Rytířky ovládly derby a Prezidentský pohár oslavily výhrou 8:4 nad FBC

01. března 2020, Michal Dannhofer

FBC Ostrava a Täby jsou zatím jediné dva týmy, které dokázaly v sezoně 2019/2020 vítkovické Rytířky porazit. Ostravskému FBC se to ale podruhé v sezoně nepovedlo. Na Dubině totiž pro sebe derby získaly Rytířky, které porazily rivala 8:4 a předání Prezidentského poháru tak oslavily jednou z nejcennějších extraligových výher.

Vítkovice vstoupily do utkání lépe a ve čtvrté minutě se prosadila Husková. Od prvních minut bylo vidět, že si domácí obrana dává na Michaelu Mlejnkovou velký pozor, nicméně ve 12. minutě si přece jen našla prostor a ukázala, proč musí být strážena: okamžitě vyrovnala na 1:1. Za větší aktivity Vítkovic se první třetina dohrála, nicméně k další brance již v první části nedošlo.

Do druhé třetiny vletěla především Dominika Buczek, která Vítkovicím vrátila vedení. Za půlminutu ale nezjištně srovnala Paulína Hudáková. Následujících osm minut prakticky rozhodlo o osudu utkání: nejprve Ferenčíková našla přesnou rozehrou Krzywak, následně se individuálně prosadila Kubečková a pátou branku obstarala dvojice Trošková – Seevaldová.

FBC reagovalo oddechovým časem a vykřesalo naději díky Kristíně Hudákové, která proměnila trestné střílení, ale ještě ve druhé třetině dokázala šestou vítkovickou branku vstřelit opět Zuzanna Krzywak.

První polovina třetí třetiny přinesla nejslabší pasáž ze strany Vítkovic. FBC dokázalo snížit na rozdíl dvou branek, ale také nevyužilo přesilovou hru a když Vítkovice ve 52. minutě během deseti sekund skrze Ferenčíkovou a Buczek udeřily, bylo o vítězi jasno.

Vítkovice zvítězily 8:4 a daly tak razítko na prvenství v základní části.

1. SC TEMPISH Vítkovice - FBC ČPP OSTRAVA 8:4
branky: 4. Barbora Husková, 22. Dominika Buczek, 23. Zuzanna Krzywak, 30. Michaela Kubečková, 31. Sára Seevaldová, 40. Zuzanna Krzywak, 52. Denisa Ferenčíková, 52. Dominika Buczek - 12. Michaela Mlejnková, 23. Paulína Hudáková, 35. Kristína Hudáková, 44. Denisa Kotzurová; rozhodčí: Martin Petřík - Tomáš Podlesný; vyloučení: 1:0; využití: 0:0; diváků: 267; zásahy brankářů: Nikola Příleská 19 - Veronika Tomšová 31; po třetinách: 1:1, 5:2, 2:1;

Tomáš Martiník: „Dvě třetiny jsme hráli velmi dobře do útoku i do obrany. Hromada šancí, tlak v útočném pásmu, dobrý pohyb hráček i míčku. Chvilkové polevení herní disciplíny na začátku třetí třetiny, naštěstí jsme se srovnali, gólově odpověděli a zápas dotáhli do vítězného konce. Super razítko na základní část a teď s chutí do práce. Děkujeme soupeřkám za kvalitní zápas.“