Sezona vygraduje v pátém finále!!!

13. dubna 2009, CD

Stav finále po velikonočním víkendu je totiž nerozhodný 2:2. Vítkovice nejprve v sobotu otočily nepříznivě se vyvíjející zápas a zvítězily 4:2. V neděli dvakrát dotáhly dvoubrankové vedení a i po prodloužení platil nerozhodný stav 4:4. V samostatných nájezdech byl lepší Tatran (3:2). aktualizováno.

 

      Česká Fortuna extraliga vygraduje v sobotu 18.dubna 2009 v 18 hodin. Rozhodly o tom další dva nádherné finálové duely. Zatímco v sobotu dokázaly Vítkovice počáteční ztrátu 0:2 v dalším průběhu finále otočit a zvitězit 4:2, v neděli stejný počáteční brankový deficit pouze dorovnaly, závěrečnému tlaku Vítkovic pak Střešovice odolaly, stejně tak v prodloužení a nakonec byli domácí v samostatných nájezdech, které pohříchu Česká televize všem florbalovým fandům upřela, šťastnější.

      Pro sobotní duel se do sestavy vrátil Jiří Mojžíšek, nedávno sužovaný virózou a vnesl do třetí formace tu pravou bojovnost. V 9.minutě ale za vlastní brankou chyboval a zkušená dvojice Jedlička-Fridrich okamžitě trestala. Stejný rukopis, i když v obráceném gardu, nesla i následující branka domácích. V 11.minutě to bylo 2:0, ačkoli hra byla velice vyrovnaná, do šaten šel spokojenější Tatran. Famózní druhou třetinou se ale Vítkovice vrátily plnohodnotně do zápasu. Chybu z úvodu zápasu odčinil Jiří Mojžíšek, když hned ve 21.minutě zkušeně zasunul za ležícího Kafku míček do sítě. Z množství šancí se ujala až perfektní spolupráce kompletní první pětky, na jejímž konci byl pas Sladkého na volného Martina Tokoše, který zakončoval prakticky do prázdné branky. Brankář Kafka čelil ve druhé třetině třetího finále 20 vítkovickým střelám! A potil se i dále, ve 43.minutě likvidoval tutovku Sladkého. Pak se blýskl i Ciompa proti dobré střele Jedličky z křídla. Pak Roman Ciompa doslova čaroval ve svém brankovišti. Proti 4 gólovým střelám během snad tří vteřin zasáhl perfektně, pak ho sice překonal von der Pahlen, ale protože způsob dosažení jeho gólu porušil pravidlo o hře vysokou holí, nebyl uznán. Oproti tomu ten vítkovický ze 54.minuty už ano! Brus přiťulk Tokošovi, Tokoš našel na středu Tomašíka, ten naznačil střelu bekhendem a pak našel na křídle úplně volného Tomáše Sladkého, který se nemýlil! Čtvrtou branku přidal v přesilovce střelou ze středu Milan Tomašík. Vítkovice urvaly sobotní zápas pro sebe!

