Vítkovice v derby porazily Pepino

23. ledna 2008, CD

Ostravské derby opět vyznělo pro hosty. Jestliže na podzim v TV utkání uspělo Pepino na Dubině, teď vykradly Vítkovice jejich Sarezu.

      Vítkovice nastoupily jen se dvěmi pětkami, postupně se ale do hry dostal nedoléčený kapitán Vladař i mladíci Tokoš a Kohút. Domácí Pepino od začátku nasadilo tři formace.

      Z počátku to vypadalo na utkání, které rozhodnou přesilovky. Hned pětkrát se totiž radovali hráči mající převahu jednoho muže v poli.
      Ve třetí minutě se blýskl krásnou individuální akcí Jan Jelínek, ale trefil pouze břevno Pinďákovy branky. V 9.minutě putoval na trestnou lavici Skácel, v oslabení se utrhl Chrápek, ale jeho zblokovaná střela dala prostor rychlé souhře Vítkovic, na jejímž konci byl úspěšný blafák Milana Tomašíka- 0:1. Ihned po brance byl ale přísně vyloučen vítkovický Mojžíšek a i Pepino dokázalo, že přesilovky umí. Byl to konkrétně Chrápek, který procedil míček přes brankáře Ciompu.  V 15.minutě si domácí zkomplikovali život sami, když špatně střídali. Vítkovice využily i svou druhou přesilovku v utkání, tentokrát střílel Lukáš Hrubý, k němuž se míček šťastně odrazil po zblokované Tomašíkově ráně.

      Druhá třetina se nesla v duchu té první. Vyloučení Machaly z 21.minuty potrestal po spolupráci s Tomašíkem Pavel Brus. 24.minuta přinesla první branku ze hry. Rychlý brejk posunul Mojžíšek na volného spoluhráče a tím nebyl nikdo jiný než opět Pavel Brus, který propasíroval bekhendovou kličkou míček až za Pinďáka- 1:4. O minutu později padla další branka při nestandartním počtu hráčů na hřišti, tentokrát z přinejmenším sporně nařízeného trestného střílení. Machala v souboji s Vítem Hrubým upadl. Zatímco jeden rozhodčí stojící přímo u souboje pobízel Machalu k opětovnovnému zapojení se do hry, druhý, stojící na druhém konci hry, k překvapení všech odpískal faul a trestné střílení. To rychlou kličkou do forhendu bezchybně proměnil Skácel - 2:4. O minutu později si neodpustil komentář směrem k rozhodčím Tomašík a jeho výrok byl ohodnocen celkem dvanácti trestnými minutami (2+10). Tato přesilovka ale zůstala nevyužita. Naopak, nedlouho po vypršení dvouminutového trestu předložil báječnou přihrávku výborně hrající Jiří Mojžíšek od Sysaly se odpoutavšímu Lukáši Hrubému a ten se podruhé v zápase nemýlil- 2:5! Konec druhé třetiny byl ale plně v režii domácího Pepina. Z obrovského tlaku vysvobodila Vítkovice až druhá siréna.

      Začátek třetí třetiny ovlivnila vzájemná strkanice Daniše a Petra Kološe. Oba kohouti putovali naštěstí pro ně pouze na dvě minuty na trestnou lavici a hrálo se 4 na 4. V této herní disciplíně měly jasně navrch Vítkovice. Po dvou zmařených gólových šancích předložil další Tomašík Karlu Ťopkovi a ten opět bekhendem překonal Pinďáka pošesté! Jestliže si Pepino samo přitížilo špatným střídáním v první třetině, povedlo se to samé Vítkovicím v té třetí. A i toto zbytečné vyloučení bylo potrestáno, když natřikrát propasíroval do Ciompovy branky míček Trunkát. Vítkovice se uchýlily k defenzivní taktice a rychlým brejkům. Ta vycházela a hráči v modrém si vypracovali nejednu příležitost pojistit si vedení. Nicméně v 52.minutě zavelel k ofenzivě domácí kapitán Chrápek, když naložil s Třískovým pasem na výbornou a přehodil nejistého Ciompu- 4:6. Pověstný závěr domácího Pepina gradoval dvě a půl minuty před koncem odvoláním Pinďáka. Vít Hrubý střelou přes půl hřiště odkrytou klec minul, kdežto na druhé straně překvapil střelou z velkého úhlu Ciompu 75 vteřin před koncem Machala a snížil na rozdíl jediné branky.
      Pepino se vrhlo do útoku a snažilo se o vyrovnání. To se mu dokonce povedlo, ale rozhodčí branku Kapolky půl minuty před koncem neuznali pro předcházející hru vysokou holí. S vypětím všech sil Vítkovice další tlak domácích ustály a urvaly tak zaslouženě po ztrátě v Pardubicích velice cenné tři body.

Komentář trenéra Radek Mrázka: "Středeční zápas s přívozskými spojovateli jsme po všech stránkách zvládli na výbornou. Kvalitní obrana, 100% přesilové hry, spolehlivý brankář a dobrá střelecká produktivita nám přinesly proti snaživému soupeři plný počet bodů. Mě osobně  jen mrzelo, že v sestavě soupeře nedostala více prostoru ke hře prolhaná věštírna Martin Both."

Foto: Roša