Junioři postoupili mezi elitní dvanáctku!

17. října 2018, Tomáš Sladký

V souhrnném článku si přiblížíme průběh postupu mezi TOP-12, doplněný o velmi osobitý pohled Tomáše Sladkého na současnou situaci nejen ve vítkovickém juniorském florbale!

Oproti loňskému ročníku se povinné předkolo soutěže hrálo dvoukolově. Z každé ze čtyř šestičlenných skupin postoupilo první trio do elitní dvanáctky. V moravskoslezské skupině soupeřili naši mladíci s FBC Ostrava, Havířovem, Otrokovicemi, Hattrickem a Bulldogs Brno. S konečnou bilancí šesti výher a čtyř porážek postoupili až ze třetího místa, razítko vstupu mezi elitu přidali v domácím utkání s Otrokovicemi. Výsledky zápasů s FBC Ostrava a Hattrickem Brno se již započítávají do tabulky klasické ligové soutěže, což znamená hubený vklad pouhých tří bodů za domácí výhru nad Hattrickem, 6:4.


Krátká rekapitulace posledního víkendu předkola:

V sobotu 13.10. se na modrém pažitu odehrál bojovný zápas s Otrokovicemi, rozhodla až třetí třetina, ve které šesti brankami stvrdily Vítkovice postup do TOP-12.

1. SC TEMPISH Vítkovice - PANTHERS OTROKOVICE 12:6
branky:
3. Ondřej Sidunov, 14. Rostislav Gattnar, 16. Rostislav Gattnar, 21. Ondřej Sidunov, 23. Lukáš Herblich, 32. Štěpán Kaleta, 45. Tomáš Hanzlík, 46. Jan Vojáček, 48. Ondřej Čech, 49. Jan Vojáček, 54. Rostislav Gattnar, 56. Rostislav Gattnar - 3. Jakub Haša, 9. Radim Jančík, 27. Jakub Haša, 34. Matěj Matyáš, 40. Jakub Haša, 50. Jakub Haša; rozhodčí:Jakub Krátký - Pavel Vojkůvka; vyloučení:1:0; využití:0:1; diváků:39; zásahy brankářů:Štěpán Zerzoň 18 - Matěj Kubíček 23; po třetinách:3:2, 3:3, 6:1.

Vyjádření trenéra Václava Gurkovského: Obraz zápasu se začal rýsovat až ve třetí třetině, kdy jsme zrychlili hru, hlavně v kombinaci na útočné polovině. Díky soupeři za zápas.


O den později sehráli junioři poslední kolo předkola v Brně proti Hattricku. Oba jistí postupující si to rozdali o důležité body do tabulky ligové soutěže. Vítkovice bohužel tahaly celý zápas za kratší konec a prohrály 6:8.

FBŠ Hummel Hattrick Brno - 1. SC TEMPISH Vítkovice 8:6
branky:
18. Adam Klimeš, 30. Petr Olšák, 32. Adam Hemerka, 35. Petr Olšák, 45. Zdeněk Malich, 46. Petr Olšák, 49. Petr Olšák, 53. Jonáš Kůra - 19. Lukáš Herblich, 22. Ondřej Čech, 36. Ondřej Sidunov, 39. Jan Vojáček, 48. Štěpán Kaleta, 55. Tomáš Hanzlík; rozhodčí:Petr Števček - Radek Števček; vyloučení:1:5; využití:2:0; diváků:34; zásahy brankářů:Michal Kráčmar 14 - Patrik Plevák 13; po třetinách:1:1, 3:3, 4:2.

Komentář trenéra Václava Gurkovského: Ostuda, ze zápasu zcela poprávu nemáme ani bod. Neproměněné gólovky, chyby v rozehrávce a pět vyloučení je moc. Proti týmu, jaký proti nám dnes nastoupil, by se ale vyhrávat mělo.



Přidáváme také odkaz na FLICKR-fotogalerii s průřezem předkola: https://www.flickr.com/photos/154636690@N02/albums/72157671887577937

Seznam týmů pro novou KB-liga 2018/2019 je tedy kompletní, rozpis soutěže je optimalizován a připraven: https://www.ceskyflorbal.cz/druzstvo/22187/zapasy

V prvních zápasech se junioři představí příští víkend doma (na Sareze v Přívoze!) proti Mladé Boleslavi a pražskému Chodovu!



Přikládáme také sumarizaci a osobité názory hlavního trenéra Tomáše Sladkého:

Máme za sebou předkolo soutěže. Tak jako loni si klepu na čelo, proč něco takového v Česku vůbec existuje. Po letní přípravě a dvou přípravných turnajích je tým během jednoho měsíce vystaven deseti stresujícím bojům v rozřazovací části, kde se vzhledem k nesehranosti nově poskládaných týmů (juniorská kategorie je stále pouze dvouletá průchozí kategorie…) zcela potlačuje kvalita hry na úkor surového honu za body. Zápasy jsou tak buď zbytečně vystresované, takticky nevyzrálé nebo absolutně neatraktivní (nudná hluboká obrana podobná házené nebo pingpongové hurá-zápasy střídají ty, které končí dvouciferným rozdílem)…

Když se ohlédnu za našim vystoupením v tomto předkole, které se opravdu stihlo odehrát během čtyř týdnů a prohlédnu si florbalový deník, nacházím jen pár kvalitních tréninků a nespočet „psychologických rozborů.“ V některých pasážích jsme netrénovali, ale především s mým asistentem jen působili jako psychologové…

Z určitého úhlu pohledu tak musím sáhnout ke kritice. Není možné, aby tak důležitou fází (stále v regionálním měřítku) procházel tým skoro bez nepostradatelných emocí a totálního zápalu pro hru. Nelíbí se mi, že v juniorech musíme s kolegy řešit motivační problémy jak u jednotlivců, tak v konečném důsledku u celého týmu. V domácím zápase proti Havířovu, ve kterém se možná lámal chleba v celé postupové matematice, jsem trochu popustil uzdu emocím a já doufám, že si to hráči budou ještě dlouho pamatovat.

Vybojovali jsme si místo mezi „elitou“, mezi nejlepšími dvanácti týmy v republice, kam samozřejmě Vítkovice vždy patřily a doufám, že vždy patřit budou. Postup jsme ale potvrdili až v předposledním zápase předkola a do oficiální soutěže si bereme pouhé tři body z dvanácti možných, což je za mě opravdu málo. Upřímně a v dobrém úmyslu tak musím říct, že momentální tréninkové nasazení a koncentrace v samotných zápasech nebudou na celostátní úroveň stačit. Na druhou stranu pevně věřím, že s KB-ligou a soupeři z druhé poloviny republiky se automaticky zlepší i kvalita naší hry. Pokud ne, budeme mít velký problém!