"Zkoušeli jsme věci, které se budou hodit" říká Besta

04. února 2020, VG

Kvalifikační turnaj na mistrovství světa, který se konal v lotyšské Liepaji, absolvoval v českém národním dresu Jiří Besta. Tady je jeho pohled na akci, díky níž si Češi po výhrách 25:0 nad Lichtenštejnskem, 18:1 nad Španělskem, 7:1 nad Nizozemskem a 5:3 nad domácími Lotyši zajistili postup na světový šampionát.

Jaká byla kvalifikace na světový šampionát z pohledu hráče ?
Myslím si, že po událostech z minulých týdnů byli všichni v očekávání, co se bude dít nebo jaké změny nastanou. Kdybych to měl shrnout, tak nastal určitě posun k lepšímu. V týmu se nastavily nové věci, které v průběhu turnaje dobře fungovaly, a atmosféra v průběhu zápasu nebo i mimo něj byla pozitivní. Když to vezmu z té herní části, tak jsme zvládli povinnost kvalifikovat se na MS 2020 v Helsinkách a zároveň jsme si mohli vyzkoušet hru především v útočném pásmu proti papírově slabším soupeřům, a nakonec porazit i domácí Lotyše, kteří měli velkou část týmu i na MS 2018 v Praze, kde nás porazili.
Dají vám něco souboje s Lichtenštejnskem, Španělskem a Nizozemskem ?
Jak už jsem říkal, mohli jsme si vyzkoušet nové prvky ve hře v útočném pásmu, které se proti Švédsku, Finsku nebo Švýcarsku budou určitě hodit. Navíc do mistrovství světa zbývá nějakých deset měsíců, takže každý zápas na mezinárodní úrovni má smysl, jelikož jich do začátku šampionátu tolik nezbývá. Navíc ne každý zápas se slabším týmem je jednoduchý, příkladem může být náš zápas s Nizozemskem, ve kterém soupeř dlouho vedl a výborně bránil a my se nemohli prosadit.
Brali jste souboj s Lotyšskem jako odvetu za prohru na domácím mistrovství světa ?
Pár kluků to zmínilo, ale myslím si, že pro nás to byl hlavně zápas, ve kterém jsme si chtěli dokázat, že i s obměněným výběrem, který tvořilo hodně nováčků, dokážeme Lotyšsko porazit. Navíc před jejich domácím publikem.
V médiích se objevily zprávy o reprezentačním bojkotu některých hráčů. Jistě není příjemné to komentovat, přesto jaký je tvůj pohled na věc ?
Vyskytly se nějaké problémy, ať už v komunikaci nebo dalších věcech, které se nechaly zajít příliš daleko. Zbytek už asi všichni četli v médiích.
Jak bys zhodnotil svůj výkon v kvalifikaci ? Zaznělo hodnocení trenéra ?
Nemyslím si, že to byl nějaký excelentní výkon, ale ani zklamání - spíš takový průměr. Řekl bych, že trenér byl vesměs spokojen, ale určitě je dost věcí, na kterých se musí do budoucna ještě zapracovat. Konkrétní zpětnou vazbu k osobnímu výkonu dostaneme po pozdější analýze trenéra.
Nebylo by přece jen lepší potrénovat s klubem a nachystat se klíčovou část superligové sezony ?
Těžká otázka. Pravděpodobně každý trenér klubu by byl radši, kdyby hráči zůstali v klubu a trénovali na vrchol sezony, ale kdyby to udělali všichni, tak nemá kdo za reprezentaci hrát. Z pohledu hráče to je příležitost si zahrát mezinárodní zápasy, kterých není moc, a navíc to, že člověk může reprezentovat, je pořád něco, co se nepoštěstí každému hráči za celou kariéru.