30 LET: Za vznikem značky „Florbal Vítkovice“ stojí sedm osob, začalo se v tělocvičně na Mitušové

07. října 2022, Michal Dannhofer

Florbalové Vítkovice slaví 22. října 2022 třicet let od svého založení. To se formálně událo v obývacím pokoji jednoho malého domku na ulici Selské už 10. října, kdy se sešlo sedm zakladatelů. Více už s Marcelem Pudichem.

Nápad založit florbalový oddíl se zrodil vlastně náhodou. „Byl jsem pracovně v Praze a kolegové mě pozvali na trénink sportu, který jsem tehdy neznal – florbalu. Říkal jsem si, proč ne, a tak jsem na trénink šel. Objevil jsem hru, která mě okamžitě chytila,“ vzpomíná Marcel Pudich.

10. října 1992 se tedy na Selské ulici sešlo 7 zakladatelů: Marcel a Iva Pudichovi, Miroslav Kníchal, Tomáš a Jan Grygarovi, Libor Václavík a Zbyněk Brandejs. Mimochodem, o Brandejsovi se říká, že hokejku do ruky nikdy nevzal. „Jsem v dobrém smyslu slova „dítě ulice.“ Tehdy byla jiná doba, s kamarády jsme za barákem hráli hokej s tenisákem a hokejkami, dělali jsme snad všechny sporty,“ říká Pudich.

Nastal ale velký problém: Kde trénovat? „Nejtěžší bylo tehdy vůbec někoho přesvědčit, aby nás pustil třeba do tělocvičny. Když jste tam přišli s tím, že tam navíc chcete běhat s hokejkami a dělat sport, který tehdy nikdo neznal, tak to bylo složité,“ směje se dnes Marcel Pudich při vzpomínce na pionýrské začátky.

Nakonec se to povedlo v tělocvičně Základní školy Mitušova, a to přesně 21. října 1992. „Bylo to hektické, tehdy jsme třeba branky dělali z klasických koní a využívali jsme vlastně všechno dostupné nářadí,“ vracíme se o 30 let dozadu.

Z dnešního pohledu se sešla zajímavá partie nadšenců, ve které nechyběli například dnešní generální ředitel klubu Pavel Palata nebo Jan Holovka.

Po osmi trénincích přišel výjezd do Prahy na první turnaj, tehdy ještě pod názvem 1. SC Ostrava. Mimochodem, SC klub převzal z finštiny, kde „Sahli“ znamená florbal.

17. února 1993 byl pak dnešní vítkovický florbalový oddíl registrován na Ministerstvu vnitra jako oficiální subjekt. „První rok byl hodně divoký, hráli jsme hokejkami Unihoc Fiber, na tréninky si ručními vozíky přiváželi dřevěné rozebíratelné branky, na kvalifikaci jsme měli první opravdické dresy a získali jsme také prvního sponzora, tehdejší tiskařskou firmu ANDY. Společně s Tatranem jsme jako první v republice trénovali ve velké hale,“ vypočítává Marcel Pudich.

Během prvního roku své existence klub získal z SPŠ Vítkovice také jistého hráče jménem Daniel Folta…

Ale o tom až v dalším pokračování této historické série.