30 LET – INTERNACIONALIZACE: Zahraniční florbalisté byli, jsou a budou pevnou součástí Vítkovic, říká prezident

22. listopadu 2022, Michal Dannhofer

V dalším článku zaměřeném na oslavy 30 let od založení Vítkovic bude řeč o zahraniční stopě v oddíle.

Zahraniční hráči jsou v posledních patnácti letech esenciální částí Vítkovic. Dlouholetým Rytířem byl například Lukáš Řezanina, několikráte se v týmu objevili kvalitní finští florbalisté.

Samostatnou kapitolou je pak ženský tým. Ten již několik let vede Slovenka Denisa Ferenčíková, v době svého ročního působení pak kapitánskou pásku převzala Alžbeta Ďuríková. Jména jako Michaela Šponiarová, Dominika Buczek nebo Zuzanna Krzywak patří rovněž k vítkovickému itineráři.

Mimochodem, když je řeč o Dominice Buczek, tak věřte tomu, že semifinále Champiions Cupu 2019 rozhodla v prodloužení ještě v době, kdy nemohla kvůli věku hrát českou ženskou Extraligu.

Na domácím Champions Cupu v Ostravě zase vystřelila bronzové medaile obránkyně Jana Trošková, která se předtím zotavila z těžkého zranění zad.

Speciální zmínku si jistě zaslouží lotyšsko-švédské duo Madde Ellilä – Lauma Visnevska. Švédská světoběžnice Ellilä se v dresu Vítkovic stala první florbalistkou, která nastoupila ve všech čtyřech elitních ženských soutěžích v Evropě.

Lotyšská brankářka pak Vítkovicím vytrhla doslova „trn z brankoviště“ v době, kdy Lenka Kubíčková odcházela za životní výzvou do švédské Mory. Visnevska se vydala opačným směrem, a s odstupem času již asi můžeme prozradit, že její transfer se zrodil mezi štědrovečerním kaprem a boucháním silvestrovských petard. Mimochodem, angažmá v Moře si ve Vítkovicích vystřílela také Lina Hägg.

Není divu, že prezident Vítkovic a předseda správní rady Tomáš Krásný dodnes považuje přestup Visnevske, která nakonec do Ostravy dorazila za hustého sněžení 2. ledna a vychytala památnou nájezdovou bitvu s Chodovem v Superfinále, za jeden ze svých nejpovedenějších.

Vůbec první asijskou hráčkou v elitních evropských soutěžích se pak v sezóně 2019/2020 stala singapurská útočnice Siti Nurhaliza Khairul Anuar.

Nejen o ní bude řeč v následujícím rozhovoru s Tomášem Krásným.

Za Vaší éry došlo k rozmachu Vítkovic na zahraničním trhu, co jsou hlavní důvody?
„Důvody jsou dva. Ten první je čistě objektivní, a sice, že hráčský trh v Česku je poměrně malý a rigidní. Je stále velmi složité přesvědčit hráče a hráčku, aby šla hrát florbal z Čech do Ostravy. Ten druhý je čistě subjektivní, a sice, že jako klub máme ty nejvyšší ambice a k tomu je někdy prostě nutné šáhnout po vhodném doplnění kádru v zahraničí.“

Funguje z Vašeho pohledu určitá oboustranná spolupráce v tom smyslu, že hráči a hráčky pomáhají Vítkovicím a Vítkovice pak v konečném důsledku například jejich reprezentacím?
„Stoprocentně. Vždy, když komunikuji se zahraničními hráči, tak jim tvrdím, že jsme schopni z nich udělat lepší hráče. Hráči k nám přicházejí do týmu, který má ty nejvyšší ambice, takže u nás poznají tlak na výsledek apod. Snažíme se vždy vybrat zahraniční posily, které mají herní kvalitu, ale málokdy se stane, že by hráč nebo hráčka přišli z nějakého top klubu. Názorný příklad je v tomto směru Lina Hägg. Již když přišla, měla skvělé herní dovednosti, ale ten tlak na výsledek a povinnost uspět, to poznala až u nás.

Pokud ses ptal na reprezentaci, tak není žádným tajemstvím, že osu slovenského ženského, ale i mužského týmu tvořili hráči a hráčky od nás. V současnosti za nás hrají dvě nejlepší polské hráčky, takže i polská reprezentace z toho nyní může těžit.“

V čem jsou největší specifika zahraničních florbalistů?
„To je různé. Pokud jsme mluvili o Slovácích nebo Polácích, tak ty mentality jsou velmi podobné, takže odpadá, takže je snazší aklimatizace. I jazyková bariéra velmi rychle odpadne. Máme ale zkušenosti i s hráči ze severu Evropy, tedy Finska, Švédka nebo Lotyšska. U nich klub musí vyvinout intenzivnější snahu, aby aklimatizace proběhla rychle. Přece jen mentality už jsou hodně jiné. Úplné specifikum pak byla Siti, hráčka ze Singapuru

Pro tu to byl opravdu jiný svět a bohužel se to projevilo na jejím postavení v týmu. Celkově ale musím říct, že jsem velmi rád za to, že jsem u těchto všech zahraničních transferů mohl být. Mnohdy se jednalo o přestupy, které byly ještě týden před realizaci v kategorii sci-fi. Narážím především na předvánoční transfer Laumy Visnevske.“

Proč je počet zahraničních akvizic v ženském týmu obecně větší než u mužů?
„Odpověď je snadná. Je ekonomicky dostupnější pro klub přivést posilu ze zahraniční něžnějšího pohlaví. Přece jen, nároky žen nejsou tak vysoké, jako již dnes u kvalitních hráčů ze zahraničí.“

Jak vidíte budoucnost mezinárodních transferů ve Vítkovicích?
„Jsem přesvědčený, že tento trend bude pokračovat. Nevěřím, že situace na přestupovém trhu se změní natolik, že budeme schopni lépe přivádět hráče a hráčky z Prahy či jiných koutů Čech než například z Polska nebo Slovenska.

A co je absurdní, mnohdy je pro nás ekonomicky přijatelnější přivést hráče nebo hráčku po konci smlouvy ze Švédska, protože přestupuje zadarmo než například. hráče z první ligy mužů nebo žen, protože stále platí v našem přestupním řádu nesmyslné ustanovení, že za hráče, který nemá smlouvu je nutné uhradit odstupné.“