Adéla Feiková: Pomohlo mi hraní s chlapci, nyní se zlepšuji vedle nejlepších hráček v republice

04. března 2022, Michal Dannhofer

Útočnice a odchovanykně Vítkovic Adéla Feiková patří k těm, které se v loňské letní přípravě chopily nabízené šance a postupně se dokázaly prosadit až do základní sestavy extraligových Rytířek. V rozhovoru vzpomíná na své florbalové začátky, a také kvituje možnost, zlepšovat se po boku nejlepších hráček v České republice.

Adélo, patříte k novým tvářím v ženském A-týmu Vítkovic. Jak zatím hodnotíte své extraligové působení?
„Své extraligové působení hodnotím pozitivně, jsem ráda, že se mi podařilo prosadit do základní sestavy a snažím se na sobě pracovat a zlepšovat vedle nejlepších hráček v republice, se kterými mám možnost hrát.

S florbalem jste začala v roce 2012, vzpomenete si ještě, co Vás přivedlo do Vítkovic?
„Než jsem přišla do Vítkovic, tak jsem dělala gymnastiku. Potom mě rodiče přivedli k florbalu do Vítkovic, kde mi bylo od mala umožněno hrát v klučičí složce, což mi v začátcích určitě hodně pomohlo, abych se jednou prosadila do A-týmu žen.

Mimochodem, například dnešní kapitánka Rytířek Denisa Ferenčíková za tým v té době již hrála. Napadlo by Vás tehdy, že budete působit v nejvyšší soutěži, a ještě k tomu společně?
„Určitě mým cílem bylo dostat se jednou do A-týmu žen a Denisa Ferenčíková byla vždy jedním z mých florbalových vzorů a jsem ráda, že můžu vedle ní působit na hřišti.

Máte nějaký florbalový vzor?
„Přímo nějaký florbalový vzor nemám, mým vzorem jsou zatím spoluhráčky, které mám kolem sebe.“

Vítkovice před sezonou opustily například Lina Hägg nebo Michaela Šponiarová, tudíž mladé florbalistky. Jak Vám pomáhá, že okolo sebe máte stále mladé florbalistky jako Lauru Pruskovou, Janu Horečkovou, se kterými ještě můžete nastupovat také v 1. lize juniorek?
„Jsem ráda, že můžu nastupovat společně s Laurou a Janou, jsou to mé kamarádky a jsem ráda, že s nimi můžu florbalově vyrůstat.“

Věřila jste v létě tomu, že poměrně výrazná šance v A-týmu by mohla přijít?
„Snažím se na sobě pracovat, a proto jsem doufala, že se mi to povede.“

Zkusíte vyjmenovat tři hlavní aspekty, ve kterých je největší rozdíl mezi juniorskou a ženskou nejvyšší soutěží?
„Určitě rychlost, důraz a technika na florbalce.“

V Extralize se Vám zatím nejvíce povedl zápas s Olomoucí, kde jste nasbírala 5 kanadských bodů, na druhou stranu jsou i zápasy, kde například takový herní prostor nedostanete. Jak důležité pro Vás je, že se ve sývch sedmnácti letech můžete pořád vrátit k 1. lize juniorek?
„Doufám, že takových zápasů, jako s Olomoucí budu mít mnohem více a budu se dále prosazovat. Těším se i na to, že budu moct společně s Laurou Pruskovou a Janou Horečkovou pomoct holkám v play-off v juniorské kategorii.

O víkendu začalo play off Extraligy žen, pro Vás opět premiérové. Jaké to bylo, nastoupit v základní sestavě?
„Jsem moc ráda, že se mi podařilo dostat se do základní sestavy a udělám vše proto, abych se tam udržela a dotáhly jsme to s holkama, až do Superfinále.“

Máte na závěr nějaký vzkaz pro fanoušky?
„Přijďte nás podpořit, fanděte nám, ať se všichni setkáme na Superfinále v O2 aréně.“