Mikeš.


Utkání otevřela ve 3. minutě vzorová spolupráce Natova s Curneym. V 6. minutě ale Estonci proměnili trestné střílení nařízené za faul Sýkory a bylo vyrovnáno. Kafku, který pouze na nájezd nahradil Baráka, překonal Markus. Češi diktovali tempo hry, v 9. minutě vyšla další spolupráce prvního útoku, tentokrát zakončoval pohodlně Jendrišák. Pak se prosadila i vítkovická formace a skvostnou kombinaci zakončoval Martin Tokoš. V poslední minutě první třetiny se svého prvního gólu na MS dočkal "Krakonoš" Natov. Trefil se tedy i poslední člen prvního útoku a nutno říct, že všechny tři góly, vlastně i ten čtvrtý z hole Tokoše, padly po krásných vypracovaných kombinacích.


Ve druhé třetině se nejdříve prosadil střelou tahem Natov, poté doklepl míček za Saastamoinena Dóža a z trestného úderu se prosadil z výjezdu Fridrich. Za Estonce se pak trefil ve 38. minutě po velké chybě Ondruška, který nahradil trápícího se Zozuláka, Köiv.


Byť si to Češi před zápasem odmítli připouštět, sedmibrankový rozdíl potřebný k tomu, abychom se z první pozice ve skupině v případném semifinále vyhli předpokládanému souboji se Švédskem, měli všichni na paměti. Ve 43. minutě tečoval Suchánkovu nabídku Sladký a o minutu později zkompletoval bekhendovou kličkou hattrick Natov a Češi v tu chvíli poskočili na první místo skupiny B. Ve 49. minutě navíc konečně prosadil Milan Tomašík, který do té doby na šampionátu trefoval jen brankovou konstrukci soupeřových branek, včetně břevna z první třetiny tohoto souboje. Pak tentýž hráč převzal zadovku od Tomáše Sladkého a vybídl ke skórování Martina Tokoše, další pohledná kombinace z dílny vítkovické formace! Utkání uzavřel stylově drzou individuální akcí nejlepší hráč utkání Jan Natov. Češi porazili Estonsko jednoznačně 12:2.


ČR - Estonsko 12:2 (4:1, 3:1, 5:0)

ČR: Barák (na trestné střílení v 6. minutě Kafka) - Heřmanský, Podhráský, Veltšmíd, Suchánek, Sýkora, Jelínek - Natov, Jendrišák, Curney - Tokoš, Tomašík, Sladký - Zozulák, Fridrich, Dóža - 35. Ondrušek, 35. Mikeš.
Estonsko: Saastamoinen - Tamme, Pass, Salm, Komi, Stromfelt, Markus - Kase, Kallion, Maalt - Köiv, Matsukevits, Kurmiste - Tasa, Savi, Kasenurm.
Branky a nahrávky: 3. Curney (Natov), 9. Jendrišák (Curney), 13. Tokoš (Sladký), 20. Natov (Curney), 24. Natov (Podhráský), 27. Dóža (Zozulák), 31. Fridrich (Jelínek), 43. Sladký (Suchánek), 44. Natov (Heřmanský), 49. Tomašík (Suchánek), 54. Tokoš (Tomašík), 57. Natov (Curney) - 6. Markus (trestné střílení), 38. Köiv (Kurmiste).
Vyloučení: 0:0. Střely: 46:10. Rozhodčí Henriksen, Ingebritsli (oba Norsko). Diváci 1864. Vývoj skóre 1:0, 1:1, 7:1, 7:2, 12:2.