Vítkovice porazily třetí Brno 6:3, Folta dal čtyři branky

31. ledna 2009, CD

Ale pouze tři do té "správné" sítě. Jednou překonal nechtěně vlastního brankáře, když se míček odrazil od jeho nohy do branky. Vítkovice tak i díky jeho hattricku vybojovaly další tři body do extraligové tabulky a tři kola před koncem jsou stále lídrem soutěže.

 

      Na Dubině se hrálo od prvních vteřin velmi svižné utkání. Oba týmy disponovaly skvělým fyzickým fondem, hra se přelévala nahoru-dolů, brankáři si na nedostatek práce nemohli stěžovat.

       V sedmé minutě se v obrovské tutovce ocitl brněnský rekordman Schneider, ale místo střely naštěstí volil přihrávku na obsazeného spoluhráče. A tak udeřilo na druhé straně. Patrik Suchánek našel zpoza branky Lukáše Hrubého a ten z bezprostřední blízkosti otevřel účet utkání. V 11.minutě putoval za katr Tokoš za sekání a Brňané přesilovou hru využili. Střelou z křídla se prosadil Ondráček. Za minutu a půl se skóre opět měnilo. Daniel Folta si zkušeně se střelou počkal a tahem prostřelil Jansu. Do šaten se ale šlo za nerohodného stavu. Kombinaci zkušených hráčů Schneidera a Marka Kadlece zakončoval druhý jmenovaný přesně.

      Florbalisté Vítkovic zahájili druhou třetinu skvěle, ale jen střelecké (ne)štěstí a skvělý Jansa byli proti změně stavu. Vyloučení Kološe je trošku přibrzdilo, ale nezastavilo. Brno pak špatně střídalo, ale ani z domácí přesilovky nic nebylo. I když šancí bylo dost. Druhou třetinu se co do faktického účtu jen vylučovalo. Sladkého vyloučení málem potrestal Komínek, ale pálil pouze do tyče. V oslabení sklidil obdiv celé haly domácí kapitán Folta, který si dobrou dvacetivteřinovku dělal ze dvou napadajících brběnských útočníků dobrý den. Pak byl po zásahu obličeje Patrika Suchánka za hru vysokou holí vyloučen brněnský Veselý na 5 minut. Celou dobu svíraly Vítkovice svého soupeře v kleštích, ale branku se vstřelit ani tentokrát nepodařilo. Brankáři Jansa a Marcel Suchánek se ve druhé třetině zapotili, ale svoje svatyně uchránili dokonale.

      Ve třetí třetině začaly opět padat góly. Hned v 42.minutě předvedl nádhernou kombinaci třetí útok, na jejímž konci byla přihrávka Vladaře a pohodlná "smeč" Karla Ťopka do prázdné branky! Zvýšit mohl Sladký, ale za již překonaného Jansu zaskočil na brankové čáře zázračně jeden z brněnský beků. O minutu později, přesně tedy ve 45.minutě, už ale znovu zahřmělo. Daniel Folta v posledních zápasech zažívá přerod z náhravače na střelce a důležitou brankou zvýšil na 4:2. Vítkovice dále tlačily, výsledkem byla další přesilovka a série tutovek. Ty největší spálili Suchánek a Folta, ale Vránovo vyloučení se přece jen podařilo potrestat. Sladkého napadání zužitkoval svojí třetí brankou v zápase Daniel Folta! V 52.minutě to již bylo 6:2, když pro změnu Kološovu černou práci přetavil v gól Milan Tomašík a do hostující branky se postavil Bábíček. Jakoby Folta neměl dost, postaral se i o další branku. Tentokrát to takhle ale určitě nezamýšlel. Nahození hostů před Marcela Suchánka tečoval nešťastně za záda svého brankáře. Brno si pak vzalo ještě oddechový čas, ale do závěrečné sirény kromě zbytečného vyloučení Pavly 9 vteřin před koncem již nic nevymyslelo. A nepomohla jim k tomu ani další přesilovka.

Vítkovice odehrály opět nejlépe třetí část hry. "Řekli jsme si v kabině, že zahrajeme třetí třetinu jako by jsme prohrávali o 5 gólů. Sice tento teoretický souboj jsme prohráli, ale utkání jsme zvládli." směje se obránce Petr Kološ. "Je to nesmírně náročné hrát naši obranu. A první dvě třetiny to byla velká honěná s nesmírně moc chybami na naší straně. Nezahráli jsme moc dobře do útoku. Máme na víc. A termín play off se blíží. Musíme jěšte zapracovat." neusíná na vavřínech a dodává jednu zajímavost: "Ještě bych chtěl říct, že máme šanci překonat rekord v počtu bodů v základní části, dosavadní je 57 bodů. Je to i takový můj osobní cíl do konce základní části."

      Celý zápas s Brnem již odehrál Pavel Brus i Karel Ťopek, což je vzhledem k blížícímu se vrcholu sezony skvělé. "Fyzicky se cítím v pořádku. Jediné, co mě teď trápí, je strach, který ale musím zvládnout. Ještě se dostat do zápasového tempa, zlepšit načasování ve hře a budet to super." slibuje Brus.
      Vítkovice drží vítěznou vlnu. Před sebou mají poslední tři zápasy základní části. Venku Liberec, pak doma Chodov (21.2.2009 15:00) a končí ve Znojmě. Pak vypukne play-off. A to je, jak známo, zcela jiná soutěž.

Foto: Roša