Přestřelka na Dubině

30. ledna 2008, CD

Diváci se na rozdíl od neděle na Dubině nenudili. V polovině utkání již viděli desetkrát víc branek než za celé předchozí utkání! Nakonec se radovali favorizované Vítkovice. Nicméně vítězství se rodilo velmi těžce.

 

     Bez nemocného Patrika Suchánka a školními povinnostmi vytíženého Karla Ťopka a s Marcelem Suchánkem v brance nastoupily Vítkovice proti Třinci s diametrálně odlišnou ofenzivní taktikou, než s jakou hráli v neděli proti týmu z opačného pólu tabulky, Mladou Boleslaví.
     Třinec využil pouze třetinu svých posil z Pepina, a sice Petra Šrámka v brance. Charizan s týmem nepřicestoval vůbec, Martin Lukeš se spíše než florbalem bavil v hledišti s manažerem Pepina Frankem.

      Utkání začlo vcelku vlažně a během prvních tří minut nebylo na hřišti k vidění téměř nic zajímavého. Ve 4.minutě si ale našla střela hostujícího Gajdzici skulinku mezi Suchánkovými chrániči a Třinec vedl. Za tři minuty se poprvné prosadil Vít Hrubý, když lišácky bekhendem překonal Šrámka. Hned na to ale zahrál nesmyslně rukou Mojžíšek a to Třinec v přesilovce potrestal pro tým nepostradatelnou souhrou Petříka s Curneyem. Vítkovice pak přirazily Třinec před jeho branku, prosadit se však dokázaly až v přesilové hře ve 13.minutě po vyloučení Gajdy. Jelínek shodil na mantinel Pavlu Brusovi a ten křížnou střelou "pod víko" vyrovnal. Poprvé v utkání šly Vítkovice do vedení v 15.minutě zásluhou další branky Víta Hrubého, který se tentokrát na gól moc nenadřel. Jeho lehkou střelu Šrámek podcenil. Vedení mohl pojistit ihned po buly Tomašík, ale jeho sólo obranou Třince brankou neskončilo. Za to Vít Hrubý měl svůj den. V 17.minutě utěšenou střelou skompletoval hattrick! Minutu na to se prosadil z křídla Ščigel a snížil opět na rozdíl jediné branky. Fantastickou třetinu zakončil Vít Hrubý krásnou žabkou podél brankoviště, kterou hledal a našel svého bratra Lukáše, ale ten zazvonil pouze na tyč třinecké branky.

      Oba trenéři měli svým týmům o první přestávce jistě co říct. Vítkovice si vynutily velký tlak, ale za zmařené šance přišel trest! V 26.minutě se dostal do brejku Michal Smetana, zapůjčený do Třince na hostování právě z Vítkovic. Jeho prudká střela skončila až v síti. Vyrovnání Třinec dostalo do sedla. Gajdzica vystihl Tomašíkovu riskantní přihrávku třetinou a jeho brejk zastavil až s vypětím všech sil Jelínek. Ve 28.minutě skryl Curney svoji střelu z trestného úderu po přiťuknutí Petříka před zrakem Suchánka a dostal svoují druhou brankou v urkání Třinec opět do vedení!  Zaskočené domácí pak další podařenou střelou ještě víc srazil obránce Sikora, Suchánek po šesté brance ve 30.minutě raději střídal. Do branky se postavil Roman Ciompa, který po utkáních na Pepinu a Boleslavi dostal volno. Po pár vteřinách v brance musel čelit stoprocentní šanci hostů, ale gól nedostal. Důležitý okamžik. Druhou půlku třetiny sevřely Vítkovice hosty ve smrtelné objetí. Mojžíšek trefil nejprve po Plačkově dobré příhře pouze tyč, ale při tváří v tvář Šrámkovi ve 36.minutě již mířil přesněji a dostal svůj tým do hry o body.

      Trenér Mrázek si musel za první desetiminutovku druhé třetiny s hráči promluvit asi hodně důrazně, neboť jestliže tu Vítkovice prohrály 0:3, tak první desetiminutovku závěrečného dějství vyhrály 5:0! Velký obrat začal Lukáš Hrubý po přihrávce nejlepšího muže zápasu Víta Hrubého. Vedení strhl o minutu později na stranu domácích Jiří Mojžíšek střelou nad Šrámkovu nohu. Dvě branky v rozmezí 27 vteřin v prvních dvou minutách třetí třetiny Třinec položily. Ve 45.minutě předvedlo nádhernou kombinaci trio Tomašík - Brus - Tokoš. Pavel Brus předložil nenetrefitelný míček před prázdnou branku Martinu Tokošovi a ten se trefil ve své premiérové extraligové sezoně již počtvrté. O minutu později si branku připsal také Jan Jelínek, pro něhož míček připravil Vladař. Zkázu Třince dokonal v čase 47:01 Milan Tomašík, který našel míček v mlýnici před Šrámkem a střelou tahem zaokrouhlil počet vítkovických branek na deset. Zničený Třinec pak přežil oslabení, dokonce v něm Curney utekl všem, ale Ciompu nepřekonal.

      Trenér Radek Mrázek byl s utkání velice spokojený. "Zápas s Třincem byl pro naše mladé družstvo určitě nejpoučnější ze všech dosavadních odehraných utkání extraligy. Odkryl některé slabiny, na kterých je třeba zapracovat. Na druhou stranu je pro nás jistě psychická vzpruha to, že jsme i přes nepříznivý vývoj utkání celkem s přehledem skóre otočili a po třech náročných utkáních v sedmi dnech brali plný počet bodů. Nesmím zapomenout na dobrou kulisu v hale a poděkovat divákům. Děkuji také soupeři za atraktivný technický zápas!"

      Vítkovice dokázaly špatnou druhou třetinu nahradit vynikajícím úvodem té třetí, kdy ukázaly svou ofenzivní sílu. Třetím vítězstvím v šesti dnech si upevnily vedení v tabulce a náskok zvýšily již na rozdíl šesti bodů. Jeho pronásledovatelé ale čekají ještě dohrávané zápasy.

Foto: Roša