Zdeněk Žák: “Hlavní pro mě bylo hrát extraligu”

30. července 2009, CD

Mladý útočník Vítkovic se ve své první sezoně mezi muži nevlezl do nabité sestavy Vítkovic a tak jej jeho mateřský klub poslal na zkušenou do posledního Třince. Zdeněk Žák se teď vrací a bude bojovat o místo v sestavě mistra!

 

      Žák odešel do Třince na podzim společně s Ondřejem Führerem v rámci hráčské výměny za Lukáše Petříka. Za necelou sezonu nasbíral důležité extraligové zkušenosti, hrál proti lepším, hodně poznal. V dresu Třince nasbíral v základní části v 11 zápasech 9 bodů za 6 branek a 3 asistence. V play-down pak zářil. V šesti zápasech posbíral šest branek a stejný počet asistencí! Třinec však od pádu do 1.ligy nezachránil.

 

Zdeňku, jak bylo na zkušené v Třinci? S jakými pocity se vracíš do Vítkovic?
"Zdravím, Romane, hlavní pro mě bylo hrát extraligu a dostat jistotu na hokejku. Podmínky nebyly růžové, všichni si to určitě přečetli na florbal.cz. Moc se těším na kluky a bouřlivou kulisu. Bude mi ctí hrát pod rytířem!"

Již na Fat Pipu jsi prokázal, žes v sezoně nasbíral v extralize v dresu Třince cenné zkušenosti, na hřišti ses pohyboval s lehkostí, prosadíš se v nabité soupisce Vítkovic do základní sestavy?
"To je spíše otázka pro trenéra, snad se budu prosazovat s lehkostí i v dresu Vítkovic. V Třinci jsem si dodal sebedůvěru a ukázal, že ještě nepatřím do starého železa..:)"

Sedl sis s někým z kádru Třince? Hrál jsi hned s několika hráči, s kým sis rozuměl nejvíc?
"Určitě jsem si pochvaloval spolupráci s Karasem (Jiří Curney, pozn. red.). S ním se člověk nenudí obzvláště na výjezdech.."

Jsi srdcař, Vítkovice jsou pro tebe víc než jen současný klub. Jak jsi sledoval jejich tažení ligou? Nemrzelo tě, že nejsi u toho?
"Pečlivě jsem sledoval jejich výsledky a držel pěsti. Přál jsem to klukům, zaslouží si to!!! Samozřejmě, že mrzelo, když tam odehraješ půlku sezony. Obzvláště po rozhodujícím finále mi bylo líto, že tam nemůžu být a pít sekt. Na druhou stranu jsem byl šťastný, že se titul vrátil do Ostravy!!"

Jak vidíš sezonu 2009/10 pro Vítkovice? Dvě sezony se drží na špici, teď mají titul a budou v obrovsky těžké pozici, když jej budou obhajovat. Povede se to?
"Ambice jsou vždy veliké a potencionál na to je!! Pěvně věřím, že se to povede!!"

S Vítkovicemi jsi byl na kvalifikaci o Pohár mistrů ve Finsku, teď se jako mistr kvalifikovaly přímo na hlavní turnaj. Jak na tuto expedici vzpomínáš? Moc sis tehdy proti Könitzu ani proti Tapanillan Erä nezahrál.
"Pro mě to byl nezapomenutelný zážitek. Moc jsem toho nenahrál, ale už jen podívat se na florbal na špičkové úrovni stálo za to. Aspoň jsem se naučil rybařit na střídačce."

Na Fat Pipe Cupu jsi byl v jednom týmu s finskými hráči. Nedělala ti komunikace s nimi problémy? Turkka Lehtinen už je hráčem Vítkovic a tak už máš jisté, že angličtinu na hřišti použiješ i v sezoně. Nebo snad ovládáš finštinu?
"Myslím, že jsem jsi docela dobře pokecal. Po nějakém tom drinku ovládám i pět jazyků :D. Jsem moc rád, že s ním mohu působit v jednou týmu. Finština je velice těžký jazyk, ale nadávky by mi šli s přehledem :)"

Jak sis zatím užil letošní prázdniny a co plánuješ na ten zbytek?
"Právě jsem se vrátil s dovolené v Itálii. Ted se soustředím na tréninky a budu bojovat o sestavu! Na zbytek prázdnin se určitě něco najde…"

Dík za rozhovor a ať ti to střílí!!!
"Díky, budu se snažit!! Měj se."

Rozhovor se Zdeňkem Žákem: Roman Sladký
Foto: Roša