Daniel Folta: Chci hrát nejlepší florbal v lize

30. června 2008, CD

Po čtyřech letech strávených ve švýcarském Jona-Uznach Flames se do Vítkovic vrací hrající legenda Daniel "Bazil" Folta. Mezi mladíky tak přichází zkušený, ostřílený hráč mezinárodního formátu. Přinášíme rozhovor s největší posilou Vítkovic pro novou sezonu!

      Daniel Folta má za sebou nespočet reprezentačních startů, je jedním z tahounů české reprezentace, má být jedním z předpokládaných lídrů týmu i na nadcházejícím všemi očekávaným mistrovství světa v Praze a Ostravě v prosinci.
      Florbal hraje od jeho vzniku v Ostravě, od roku 1993. Záhy se dostal do reprezentace a v roce 1998 se poprvé podíval do země sýrů, odehrál dvě sezony v dresu Klotenu. Pak se vrátil domů. Druhou švýcarskou misi začal v roce 2004 a teď se vrací opět do modrobílých Vítkovic.
      Za poslední sezonu nasbíral v dresu Jony Uznach Flames 17 bodů za 7 branek a 10 asistencí. Působil zde jako hrající asistent trenéra. I z tohoto pohledu lze s příchodem Daniela Folty předpokládat přísun obrovských zkušeností. Letos by měl v dresu Vítkovic dovršit dvoustovku ligových startů. Jedenáctou sezonu v české nejvyšší soutěži načne Folta s bilancí 183 zápasů, 138 branek, 93 asistencí, 231 bodů a 79 trestných minut.

     Dres současných Vítkovic si poprvé vyzkoušel na turnaji Fat Pipe Cup.


Ahoj Dane, vítám tě zpátky ve Vítkovicích. Do teď byl tým složen výhradně z mladých nadějí, na které trenér Mrázek hodně sází. Těšíš se mezi mladé?
"Většinu kluků znám a někteří zase až tak mladí nejsou, i když ... :o)
Nejvíce jsem se těšil na technickou, kombinační hru, která mi už hodně dlouho scházela!"

Vítkovice se letos po dvou nevýrazných letech vrátily na špici tabulky, sledoval jsi jejich boje během sezony? Byl jsi s někým v kontaktu?
"Sezonu jsem sledoval hodne podrobně a neutekl mi vlastně žádný zápas. Většinou jsem to pak probíral s Pájou Brusíků a Radomírem Mrazíků."

Nepokusíš se vyhecovat k návratu některé z dalších osobností Vítkovic, kteří už jsou na předčasném florbalovém odpočinku?
"Určitě by bylo velkým přínosem, kdyby se vrátil alespoň na jednu sezónu třeba takový Rohlena (Michal Rohel, pozn. aut.), ale prý má hodně rybářských povinností, takže to zatím vypadá bledě :o))) "

Co bys chtěl s Vítkovicemi letos dokázat?
"Chtěl bych hrát s klukama nejlepší florbal v lize. A kam se nám podaří dokráčet, se teprve ukáže. Když se ale klukům podaří do hry, kromě brilantních technických kousků, zakomponovat i větší kus srdce, tak by to mohlo být i hodně daleko."

Jak tvůj návrat souvisí s letošním MS? Myslíš, že česká Fortuna Extraliga je kvalitnější než 2.švýcarská liga?
"Co se rychlosti a nasazení týče je na tom docela podobně, ale co se kombinace a herní inteligence týče je na tom naše soutěž mnohem lépe!"

V Jona Uznach Flames jsi letos neodehrál povedenou sezonu. Tvůj tým sestoupil. Proč tomu tak bylo?
"Problém byl už na samém počátku sezóny, kdy se vedení klubu po odchodu mnoha zkušených hráčů nepodařilo sehnat žádné nové a my začínali trénovat v hale v deseti lidech. Nakonec se nám podařilo získat alespoň hráče z nižších soutěží, kterým ovšem chyběla celková úroveň a zkušenosti rovněž. Ke konci sezóny jsem si už ani nebyl jist, zda chce klub vůbec zachránit soutěž, což bylo pro mne asi nejsmutnější zjištění."

S Vítkovicemi se podíváš na kvalifikaci na Pohár mistrů do Finska. S týmem jsi teprve krátce, přesto, jak vidíš šance na postoup přes Köniz a Erä?
"Köniz je určitě hratelný v případě, že se jim dokážeme vyrovnat v tvrdosti a nasazení. Erä moc neznám, ale každý zápas začíná nula nula."

Tvoji oblíbenou sedmičku nosí Milan Tomašík. Ty ses nakonec rozhodl pro 77, je to zároveň tvůj ročník narození. Bojoval jsi s Milanem o číslo nebo ses podřídil "nováčkovské" dani?
"Milan mi na můj dotaz, co uděláme příští rok se "7", odpověděl velice inteligentím a vstřícným způsobem, čímž si ji u mě bez dalších komentářů naprosto zasloužil. Bude ji nosit správný hráč."

Rozhovor s Danielem Foltou spáchal Roman Sladký
Foto: Roša (2), Dr. Martin Neužil (1)