DOROST: V nové sezóně v novém kabátě všechno klape!

02. října 2018, Jaromír Veselý

​Prodloužený víkend na konci září s sebou přinesl i další dvě kola skupiny D1 ligy dorostenců. Turnaje pořádaného v ostravské ČPP aréně se zúčastnili také Vítkovice.

Vítkovice x Otrokovice

V prvním duelu čekali Vítkovické Panteři z Otrokovic. Zápas rozhodně nesliboval procházku růžovým sadem, což se hned ze startu potvrdilo, když nedobře odbráněnou standardní situaci v těsné blízkosti velkého brankoviště domácích využil Pšenčík a poslal Otrokovice do vedení.

Rychlá spolupráce a solidní pohyb vítkovických hráčů sice dostával soupeře pod tlak, ale kvalita zakončení směrem k brance nebyla dostatečná na to, aby pohnula průběžným výsledkem zápasu.

Oproti tomu hosté hrozili z rychlých protiútoků, takže brankáři ani na jedné straně si nemohli stěžovat na nudu.

V šesté minutě konečně povedenou trojkombinací Choma, Gatnar, Zubek rozvlnil ostravský celek tu správnou síť. V následujícím střídání podobnou parádou od levého mantinelu na střed poslali Kuběna s Češkem Vítkovice do vedení. Obrat skóre lehce ukolébal domácí hráče a i přes převládající držení míčku, ubylo přesnosti a nebezpečnosti v zakončení a přibylo ztrát míčku na polovině soupeře. Po jedné takové před koncem první třetiny z protiútoku prohodil bezmocného Bazalu Malý a opět srovnal skóre.

Do druhé třetiny přidali hráči Vítkovic na tempu a za necelé čtyři minuty Choma poslal nabídku Gattnarovi a ten se již nemýlil. Když tři minuty později zastavil jednu z dalších příležitostí Gattnara Hrtús velkou sekerou, po rychlé kombinaci přesilovkové pětice šly Vítkovice do dvoubrankového vedení. S postupem času se utkání začalo přitvrzovat, zejména přibylo na obou stranách zbrklých faulů hokejkou, ačkoliv z pohledu rozhodčích zůstalo u trestných úderů. Dvouminutovým trestem ve druhé třetině na obou stranách odměnili rozhodčí zpracování míčku rukou, pokaždé po zásluze.

Třetí třetina ubrala šancí na vstřelení branky na straně Panterů, nikoliv však jejich nebezpečnosti pro vítkovickou branku, přidala gólových příležitostí na straně Vítkovic a zásadně snížila úspěšnost zakončení. Tu vylepšil pouze Choma a po něm Gattnar, který proměnil trestné střílení po dalším zaseknutí jeho pokusu jedním u otrokovických obránců. Vítkovice tak, po solidním výkonu s mizernou koncovkou, přidaly další tři body do tabulky soutěže.

Branky: 5:21 Zubek(Gattnar) 1:1; 5:44 Češek(Kuběna) 2:1; 18:45 Gattnar(Choma) 3:2; 23:20 Češek(Gattnar) 4:2; 37:16 Choma(Gattnar) 5:2; 40:20 Gattnar (trestné střílení) - 0:32 Pšenčík (Javořík) 0:1; 13:42 Malý(Krčma) 2:2


Olomouc A x Vítkovice

Patrně ukolébaní předchozím úspěchem se Vítkovičtí nestačili otáčet a ani ohánět při nástupu celku z Hané. Kluci z Olomouce byli na hřišti rychlejší, důraznější a hladovější po gólech. Po minutě a dvaadvaceti sekundách šli také zaslouženě do vedení. I když o další dvě minuty později předvedl Šimík, že opravdu tu branku trefit umí, čímž srovnal, první třetina patřila Olomouci. Za další dvě minuty po důrazné hře Gronych zakončil tak přesně a důrazně, že Pokorný v brance Vítkovic mohl jen zatleskat. Když po strkanici před koncem první třetiny, vyloučení dvou hráčů Olomouce a jednoho z Vítkovic ve hře tří proti čtyřem oběhl Mynář vítkovickou branku a Pokorný už tentokrát mohl jen nadávat.

Ačkoliv do druhé třetiny vstupovala družina rytíře Vítka za nelichotivého stavu 3:1 v její neprospěch, hráči zvýšili obrátky, zpřesnili kombinaci, přidali důraz a Když Šímík nepohrdl nabídkou od Češka, začalo se blýskat na lepší časy z pohledu ostravského týmu.

Srovnání zařídil dalekonosnou střelou dvacet nad led Jirka Toman a za pět minut zařídil obrat ve skóre pěkně po kapitánsku Choma, kterého posunul do střelecké pozice Gattnar.

Ačkoliv se hra Olomouce více a více omezovala na vlastní polovinu, z jednoho z nebezpečných výpadů došlo opět ke srovnání skóre po nešťastně sraženém míčku do vlastní branky jedním z obránců.

Tím se však brankový účet hanáků uzavřel a střelecky úřadovali hráči Vítkovic.

Nejprve druhý z bratrů Tomanových Honza po individuální akci zakončil stejně nechytatelně jako předtím jeho bratr a následně z půlící čáry prostřelil Češek všechno co bylo před brankou Olomouce a zvedl příděl gólů na šest.

Na přelomu druhé a třetí třetiny se hra výrazně přitvrdila. A dalo by se říct, že se tvrdost až vymkla kontrole. Kvalita hry musela nutně ustoupit této tvrdosti a na hřišti to mnohdy vypadalo jako při zápasech amerického fotbalu.

Většinu času se děj odehrával na polovině Olomouce, z čehož vyplynuly dvě přesilové hry pro Vítkovice, v nichž nejprve Češek v závěru utkání Svoboda zvyšovali vedení. Mezi tím ještě branku z míčku vybojovaného Gattnarem vstřelil Zubek a další efektní střelou přitopil Češek.

Černou šmouhou zápasu jsou desetiminutové osobní tresty tresty na obou stranách, kdy v obou případech šlo nic neřešící a nesmyslné oplácení.

Branky: 1:22 Mynář(Hanák) 1:0; 5:11 Gronych(Hanák) 2:1; 13:28 Mynář 3:1; 24:20 vlastní branka Vítkovice 4:4 – 3:49 Šimík 1:1; 16:53 Šimík(Češek) 3:2; 17:00 Toman Jiří(Seibert) 3:3; 22:02 Choma(Gattnar) 3:4; 28:41 Toman Jan 4:5; 29:52 Češek(Galia) 4:6; 40:17 Češek( Gattnar) 4:7; 43:11 Zubek(Gattnar) 4:8; 43:53 Češek(Galia) 4:9; 44:44 Svoboda(Choma) 4:10.

Sestava na turnaji:

Bazala, Pokorný,

Choma A., Češek J., Toman Ji., Toman Jan, Gryz M., Buganský M., Šimík V., Radošovský D., Cuberek O., Skupien M., Seibert J., Kuběna J., Svoboda O.,do Gattnar M., Galia J., Zubek A.