Vítkovice převzaly od druhé třetiny iniciativu a slaví pohárové zlato

18. ledna 2017, Michal Dannhofer / Florbal.cz

Bohemians - Vítkovice 1:5

O držitelkách prvních zlatých medailí v roce 2017 je jasno. Pohár České pojišťovny žen totiž pro sebe získaly florbalistky Vítkovic, které ve finálovém utkání porazily soupeřky z Bohemians poměrem 5:1. O svém vítězství rozhodly větší aktivitou od druhé periody, kdy převzaly otěže utkání na svou stranu. Hráčky Bohemians si ale potlesk slušně zaplněné haly zasloužily také, především za to, že utkání nevzdaly.

Kdyby to po prvních deseti minutách bylo 3:0 pro Pražanky, tak by se nikdo nemohl divit. První šanci utkání sice měly Vítkovice, ale Ellilä svou příležitost z bezprostřední blízkosti nevyužila. V šesté minutě neuspěla ani Zittová, která nevyužila ztrátu Vítkovic na polovině hřiště. Další šanci zelenobílých měla Rybičková, ale její střelu ze středu hřiště vyrazila Vávrová do tyče. A do třetice hráčky Bohemians neskórovaly ve 12. minutě, kdy se zkusila chytrou zadovkou prosadit Hyršlová.

A tak se dočkaly Ostravanky. Na začátku 13. minuty ještě neuspěla Kiecková, ale o minutu později Halfarová získala míček a posunula na střed Paloncyové, která se v čase 13:07 nemýlila. První vstřelená branka hru uklidnila a do konce první periody už žádný tým vážnější šanci neměl.

Ve druhé třetině udělaly Vítkovice rozhodující krok k vítězství a do periody také dobře nastoupily. Už ve druhé minutě měla velkou šanci dorážející Ferenčíková, ale Vítkovicím zajistila dvoubrankové vedení až Halfarová. Ve 27. minutě navíc hráčky Bohemians špatně pokryly rozehrávku Ostravanek a po brance Pantělejevové to bylo už 3:0.

Kdo by čekal, že Bohemians utkání vzdají, ten by se mýlil. Naopak, několikrát se Pražanky dostaly do slibných pozic a vysloužily si potlesk publika. Přesto se ve 31. minutě opět radovaly Vítkovice, když Ellilä chytře tečovala střelu Niemcové po zemi.

Za svou aktivitu ale byly odměněny také hráčky Bohemians. Kašparová sice tři minuty před koncem periody ještě neuspěla, v další minutě se ale dobře uvolnila Semeráková a dobře umístěnou ranou překonala Vávrovou, kterou ještě následně prověřila Adéla Bočanová.

První polovina závěrečné části moc vzrušení nepřinesla. Vítkovice soustředěně zastavovaly zelenobílé pokusy o útok, samy měly největší šanci v 47. minutě, kdy po akci 2 na 1 trefila Martináková tyč.

Na začátku poslední desetiminutovky měla velkou šanci Patakyová, ale netrefila se mezi tyče. Vzápětí padla poslední a nejkrásnější branka finále: kombinaci na jeden dotek zakončila ranou po zemi Ivana Šupáková.

Při závěrečné power play Bohemians na sebe ještě upozornila Zuzana Halfarová, která svůj jinak velmi povedený výkon vyšperkovala netrefením prázdné branky snad ze dvou kroků.

Vítkovice tak zvítězily v utkání 5:1 a navázaly na svůj pohárový triumf z roku 2015, kdy se finále hrálo v Opavě. Připomeňme, že v letech, ve kterých se finálový den uskuteční v Čechách, se Ostravanky Poháru České pojišťovny neúčastní.

FbŠ E.P. Bohemians – 1. SC TEMPISH Vítkovice 1:5 (0:1, 1:3 a 0:1)
Branky: 38. Semeráková – 14. Paloncyová, 23. Halfarová, 27. Pantělejevová, 31. Ellilä a 52. Šupáková.
Střely na branku: 15:34. Bez vyloučení. Rozhodčí: Drška a Meisner. Diváci: 612. Nejlepší hráčky: Veronika Zittová – Šárka Vávrová.

Bohemians: Omelková – Kalecká, Havlíková, Nová, Šindelářová – Poláková, Hyršlová, Kašparová – Patakyová, Bočanová, Slavíková, Semeráková, Rybičková a Zittová. Trenéři: Pavel Krbec a Michal Vojáček.

Vítkovice: Vávrová – Paloncyová, Niemcová, Kociánová, Z. Šponiarová – Šupáková, Halfarová, M. Šponiarová – Ellilä, Ferenčíková, Klapitová – Martináková, Kiecková a Pantělejevová. Trenéři: Jiří Velecký a Dušan Dudešek.