Nutným zlem bez větších problémů

14. října 2008, Dona

Vítkovice prošly osmifinálovou skupinou jako nůž máslem a suverénně se skórem 41:2 postoupily do čtvrtfinále, kde je čeká Hattrick Brno.

Na jednu stranu nudnou, na druhou stranu nutnou výpravu do Svitav na utkání prvního kola Poháru ČFbU měly ve víkendovém plánu vítkovické ženy. V losu měly více než přijatelné soupeře.

      První zápas proti pěti hráčkám FBC Lipník se zdálo, že půjde o jasné utkání. Přesto překvapivě první gól vstřelily houževnaté soupeřky. Postupem času však jim urputným bránění docházely síly a s tím se i příjemně navyšovalo skóre ve prospěch Vítkovic. Konečné skóre utkání se zastavilo na výsledku 12:1. 

      Druhý a také poslední sobotní zápas znamenal střetnutí proti rivalovi z FBC Pepino Ostrava. I přes okleštěnou sestavu soupeřek měly Vítkovice tolik respektu, že bez výhrad splnily pokyny trenéra. Uvolněná atmosféra povolným mravů na hřišti rozhodně nepanovala. Naopak  prestižní pojetí hry se projevilo ve druhé minutě s trefou Terezy Urbánkové. Druhý gól ještě v 10. minutě přidala z nájezdu Zuzana Macurová. Pouhopouhou sekundu před sirénou ohlašující konec třetiny se také velezkušeně podruhé v utkání mezi střelce zapsala „Prca“ Urbánková.  Změna stran tak proběhla s příjemným tří gólovým náskokem. Během kratičké přestávky ženy zhodnotily, že se jim hraje mnohem lépe než v pondělním ligovém střetnutí. Hra podle toho také vypadala. Přihrávky a motání hlavy soupeře, při kterém oko mohlo zaplesat.  Ale na góly byla druhá třetina o dost chudší. Až ve 29. minutě dohnala ve střelecké listině Urbánkovou  Zuzana  Macurová a zanedlouho se trefila opět Urbánková. To bylo do konce druhé třetiny ze skóre vše. 
      Obraz hry je víceméně zbytečné popisovat. Vítkovice měly jednoduše herní převahu a oproti pondělí vypadal jejich herní projev jakoby hrál jiný tým.  Ale zatracovat výkon soupeřek by nebylo správné. I ony se snažily, na beku však výborně hrála například Andy Pastušková. Poctivou defenzivou Vítkovic nakonec prolomila Monika Fleischmannová, které se na několikátou dorážku podařilo propasírovat za záda střídající Ondrejkové. Odpověď ještě nalezla Zuzana Macurová a vsítila tak šestý gól za záda své bývalé spoluhráčky Sitkové.

      První nedělní utkání znamenalo konfrontaci s domácím celkem Svitav. Zvláštní premiérou prošla Lenka Kubíčková, která si proti svému bývalému klubu zahrála v útoku. Z pohledu Vítkovic se jednalo o utkání, ve kterém se secvičovaly různé herní varianty a trochu i experimentovalo. Celou druhou třetinu hrály ženy na dva doteky a mnohdy z toho byly úsměvné situace. V konečném důsledku Vítkovice nad slabými Svitavami vyhrály 7:0.

      Poslední utkání byla zkouška ohněm. Tedy zkouška trpělivosti nervů soupeřek. Nezkušený Třebíč se musel vyrovnat s opravdovým debaklem v podobě šestnáctigólového přídělu. V bráně Vítkovic dostala přednost před gólmankami Nikola Černá. Naopak střelecky se prosadily obě brankářky, stejně jako již tradičně řádily kanonýrka Macurová Zuzana a Tereza Urbánková. Konečný výsledek 16:0.