30 LET: Zápasová historie Vítkovic se začala psát v Praze

18. října 2022, Michal Dannhofer

Každý sportovní oddíl má zaznamenány také své první zápasy. V případě mužů a žen Vítkovic se tak stalo v Praze, jednalo se o Vánoční turnaj ve Střešovicích v případě mužů a kvalifikace na Czech Open 1993 v případě žen. S pomocí Marcela Pudicha se povedlo oprášit vzpomínky, sestavy a výsledky.

Herní začátky vítkovického florbalu se odehrály v Praze. „Na turnaj jsme jeli po osmi trénincích, kdy branky imitoval kůň postavený naširoko. Výsledky i předvedená hra nás nabudily v tom, abychom pokračovali,“ vzpomíná Marcel Pudich na první zápasy mužů.

Nedlouho poté se odehrály také první ženské zápasy. „Téměř od počátku s námi chodily například Iva Martiníková a Radka Sobková, postupně holek přibývalo, a tak nakonec založily vlastní tým. Bohužel jsem nebyl úplně důsledný a některá jména se nedochovala“, popisuje.

Celkově by prý neměnil. „Na tu dobu vzpomínám hodně rád, některé zážitky jsou samozřejmě nepublikovatelné, ale bylo to super,“ usmívá se.

Vánoční turnaj ve Střešovicích 7.- 8. prosince 1992
Sestava
brankář
Tomáš Bártík, v poli Petr Tichý, Libor Václavík, Mirek Kníchal,
Petr Cholevík, Tomáš Grygar, Pavel Palata, Honza Grygar, Honza Holovka, Marcel Pudich a pak kluci Radim, David a Aleš, bohužel bez příjmení

1.SC Ostrava - Mušle Praha 2:0, Honza Holovka 2 góly
1.SC Ostrava - Spoje Praha (současná Sparta) 0:1
1.SC Ostrava - VŠChT (Vysoká škola chemicko technologická) 1:0, Marcel
1.SC Ostrava - Dream team sorry 1:1, Radim
1.SC Ostrava - Tatran Old boys (nynější Tatran Střešovice) 1:4, Marcel
Celkově 5. místo z 12 týmů.

Kvalifikace na Czech Open 1993, 19.- 20. června 1993
Sestava
Brankářka:
Iva Martiníková
V poli: Renata Kalinová (tehdy Schwarzová), Monika Peterová, Alena Slováková, Iva Pudichová, Radka Sobková (Ševčíková) a Jitka

1.SC Ostrava - USK Praha 0:6
1.SC Ostrava - Tatran Střešovice 2:3, Alena Slováková, Ivča Pudichová
1.SC Ostrava - Beroun 1:4, Jitka...