Ženy: Naděje na play-off stále žije

16. února 2009, Lego

Vítkovickým ženám se podařil skvělý vstup do nadstavbové části extraligy. Na domácí půdě Chodova vrátily Pražačkám porážku z posledního kola základní části, čímž oživily naději na postup mezi nejlepší čtyřku.

 

      Vítkovice, využívající poznatky Otty Sklenovského a Zuzky Vašíčkové z předchozího střetnutí, nastoupily do zápasu s mnohem zodpovědnější defenzívou. Zatímco vyčkávaly na chybu soupeře, Chodov se pustil hned od začátku do velmi aktivního presingu, kterým značně znepříjemňoval rozehrávku hostů. Svou nátlakovou hrou si vynutil několik dobrých šancí, kterým ovšem chybělo přesnější a důraznější zakončení. V té největší se ocitla ve 13. minutě Jarolímová, která šla sama na branku, ale míček jí neposlechl a skončil jen na těle gólmanky Kubíčkové. I Vítkovice se snažily udržet v permanenci domácí obranu, ta ale většinu pokusů pokryla a o zbytek se postarala pozorná Lačňáková. Opatrná první třetina tak skončila bez branek.

      Do té druhé vstoupil Chodov opět velmi aktivně s řadou šancí, ale ujala se až gólová akce Jarolímové s Lackovou ve 33. minutě, kdy druhá jmenovaná poslala míček na vzdálenější tyč vítkovické brány – 1:0. Hosty to ovšem z míry nevyvedlo. Vítkovice se dál prezentovaly zataženou obranou a nebezpečnými protiútoky. Sama před domácí gólmankou se ocitla Nikola Černá, ale bohužel se jí nepodařilo dostat míček tam, kam chtěla. Naštěstí se neprosadil ani Chodov, i když příležitostí měl dost.

      Rozdíl jediného gólu sliboval do závěrečných dvaceti minut napínavou podívanou. Šance se rodily na obou stranách, přitvrdilo se v soubojích, ale na další branku se čekalo až do 48. minuty. I za hosty se prosadila osvědčená dvojice, tedy Tereza Urbánková s Nikolou Černou, čímž odstartovaly „vražednou“ vítkovickou pětiminutovku. Čas 48:06 – Tamara Hašová přesnou nahrávkou nachází Soňu Schaffnerovou a ta se nemýlí. 48:41 – Tereza Urbánková ve střelecké pozici nezištně nahrává ještě lépe postavené Monice Adamové a ta nedává Lačňákové šanci. 50:04 a 52:54 – dvakrát přesně zakončuje hostující kapitánka Zuzana Macurová. Sedm minut před koncem tak Vítkovice rázem vedly 5:1, což byla rána, ze které se Chodov již nedokázal vzpamatovat. Přestože domácí florbalistky vrhly všechny síly do útoku a zápas rozhodně nezabalily, jejich slabá střelecká produktivita a zejména obětavá hra Vítkovic jim zabránily dosáhnout významnější korekce, než jen snížení na 2:5 z hole Procházkové v 58. minutě.

      Již tuto sobotu se utkají vítkovické ženy se suverénem domácí nejvyšší soutěže, pražskou Děkankou. Ta na Dubině nehýří jinak obvyklou herní jistotou, jak dokazují oba letošní vzájemné zápasy těchto týmů (těsné porážky 4:6 a 4:5p), a Vítkovice se tak pokusí přerušit vítěznou sérii svého soupeře. Zápas Vítkovice - Děkanka začíná v sobotu 21.2. v 17:15 na MH Dubině, tedy takřka hned po skončení extraligového duelu mužů s Chodovem.  

Foto: Roša