Tomáš Sladký: "Budou mi chybět fanoušci"

15. července 2009, CD

Tomáš Sladký míří opět do Švýcarska. Po půlroční zastávce ve Vítkovicích se talentovaný centr znovu vydává sbírat zkušenosti do země helvetského kříže. Tentokrát do týmu UHC Waldkirch-St.Gallen, který po postupu do nejvyšší švýcarské ligy a udržení se v ní touží minimálně po účasti v play-off.

Jak se tvé nové angažmá zrodilo a proč sis vybral tým Wa-sa?
"Po konci zlaté sezóny jsem odjel do Švýcarska na týdenní vyjednávání s tamními kluby. Setkal jsem se se zástupci třech klubů. Po konzultaci s reprezentačním trenérem Tomášem Trnavským jsem vstoupil do jednání s týmem, ve kterém bych měl hrát významnou roli."

Kdy došlo k dohodě a na jak dlouho oblékneš dres St.Gallenu?
"Hráčskou smlouvu jsme sestavili prakticky během 14 dnů v červnu, mezinárodní transfer byl na IFF zaslán v úterý. Přestupuji na jeden rok, po kterém budu volný hráč."

Uvažuješ znovu o návratu do Vítkovic? Co by tvé rozhodování ovlivnilo?
"Tak jako tomu bylo v případě mého návratu v lednu 2009, opět by hrála významnou roli vysoká škola. V případě, že UP v Olomouci získá akreditaci na můj studijní obor Sportovní management a trenérství, o návratu bych reálně uvažoval. Samozřejmě by ovšem hrála roli i případná aktuální nabídka ze zahraničí."

Neudržela tě ani vidina účasti Vítkovic na Poháru mistrů? Nelituješ toho?
"Lituji, stejně tak toho, že si nezahraji v týmu s mými velmi dobrými kamarády, kteří do Vítkovic míří z Finska. Nebylo to opravdu jednoduché rozhodování, ale cítím, že bych mohl poznat zase něco nového s novým týmem. Pohár mistrů je „jen“ týdenní turnaj a kvůli tomu nebudu řídit celou sezónu. Další věc, která mi bude chybět, jsou fanoušci…získáváme jich čím dál víc na naši stranu a je nádherné cítit jejich upřímnou podporu."

Jak budeš vzpomínat na divokou sezónu 2008/2009?
"Nádhera, co víc si přát. Mistrovství světa, dokončil jsem školu a získal dva tituly :) Opravdu jsem si to užil, ale asi nejvíce si cením zlata s Vítkovicemi. Zapadl jsem zpět do týmu a snad i pomohl k titulu, který si Vítkovice zcela po právu zasloužily. Byl to neskutečný pocit, za který vděčím spoluhráčům, trenérovi a všem fanouškům, kteří dne 18.4.2009 přišli na páté finále, ten zápas jsem už viděl asi 80krát! :) "

Co očekáváš od nadcházející sezóny a kdy do Švýcarska odjíždíš?
"Zažiji opět něco nového, v týmu budu na rozdíl od působení ve Wileru jediný cizinec a chtějí, abych tým dovedl do play-off. Taková pozice mi vyhovuje, potřebuji hrát a potřbuji cítit tlak. Pokusím se tedy připravenou roli přijmout a svými výkony nezklamat. Do St.Gallenu odjíždím 6.srpna. Staronová tvář Vítkovic Turkka Lehtinen pravděpodobně o den dříve. Předběžně jsme se tedy dohodli, že uspořádáme společnou Good bye, respektive Welcome party na Stodolní! :) "

Foto: Roša, Jiří Zerzoň