Finále: Vítkovice nezvládly začátky utkání

06. dubna 2008, CD

Po prvním hracím "pražském" víkendu je stav finálové série příznivější pro střešovický Tatran. Ve druhém utkání dokázaly Vítkovice ztrátu z prvního dějství smazat, ale soupeř dokázal opět odskočit na dvě branky a i toto utkání vyhrát.

      Tatran nastoupil se šílenými účesy, z nich vynikal klasicky extravagantní Jedlička.

      První finále mělo pro domácí fantastický začátek. Již ve druhé minutě překonal Ciompu povedeným volejem Fridrich. V osmé minutě překvapil nepozorného Ciompu střelou zpoza obránce Hlavička. Když v 11.minutě zafungovala spolupráce Jedlička-Fridrich a Tatran vedl 3:0, vypadaly naděje Vítkovických méně než mizerně. Následně je ještě zmenšil Plaček, když pykal za vrážení. Oslabení Vítkovice přežily, ale Plaček seděl na trestné za chvilku znovu. Tentokrát za chybu ne svoji, ale administrativní. I tuto pohromu Vítkovičtí přežili. A to i přes to, že byl dvanáct vteřin před vypršením druhého Plačkova trestu vyloučen i Vladař. Prakticky šest minut oslabení ale Vítkovice zvládly.
      Druhou třetinu zahájily Vítkovice o Milan Tomašík, ale Bobisud jeho pokud vytěsnil mimo tyče.
      Třetí třetinu hrály prim Vítkovice. Ve 48.minutě nejprve spálil šanci Tomašík, jeho střelu vyškrábl za již překonaným Bobisudem obránce Přívara. Za minutu už ale Ťopek přihrál před prázdnou branku Martinu Tokošovi a ten snížil na 1:4 z pohledu modrých Vítkovic. V polovině třetí třetiny si obě družstva vyměnili strany. Roman Ciompa si po první třetině stěžoval na reflektor, který mu svítil do tváře. Vítkovice i po této minipřestávce pokračovaly v tlaku, který zužitkoval v minutě 51. po krásné přihrávce Lukáše Hrubého Patrik Suchánek, i když si v utkání skvělý Bobisud na střelu sáhl. Za další minutu trefil Martin Vladař tyčku! Tato šance ale zůstala nevyužita a že ještě pořád platí pravidlo nedáš-dostaneš potvrdil po nechtěné Tokošově asistenci Jedlička. Z této rány se již Vítkovice nevzpamatovaly a první finále tak skončilo výsledkem 5:2 pro obhájce trofeje Střešovice.

      Základ pro vítkovický úspěch ve druhém finále ležel bezpochyby v dobrém začátku. Toto přání ale již v osmé minutě odmítl Richter, který otřel svoji střelu o Jelínka a Ciompa již na změnu směru nestihl zareagovat. Prakticky ihned po bully byl velmi přísně vyloučen Tomašík. V přesilovce se opět prosadila dvojice Jedlička-Fridrich a Tatran šel opět brzy do gólového trháku. Vítkovice byly od této chvíle lepší, ale svoji aktivitu nedokázaly přeměnit ve větší množství střel. Házenkářské obléhání Tatran bránil pozorně.
      Až do 27.minuty. To se nejprve zjevil zcela sám před Bobisudem Hrubý, ale juniorský brankář Tatranu se po míčku vrhl tygřím skokem a sebral jej Hrubému přímo z hole. Zakrátko ale předběhl Deutsche Martin Vladař a jednoruč již Bobisuda překonal. Jelínkovu sólu připomínající Kološův kousek proti Boleslavi chyběla jen gólová tečka.
      Vítkovice využily trvající tlak až ve 44.minutě. Brusovu střílenou přihrávku tečoval Martin Vladař přesně do šibenice Bobisuda! Střešovický náskok byl smazán. Vítkovice střílely, měly tlak, ale Bobisud byl vynikající. Pak přišel ale šok. Garčar napřáhl po přiťuknutí z trestného úderu a míček prošel vším až do Ciompovy šibenice. Tvrdou ránu ještě prohloubil za další dvě minuty ze své oblíbené pozice Jedlička, když z pravého křídla prostřelil Ciompu po zemi. Jiskřičku naděje daroval sám střelec Vítkovicím prakticky vzápětí. Riskantní rozehrávku před malým brankovištěm potrestal bekhendovou střelou Karel Ťopek. Další šance Vítkovic zůstaly nevyužity. Že je Tatran v playoff florbalovým mecenášem milovaným týmem potvrdil Garčar minutu před koncem, když jeho střelu v pádu srazil Kološ za Ciompova záda popáté. K závěrečnému tlaku se tak Vítkovice již bohužel pořádně nedostaly.

      Vítkovice prohrávají 0:2 na zápasy. Na zimním stadionu v Ostravě-Porubě to tak budou mít hodně těžké. Že umějí hrát "s nožem na krku" již ale jednou dokázaly, když se jim podařilo otočit čtvrtfinálovou sérii z Brnen na 3:2. I finále se dá otočit z 0:2 na 3:2. Dokázal to právě Tatran před čtyřmi lety v sérii s Pepinem.

Třetí finále se odehraje na zimním stadionu v Ostravě-Porubě v sobotu 12.4.2008 v 14:30.
Tímto zveme na tento všechny fanoušky Vítkovic a dobrého florbalu!

Foto: Vojtěch Žilka
http://zilka.xf.cz/final_1/