      Nedělní duel začal naprosto stejně jako třetí finále, tedy rychlým vedením Tatranu 2:0. Již ve 2.minutě skryl svou střelu před všemi včetně Ciompy Jendrišák a ve 12.minutě využili domácí dokonale přesilovku. Zakončoval von der Pahlen. Náskok ale dokázaly Vítkovice smazat ještě v první třetině! A oba góly padly v přesilovkách V 16.minutě běžel sám na Kafku Vladař, ale byl jím sražen. Trestné střílení ale hrdina finálové série na straně Tatranu Kafka Kološovi chytil. V přesilovce ale Sladký nabil na střed Patriku Suchánkovi a ten střelou z první snížil. Pak se opět v plné kráse předvedl fantom Jedlička, který fauloval ihned po buly a v další přesilovce vyrovnal nekompromisně Daniel Folta. Co Střešovice opravdu umí, jsou přesilovky. Další dvě totiž v úvodu druhé třetiny využily. Nejprve se střelou ze vzduchu prosadil Jedlička a pak dosekal míček přes Ciompovy prsty do branky von der Pahlen. Vítkovice taky opět dotahovaly dvoubrankové manko. Jedenáct vteřin před přestávkou poslal Sladký dlouhý míček po mantinelu na Milana Tomašíka a ten si kličkou vychutnal Kafku! Důležitou brankou povzbuzené Vítkovice Tatran doslova mačkaly celou třetí třetinu. Kuriózně podruhé v zápase byl vyloučen brankář Kafka, Tatran šel dokonce na slabou půlminutu do tří po faulu Fridricha, ale branka nepadla! V přesilovkách se zastřeloval se především Tomáš Sladký, aby se nakonec trefil ve hře 5 na 5! V 53.minutě si našel sraženou přihrávku Jelínka a střelou pod víko vyrovnal! Vítkovice pak měly několik obrovských šancí získat titul! Blízko brance byl několikrát Tokoš, sám na Kafku běžel Vít Hrubý, několikrát mohl rozhodnout kapitán Folta. V poslední minutě byl opět vyloučen Jedlička a Vítkovice hrály dokonce přesilovku, která se protáhla až do prodloužení, ale ani ta k vítězství ve finálové sérii Vítkovice nepřivedla. Střely ve třetí třetině se oficiálně zastavily na poměru 1:11! V prodloužení již branka nepadla, rozhodly samostatné nájezdy. Jediný z prvních šesti exekutorů uspěl vítkovický Petr Kološ! Po třech sériích byly Vítkovice opět blízko titulu. Pak se ale trefil Hlavička, Ťopek nikoli a domácí jistota Garčar úspěšným blafákem postavil do těžké pozice Pavla Bruse, který ji ale zvládl a vyrovnal na 2:2. Šestou sérii začal úspěšně Hlavička a bohužel ukončil v zápětí rybičkou proti Kološovi Kafka. Tatran se s vypětím všech sil zachránil a vynutil si pátý rozhodující zápasv Ostravě.

      O tomto víkendu jsme byli svědky několika již tradičních věcí. Skvělého florbalu v podání obou účastníků finále. Spílání Tatranu po prohraném zápase těm zlým rozhodčím, kteří to všechno spískali. Několika excesů Michala Jedličky, který svou hloupostí oslaboval svůj tým. Skvělých výkonů obou brankářů, Romana Ciompy a především Tomáše Kafky, který v prodloužení a pak i v nájezdech čtvrtého finále ještě nepovolil Vítkovicím zlatou radost. Mnohokrát za každou třetinu v průběhu obou přímých přenosů se diváci dozvěděli, že Michal Jedlička je fantom play-off. Tím, kdo tentokrát mírnil a zamlouval již tradiční výlevy o dokonalosti a suverenitě Tatranu komentátora Zamazala byl ex-reprezentační trenér Zdeněk Skružný.

      Z novinek stojí za zmínku především způsob ukončení zápasu ze strany České televize, která prostě vypla dramatické 4.finále před jeho vyvrcholením, samostatnými nájezdy, a do programu zařadila předzápasové povídání o zápase české fotbalové ligy, který skončil přestřelkou 0:0. Od televizních komentátorů jsme se dále dozvěděli zajímavost, že Tatran má domácí halu nevyhovující svými parametry a kapacitou podmínkám pro finále play-off (min. kapacita 1000 diváků), proto byli nuceni se přesunout na halu na Vinohradech, která svou kapacitou 400 sedadel již zcela vyhovuje.

Zveme všechny, kdo chtějí vidět vrchol české florbalové ligy od začátku opravdu až do konce, na rozhodující pátý finálový zápas!

5.finále Fortuna extraligy
1. SC WOOW VÍTKOVICE - TATRAN STŘEŠOVICE
SOBOTA 18.4. 2009 18:00 Zimní stadion Ostrava-Poruba!