Češi mají bronz!!!

15. prosince 2014, CD

Semifinále s Finskem sice český národní tým po boji prohrál, ale pak srdnatým výkonem se Švýcary vyválčil medaili. Mistry světa opět Švédové.

Semifinále zhatily chyby a hlouposti

Češi měli v plánu postoupit přes Finy opět po deseti letech do finále mitrovství světa. A nezačali vůbec špatně. V 10. minutě vyšla kombinace skvěle hrající vítkovické formace, na jejímž konci pálil přesně pod víko Tomáš Sladký! Finové ovšem rychle srovnali, v v postavení chyboval Deutsch. Ve 13. minutě šel český výběr opět do vedení, to když Jendrišák napálil hůl Jana Natova a od té se míček doplazil až za brankovou čáru. Finové ovšem dokázali ještě do konce první třetiny skóre otočit. V přesilovce po přísném vyloučení Jelínka za nedovolenou vzdálenost procedil míček skrz Kafku Kukkola a o chvíli později si svůj prostor nepohlídal Ondrušek a Kailiala zakončil z první přesně.


Fantastický výkon druhé formace, tedy té s přezdívkou "vítkovická", korunoval perfektním forčekingem Martin Tokoš a přesným zakončením semifinálový tahoun českého týmu Tomáš Sladký! Bohužel ve 38. minutě nepohlídal Podhráský Kailialu a do šaten odcházeli opět lehce spokojenější hráči země tisíce jezer.


Ve třetí třetině se Česko jalo dobývat Kosonenovu branku, ale jejich nápor byl zbržděn hloupým vyloučením Ondruška za hru rukou, které potrestal ještě hloupějším gólem veterán Mika Kohonen. Poslední hřebíček do rakve českých finálových nadějí udělal chvíli před koncem po Tomašíkově nepřesné rozehrávce do prázdné branky Kukkola.


ČR – Finsko 3:6 (2:3, 1:1, 0:2)

ČR: Kafka - Deutsch, Podhráský, Suchánek, Veltšmíd, Jelínek, Sýkora - Natov, Jendrišák, Curney - Sladký, Tomašík, Tokoš - Ondrušek, Mikeš, Dóža - 49. Fridrich, 58. Zozulák.
Finsko: Kosonen - Lamminen, Kivilehto, Väänänen, Tölikkö, Salo, Stenfors - Kapanen, Kukkola, Moilanen - Salin, Hänninen, Hyvärinen - Tiitu, Kohonen, Kailiala.
Branky a nahrávky: 10. Sladký (Tomašík), 13. Natov (Jendrišák), 32. Sladký (Tokoš) – 11. Moilanen (Kapanen), 16. Kukkola (Kohonen), 18. Kailiala (Tiitu), 38. Kailiala (Salo), 48. Kohonen (Kapanen), 59. Kukkola.
Střely na branku: 16:25. Rozhodčí: Skoog, Hamberg (oba Švéd.). Vyloučení: 3:1. Využití: 0:2. Diváci: 8878.



Zasloužený vybojovaný bronzpro Česko!

Češi museli rychle strávit hořkost semifinálové prohry a soustředit se na již tradiční souboj o bronz se Švýcary. Bohužel se jim to příliš nepodařilo. V 5. minutě již Švýcaři vedli 2:0! Nejprve napálil Suchánkem zbrkle odpálený míček hned z první do sítě Antener a poté potrestal špatné bránění třetí formace do prázdné branky Mendelin. Ze šoku se Češi dostávali těžce.


