Nový tým má stejný cíl. Ženy zahajují éru po Ferenčíkové a spol., na koho se můžete těšit?

06. září 2018, Michal Dannhofer

Vítkovické ženy stojí na prahu přelomové sezony, v kabině je plno nových tváří!

Bylo to hodně žhavé přestupové léto pro vítkovické ženy. Bez nadsázky lze říci, že trenér Tomáš Martiník v neděli proti Jičínu odstartuje novou etapu historie ženského florbalu tohoto oddílu. Pokud ta předcházející byla ve znamení velkých příchodů, především pak ze Slovenska, tak ta následující by se mohla jmenovat například „Návrat ke kořenům.“

V létě se toho totiž událo opravdu mnoho: kapitánka Denisa Ferenčíková s Michaelou Šponiarovou se rozhodly pro finskou výzvu v SC Classic, dvojice Katarína Klapitová – Natálie Martináková zamířila do švýcarského Klotenu-Dietlikonu, Hana Koníčková se po zlatém gólu v Superfinále rozhodla pro návrat do Liberce a Romana Žurková projevila přání se po třech letech vrátit do FBC Ostrava

Speciální poděkování si zaslouží Lenka Kubíčková. Dlouholetá neohrožená jednička, která po příchodu ze Svitav pevně opanovala brankoviště až do minulé sezony a stala se klubovou legendou, totiž bude minimálně v příštím ročníku hájit barvy Olomouce.

Trenérem ženského extraligového týmu měl být Michal Deus, pár dní před začátkem sezony ale došlo ke změně a Deuse, bývalého trenéra mužských extraligových šampionů, nahradila další klubová legenda a současný trenér české reprezentace juniorek Tomáš Martiník. Vzhledem k tomu, že k ruce bude nadále mít Dušana Dudeška s Jiřím Veleckým, tak onen zmíněný návrat ke kořenům je možná ještě výraznější.

Jeho styčným důstojníkem, tedy kapitánkou týmu bude slovenská reprezentační obránkyně Alžbeta Ďuríková, která se při svém angažmá ve Švýcarsku stala společně s Katarínou Klapitovou první Slovenkou ve švýcarské ženské nejvyšší soutěži. Kapitánská páska ji bude provázet při třetí sezoně ve Vítkovicích.

Vítkovice rovněž pokračovaly v nastoleném trendu příchodů ze Slovenska a opět při výběru zamířily do Pruského. Novou rytířkou se tak stala slovenská reprezentantka Jana Trošková, obecně považována za jednu z nejlepších (ne-li vůbec nejlepší) florbalistku, která dosud působila ve slovenské nejvyšší soutěži. Jejím fenomenálním úspěchem je vítězství s Pruským na EuroFloorball Cupu.

Další posilou je dosud židenická Lenka Novotná. Lenka se může pyšnit čerstvým juniorským bronzem ze světového šampionátu juniorek, na kterém ji vedl jako hlavní trenér právě Tomáš Martiník, společně s Lenkou Kubíčkovou.

Posilou ze Vsetína je pak Sára Seevaldová, která na sebe už stihla výrazně upozornit povedeným vystoupením na turnaji Czech Open, pokud přijdete na otevírací nedělní utkání s Jičínem, tak téměř jistě uvidíte extraligový debut této šikovné odchovankyně valašského florbalu.

Posledním úlovkem je zatím dosavadní útočnice Olomouce Barbora Suchánková.

Je zřejmé, že při takovém množství odchodů dostanou příležitost také hráčky z vlastní líhně: návrat do Vítkovic tak hlásí například Kateřina Peterková s Terezou Mikulovou, z juniorského týmu dostávají šanci třeba Denisa Hyršová, Sabrina Moravcová a Petra Klečková, trénuje také Michaela Kubečková.

Nadále se můžete těšit také na některé stálice. V brance to bude Nikola Příleská, v obraně nebude chybět kromě nové kapitánky také Lucie Theimerová nebo Ivana Šupáková s Kamilou Paloncyovou. Na návrat Kamily Paloncyové naváže také comeback Zuzany Šponiarové a další působení Veroniky Enenkelové, Barbory Huskové nebo polské sniperky Justyny Krzywak.