Turkka Lehtinen: "Back to friends!"

12. července 2009, CD

Mistrovské Vítkovice hlásí první velkou posilu. Je jí finské pendolino TURKKA LEHTINEN. V týmu již působil v sezoně 2005/2006, nyní se po třech letech vrací mezi své přátele. Rozhovor uvádíme i v originální komunikaci v angličtině. Interview also in English.

Finský blesk si i s dalšími finskými spoluhráči Tuomassem Mustakalliem, Sampsou Oksanenem a svým bratrem Tuukkou zahrál na nedávném Fat Pipe Cupu za výběr Tomáše Sladkého nazvaný Internetional Company.
    Ture Lehtinen se pokusí navázat na skvělé výkony v dresu Vítkovic a zaplnit mezeru v obraně Vítkovic po odchodu Daniela Folty.

S finským sympaťákem jsme připravili rozhovor.

Jaké to je vrátit se do Vítkovic?
"Je to jako vrátit se do druhého domova. Modré dresy jsou modré dresy."

Těšíš se na svou druhou sezonu v České republice?
"Samozřejmě že ano! Bude skvělé sledovat jak se změnila hra během uplynulých tří sezon a zvláště jak se vypracovali junioři."

Jaké máš hlavní cíle pro následující sezonu?
"Chci pomoci týmu jak jen bude možné v mých silách tím, že budu dělat co Mráza (Radomír Mrázek, pozn.red.) řekne. Nebo nějakými hazardními kousky na místě posledního vzadu :) Ne, vážně. Budu bojovat o každý míček a snažit se chytnout stejný styl hry jakým se Vítkovice vyznačují . A samozřejmě zlepšit se i na úrovni hráče."

Byl Pohár mistrů jedním z důvodů k návratu?
"Ano a ne. Samozřejmě to je pro mě velká motivace hrát s kamarády proti nejlepším týmům Evropy. Na druhou stranu jsem se snažil o to vrátit se v průběhu posledních dvou let a díky šťastné shodě okolností se to podařilo v sezoně, kdy kluci ukázali, co v nich je a vyhráli titul."

Jak sis užil červnový Fat Pipe Cup s týmem International company?
"Bylo to zase hodně zábavné hrát s dobrými kamarády a užívat si florbal. A naši veteráni Hanys, Petr a Tuukka ukázali, že by Pepino možná mohlo zkusit koupit nějaké hráče z našich veteránů :)"

Kdy přesně přijedeš?
"Přijedu na začátku srpna, takže budu s týmem trénovat pár týdnů před Czech Openem, stále se dívám po vhodné práci. Je "beer tester" profese? :) "

Sledoval jsi tažení Vítkovic v mistrovské sezoně 2008/2009?
"Ano, sledoval. Viděl jsem téměř všechna utkání, které byly na internetu. Zvláště pak finále, to jsme sledovali s partou přátel a užívali jsme si každičký moment."

"Hodně se těším na na všechny mé přátele, na radost z florbalu a na získání mnoha skvělých vzpomínek. Protože o tom to je přece život."

 

ENGLISH VERSION

How is it to return back to Vitkovice?
"It is like coming back to second home. Once a blue-jersey, always a blue-jersey."

Are you looking forward your second season in czech republic?
"Yes, of course I am! It will be great to see how the game has changed there during these 3 seasons and especially how the juniors have developed."

What is your the main tagret in the season?
"To help the team as much as possible by doing what Mraza says. Or doing some hazardous moves as the lowest defender, we\'ll see how it goes. =) No really, I\'ll be fighting for every ball and trying to bring the same attitude to the field that Vitkovice is known for. And at the same time developing as a player."

Was European cup one of the reasons to come back?
"Yes and no. It was of course a big motivator for me to play with my friends against the best teams in Europe. On the other hand I\'ve been trying to come back to Vitkovice for the last two seasons and by a lucky coincidence it became possible at the same time guys showed their potential by winning the title."

How did you enjoy Fatpipe cup´09 by International company?
"It was again a lot of fun to play with good friends and enjoy floorball. And our seniors Hanys, Petr and Tuukka showed that maybe Pepino should try to buy players from our senior team. =D "

When you are coming exactly?
"I\'m coming there in the start of August, so I\'ll get to practise with the guys for a few weeks before Czech Open. Still though looking for a job. Is beer tester a profession?"

Did you watch the results of Vitkovice in gold-season 2008/2009?
"Yes I did. And I watched almost every match that was broadcasted via internet. Especially the finals we watched with a bunch of friends and enjoyed every moment."

What for are you most looking forward?
"Seeing all the friends again, enjoying floorball and acquiring many great memories. That\'s what life\'s about."

Rozhovor s Turkkou Lehtinenem připravil Tomáš Sladký
Foto: Roša, Petr Kotala, archiv Turkky Lehtinena