Liberec dvakrát skóroval v oslabení a Vítkovice porazil na penalty

16. září 2018, Martin Maceček

Minule poprvé doma podlehli Spartě, třetí zářijovou neděli poprvé po devíti letech přepustili nějaký ten bod Liberci. Pod Ještědem favorizované Vítkovice prohrály 5:6 po samostatných nájezdech.

O tom, že na severu Čech nepůjde vše hladce, se vítkovičtí florbalisté přesvědčili hned v první třetině. Nejdřív sice rozhodčí neuznali domácímu Markovi pro hru vysokou holí, ale aktivně hrající Liberec se přece jen dočkal, nedlouho před první pauzou se z dorážky Salátovy střely radoval Jakub Kopecký.

Po přestávce to byli znovu domácí, kdo se radoval z další branky, ale pak zaúřadovali Gattnar a dvakrát Hájek a rázem byli v polovině zápasu ve vedení vítkovičtí hráči.

Do konce druhé části sice dokázal Strobach na druhé straně srovnat na 3:3, jenže ve třetí části to chvíli vypadalo, že si favorizovaný tým dojde pro tři body, když se po Řezaninově doklepnutí vlastní rány a třetímu Hájkovu zásahu v utkání dostal osm minut před konce do dvoubrankového vedení.

Vítkovice později dostaly ještě navíc k dispozici dlouhou přesilovku po Valešově faulu, jenže tu nejenže nevyužili, naopak dvakrát v ní inkasovaly a utkání tak i navzdory Hubálkově střele do tyče došlo přes prodloužení až k nájezdům.

Dovedností soutěž nakonec vyzněla pro Liberec, na Součka vyzráli Petrové Salát a Kološ, a Vítkovicím tak zbyl pouhý bod. V tabulce jsou momentálně svěřenci trenéra Pavla Bruse na šestém místě, když získali šest bodů a stejný počet už poztráceli.

V dalším kole čeká Vítkovice první letošní městské derby, v sobotu 22. září přivítají na vlastní palubovce FBC Ostrava. Hrát se bude od 18 hodin.

FBC Liberec – 1. SC Tempish Vítkovice 6:5 po sam. nájezdech (1:0, 2:3, 2:2 – 0:0)

Branky a nahrávky: 18. Kopecký (Salát), 24. Valeš (Veselý), 38. Strobach, 56. Veselý (Kološ), 56. Klucho (Salát), rozhodující nájezd Salát – 29. Gattnar (Sladký), 30. Hájek (Jastřembský), 31. Hájek (Jastřembský), 42. Řezanina (Jastřembský), 52. Hájek (Hubálek). Samostatné nájezdy proměnili: Salát, Kološ. Neproměnili: Kopecký – Rýpar, Jastřembský. Rozhodčí: Čížek, Laštovička. Vyloučení: 0:1, navíc Valeš (Liberec) na 5 minut. Bez využití. V oslabení: 2:0. Diváci: 192. Vývoj skóre: 2:0, 2:3, 3:3, 3:5, 6:5. Nejlepší hráči: Petr Kološ – Lukáš Hájek. Střely na branku: 29:24.

Sestava Vítkovic: Souček – Gattnar, Delong, Rýpar, Sladký, Bräuer - Jan Šebesta, Hubálek, Firda, Polášek, Oborák, Řezanina, Vilím, Hájek, Jastřembský.

Ohlasy trenérů po utkání:

Filip Hanžl (Liberec): „Bojovný výkon od první minuty nám přinesl další body pod Ještěd. Proti Vítkovicím se neboduje každý den, hráčům velmi děkuji, předvedli neskutečný morál a víru.“

Pavel Brus (Vítkovice): „Tohle byla z naší strany velká ostuda. Asi jsme si mysleli, že si Liberec dá pár vlastňáků a my si na konci zápasu plácneme. Teď proto už musíme přepnout.“