Druhá třetina ale nepříznivý vývoj utkání zcela zvrátila. Po přestávkové řeči trenérů Cepka, a hlavně v tomto případě Skružného, se herní projev českého týmu zlepšil. A přišly i góly. Ve 24. minutě propasíroval míček do sítě zblízka Jiří Curney. V polovině utkání již bylo vyrovnáno, to když pláchl Martin Tokoš a vracející se švýcarský bek si srazil míček nešťastně do vlastní branky. Za chvíli ovšem na chvíli Čechy zmrazil zkušeně Mathias Hofbauer, když situaci 2 na 1 řešil kličkou a přesnou střelou, kterou ještě otřel o Kafkovu helmu. Ve 37. minutě se ovšem konečně ujal jeden z mnoha a mnoha pokusů Patrika Dóži o střelu na branku a šikovný český útočník momentálně působící v Pixbu vyrovnal. V poslední minutě druhé části předal Ondrušek, který naskočil místo nevýrazného Natova do první formace, míček do obrovské šance Curneymu a ten byl faulován Mathiasem Hofbauerem. Švédští rozhodčí nepochopitelně nenařídili trestné střílení a dalši Česku "jen" přesilovou hru. Největší naše bolest šampionátu ale paradoxně přinesla rozhodující gól. Tomašíkovu střelu dorazil osm sekund před druhou sirénou pohotově Matěj Jendrišák!


Ve třetí třetině již branka nepadla. Díky bohu, protože na konci si Švýcaři vytvrořili obrovský tlak a v posledních vteřinách musel čarovat Kafka.
Český výběr vydřel ve Švédsku medaili, tedy dostál předturnajovému cíli. Medaile putuje i do Vítkovic, Lukáš Veltšmíd předváděl po celý turnaj vynikající výkony, spolehlivou defenzivní práci podpořil i několika ofenzivními kontry, gól mu ale dopřán nebyl. Přesto patřil Veltšmíd k jedněm z našich nejlepších obránců.


Česko – Švýcarsko 4:3 (0:2, 4:1, 0:0) ČR: Kafka - Deutsch, Podhráský, Suchánek, Veltšmíd, Jelínek, Sýkora - Natov (35. Ondrušek), Jendrišák, Curney - Sladký, Tomašík, Tokoš - Zozulák, Mikeš, Dóža.
Švýcarsko: Meier P. - Bolliger, Stucki, Kuchen, Graf, Friolet, Schmocker, 18.-20.Gerber - Scalvioni, Hofbauer M., Fankhauser - Antener, Hofbauer Ch., Maurer - Mendelin, Zürcher, Zimmermann.
Branky a nahrávky: 24. Curney (Jendrišák), 30. Tokoš (Suchánek), 37. Dóža (Sýkora), 40. Jendrišák (Tomašík) – 2. Antener, 5. Mendelin (Zürcher), 31. M. Hofbauer (Scalvinoni).
Střely na branku: 15:11. Rozhodčí: Hamberg, Skoog (oba Švéd.). Vyloučení: 1:2. Využití: 1:0. Diváci: 9148.



Mistry světa Švédové, Slováci desátí

Švédové i podruhé museli otáčet zápas s Finy a dohánět dvougólovou ztrátu, ale stejně jako v zápase ve skupině se jim to podařilo. Na trefy Kukkoly a Tollikä, které orámovaly první třetinu, odpověděli v té druhé Samuelsson a Nilsberth. Zlatým gól dal ve 47. minutě Stenberg. Finále mělo i českou stopu. Podruhé v kariéře a podruhé za sebou jej rozhodovali Petr Černý s Jiřím Janouškem.


Slováci si nevybojovali vysněné čtvrtfinále, ale alespoň se vlezli do světové top desítky. V bojích o celkové 9.-12.místo nejprve porazili Kanadu 5:3 a ve svém posledním vystoupení na šampionátu podlehli Německu 7:5. Lukáš Řezanina dal celkem šest branek a na čtyři přihrál, Ladislav Gál má ještě o fous lepší bilanci, když ke čtyřem brankám přilepil i sedm asistencí!


CELKOVÉ POŘADÍ MS 2014

1. Švédsko
2. Finsko
3. Česká republika
4. Švýcarsko
5. Lotyšsko
6. Norsko
7. Dánsko
8. Estonsko
9. Německo
10. Slovensko
11. USA
12. Kanada
13. Rusko
14. Austrálie
15. Japonsko
16. Korea