Kvarteto zlatých medailí? Rytířky míří do Brna, jsou popáté ve finále Poháru Českého florbalu

15. ledna 2023, Michal Dannhofer

Popáté v historii se florbalistky Vítkovic představí ve finále Poháru Českého florbalu. Třikrát odešly jako vítězky, při své první účasti prohrály v prodloužení. Finálový zápas začíná v úterý v 17:00 hodin v brněnské STAREZ Aréně, známé také jako MSH Vodova Brno. Soupeřem Rytířek bude Tatran Střešovice.

Tatran Střešovice je ve finále poprvé ve své novodobé historii, je třeba uvést, že tým, o kterém ještě v průběhu článku bude řeč – Herbadent Tigers - vznikl ovšem na jeho základech.

Historie ženského florbalu se píše od roku 2003, prvními vítězkami se staly florbalistky Liberce, které porazily 6:4 právě Tatran Střešovice.

Vítkovický ženský florbal zažívá svůj boom zhruba 12 let, poprvé se dostal do finále v roce 2013, finále v Brně se tak odehraje bez dvou týdnů přesně po deseti letech.

V Českých Budějovicích se tehdy odehrála jedna z vůbec největších bitev mezi Vítkovicemi a Herbadentem Tigers, kterou rozhodla v prodloužení Eliška Krupnová, dnešní dlouhodobě nejlepší česká florbalistka.

Rytířky se zlaté medaile dočkaly o dva roky později, v Opavě rozhodla finále v 68. minutě Veronika Enenkelová. Z dnešního kádru u toho byly Michaela Šponiarová s Denisou Ferenčíkovou, na lavičce už tehdy stála dvojice Dušan Dudešek – Jiří Velecký.

Za další dva roky slavily Rytířky podruhé, ve Zlíně porazily překvapivé finalistky z FbŠ Bohemians poměrem 5:1.

Za rok se finálový den pohárové soutěže uskutečnil v Mostě a váže se k němu zajímavá a možná dosud nepublikovaná historka: na dlouhý výjezd se Vítkovice tehdy vydaly autobusem brzy ráno v den samotného zápasu a jen o několik minut unikly kolizi, která tehdy na dva dny zablokovala dálnici D1.

Rytířky nakonec odvezly vítězství 7:5, pět bodů zapsala kapitánka týmu Denisa Ferenčíková.

Třetí a poslední triumf Rytířky znovu získaly daleko od Ostravy, a to v Chomutově. Ve finále, které se tehdy hrálo na 3 x 15 minut dokázaly otočit nepříznivý stav a zvítězily 3:2 v prodloužení. Mimochodem, dvě branky opět vstřelila kapitánka Denisa Ferenčíková.

Ta povede svůj tým také vstříc úternímu finále proti Tatranu Střešovice.

1. SC TEMPISH Vítkovice - PSN Tatran Střešovice
Úterý, 17:00, STAREZ Aréna Brno (dříve MSH Vodova)

Utkání bude přenášet Česká televize.