<h3> Mistři !!!!!!! </h3>

19. dubna 2009, CD

Po devíti letech se Vítkovice dočkaly! V mimořádně vyvedené finálové sérii zakončené před třemi tisíci diváky další skvělou florbalovou podívanou sesadily starého krále Tatrana z trůnu! Vítkovice - Tatran 3:2 na zápasy (5:4p, 2:5, 4:2, 4:5ts, 5:4)!

 

      Vítkovice jsou mistry České republiky ve florbale!!! Fantastická, vyrovnaná a dramatická finálová série Vítkovice - Střešovice se protáhla do pěti zápasů a i ten byl dlouho vyrovnaný. Lepší Vítkovice nakonec na trůn posadil kapitán Daniel Folta brankou na 5:4 v polovině třetí třetiny. Finále jak má být. Diváci vytvořili nový rekord Vítkovic, k absolutnímu rekordu extraligy chyběly necelé dvě stovky fanoušků! I tak ale zimní stadion v Ostravě-Porubě praskal ve švech! Oficiální vítkovický rekord v návštěvě na zápas ligové soutěže je od soboty 18.dubna 2009 2826 diváků. Tak má vypadat finále!!!

      Již ve 2.minutě se prokličkoval do první šance Daniel Folta, který se objevil ve druhém útoku vedle L.Hrubého a Ťopka. V další obrovské šanci se ocitl po Brusově lobu Martin Vladař, ale úplně sám proti Kafkovi neuspěl. Na druhé straně se blýskl Roman Ciompa proti střele Jendrišáka. Ciompa se ve finále rozchytal a ve všech pěti jeho kláních předvedl fantastický výkon. V pátém finále si vychytal i cenu pro nejlepšího hráče Vítkovic. Po deseti minutách a dvou sekundách se diváci konečně dočkali. Milan Tomašík po rychlé Sladkého příhře propálil Kafku střelou od mantinelu k bližší tyči! Hned na to netrefil ze vzduchu míček před prázdnou branou Mojžíšek! Ciompa musel zasahovat proti pokusu Hlavičky, na druhé straně si obdobně jako Mojžíšek počínal v přečíslení 2 na 1 Tokoš, kterému nevyšlo sklepnout míček po Sladkého vybídnutí do branky. To ale dokázal v 18.minutě Karel Ťopek. Nahození Kološe si výborně shodil na stranu a bekhendem nedal Kafkovi šanci! Namlsané publikum pak ve 20.minutě schladilo poměrně přísné vyloučení Sladkého za hru vysokou holí.

      Přesilovku Tatranu rozpůlila přestávka, Vítkovice se v ní ubránily. Paradoxně to ale nakoplo spíše Tatran. Ve 23.minutě nahazoval z vlastní půlky Deutsch a míček prošel kolem clonících Suchánka s Fridrichem až do sítě. Šťastný gól číslo jedna. Chvíli na to již byly dva, když Vít Hrubý nechtěně tečoval Fridrichovu střelu mimo Ciompův dosah. Dramatické utkání ale opět naklonil na modrou stranu po dobré práci Víta Hrubého a Patrika Suchánka Martin Vladař! Suchánek mu dal míček do pozice, ze které se branky musí dávat! Za další chvíli se krásně z otočky trefil i Lukáš Hrubý a stadion bouřil! Do konce třetiny ale ještě snížil Richter. Jeho gól překvapil všechny v hale, včetně kamer České televize. Možnost přesilové hry pak Vítkovicím daroval Štegl, který po odpískání vrazil naprosto zbytečně do Sladkého. Jeho hloupost ale Vítkovice bohužel nepotrestaly, i když Sladký orazítkoval tyč!

      Patnáctá dvacetiminutovka ve finále Vítkovice - Střešovice mohla a nemusela vyřešit tajenku, kdo že se stane mistrem. Nakonec ji vyřešila.
      Ihned na jejím začátku byl zasažen nešťastně do nosu Pavel Brus, ale sbírku svých zranění v letošní sezoně tentokrát nerozšířil. Jaký komik je Michal Jedlička, ukázal v minutě 47. Patrik Suchánek jej zasáhl do hlavy a za dvě vteřiny běhu se Jedlička skácel na zem jako podťatý. Úsměvné to ale tentokrát příliš nebylo, neboť silné přesilovky potvrdil Tatran bezchybnou souhrou, na jejímž konci bylo vyrovnání von der Pahlena. Odpověď Vítkovic na sebe nenechala dlouho čekat. Do minuty domácí opět vedly! Daniel Folta předskočil na malém brankovišti Tatranu Deutsche a nastavil hokejku přesně do střílené přihrávky Lukáše Hrubého! Pak Tomašík dával na střed Sladkému, ale Kafka fantasticky proti jeho střele zasáhl. Pak Tomašík volil v přečíslení 2 na 1 střelu, ale ta mu nesedla. Karel Ťopek trefil střelou tahem břevno! Vítkovice mohly několikrát pojistit náskok. Tatran se ve hře 5 na 5 téměř na nic nezmohl a věřil v přesilovku. Ta přišla. V dalším brejku totiž Suchánek nedokázal propasírovat míček Sladkému před odkrytou branku a následně odcházel po souboji v rohu přímo na trestnou lavici. Následovaly opravdu horké chvilky při přesilovkovém zámku Tatranu. Vítkovice v čele s vynikajícím Ciompou se ale tentokrát ubránily! Zřejmě rozhodující moment celé série! V 57.minutě naskočil na hřiště poprvé ve finále čerstvý Jaroslav Vaněk a unavené obraně Tatranu nedal dýchat. Svou šanci po spolupráci s Lukášem Hrubým neproměnil. Zoufalý nápor Tatranu Vítkovice bez většich problémů ustály. Jedinou vážnější šanci v podobě Fridrichovy střely nad přečkaly!

      Daniel Folta po brance v prodloužení v Mladé Boleslavi rozhodl další sérii, tentokrát tu finálovou!!! I když zraněný, tak kapitán Vítkovic dokázal svůj tým dovést k titulu!!! Počtvrté v historii, po devíti letech, konečně!!! Tatran je minulostí, na český florbalový trůn usedl tým 1. SC WOOW Vítkovice! Navíc: jelikož AIK Stockholm porazil ve finále švédské superligy Warberg 6:2 a jelikož obhajuje i vítězství v Poháru mistrů, uvolnil tak místo pro českého mistra. Vítkovice tedy postupují přímo na finálový turnaj Poháru mistrů do Dánska!

Doporučuji všem fanouškům vychutnat si mistrovské oslavy po závěrečném hvizdu ještě jednou, dvakrát, stokrát...
Záznam rozhodujícího zápasu sezony:
5.finále, ZS O-Poruba: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/409232400031006-florbal/

Další finálová utkání:
1.finále, MH Dubina: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/409232400031004-florbal/
2.finále, MH Dubina: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/409232400031005-florbal/
3.finále, Vinohrady:  http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/209471291420008-florbal/
4.finále, Vinohrady:  http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/209471291420009-florbal/

Foto: Jiří Zerzoň, Roša