Czech Open: Stopku vystavil IBK Dalen

15. srpna 2009, CD

Dále než do čtvrtfinále se Vítkovice na letošním Czech Openu nedostaly a jak muži, tak ženy skončily v elitních kategoriích na hokejkách švédských celků. Ženy vypadly s Pixbem Wallenstam 3:7, muži celý zápas vedli na Dalenem, ale nakonec prohráli na samostatné nájezdy 3:4. aktualizováno.

 

ELITA MUŽI: Vítkovice si vyzkoušely všechny švédské týmy

V základní skupině si Vítkovice víceméně bez problémů poradily s Brnem (2:0) a slovenským šampiónem Trenčínem (7:1), který na svém prvním Czech Openu v elitní kategorii sbíral cenné zkušenosti. V souboji o první místo ve skupině pak po vyrovnaném zápase podlehly jednomu z tradičních účastníků a několikanásobnému vítězství turnaje Pixbu Wallenstam IBK 0:2, byť šancí měli hráči českého mistra požehnaně. Zastřeloval se především Tomašík.
      Zisk čtyř bodů (na turnaji se hraje dvoubodovým systémem) znamenal postup do osmifinálové skupiny společně s Pixbem a ze skupiny D postupivšími Caperio Täby FC ze Švédska a švýcarským HC Rychenberg Winterthur. V zápase s Täby Vítkovice držely častěji míček na holích, ale k vyloženější brankové příležitosti se dostávaly zřídkakdy. Täby stačila na výhru jediná branka z dílny Berglunda. V posledním utkání tak musely Vítkovice porazit švýcarský Rychenberg, v jehož dresech se po hřišti proháněli i Češi Cepek, Skalík a Salát. Vítkovice byly celý zápas aktivnější a odměněny byly brankami Bruse a Lukáše Hrubého. Na sklonku zápasu korigoval Skalík a v poslední minutě pak mohla naděje Vítkovic pohřbít jediná šťastná branka, podobně jako tomu bylo loni. Ale nestalo se tak, tentokrát své vedení proti Rychenbergu Vítkovice ubránily a postoupily do čtvrtfinále.
      V něm narazily i na třetího účastníka švédské superligy IBK Dalen. Nejlepší výkon na turnaji Vítkovic znamenal vedení po první třetině 2:0, když se trefili Tokoše a Tomašíka. Šancí bylo víc, pohříchu však zůstaly nevyužity. A to Vítkovice mohlo mrzet, protože ve druhé třetině švédský tým srovnal hru i skóre. Poslední třetina přinesla nejdříve šťastnou branku Ťopka, od jehož nohy ae míček po prudkém pasu Lukáše Hrubého odrazil do branky, ale ihned poté Švédové opět nekompromisně potrestali přísné vyloučení Ostravanů. Jelikož další branka již nepadla, rozhodout musela trestná střílení, v nichž Švédové ukázali svoji perfektní práci s míčkem a 100% úspěšností si vystříleli postup. Ani Marcel Suchánek, ani Ciompa neměli proti perfektně provedeným nájezdům šanci. Za Vítkovice se sice nejdříve trefil Tomašík a Kološ, proti Juhaňákovi se však postavila tyč, proti Ťopkovi břevno.
      Vítkovice dokráčely na velkém turnaji nejdále za poslední léta, postupně se utkaly se všemi elitními švédskými týmy, nepočítáme-li druholigový Handen, který na turnaji neprokázal nejvyšší kvality. A ani v jednom utkání nepropadli, proti Dalenu sahali hodně rázně po vítězství, které tedy nakonec Vítkovicím uteklo až v samostatných nájezdech. Před nadcházející sezónou a především před nadcházejícím Pohárem mistů v dánském Frederikshavenu velice kvalitní příprava.

 

ELITA ŽENY: Zlepšený výkon znamenal čtvrtfinále

Vítkovické ženy nezačaly turnaj dobře a prohrály 0:5 s Red-Ants Rychenberg Winterthur. V důležitém zápase ale pak porazily IKSU Ungdom ze Švédska 2:0 brankami Pastuškové a Urbánkové. V posledním zápase pak urbánily proti Liberci postupovou remízu 0:0.
      V osmifinále pak po výborném výkonu remizovaly s Zugem United 1:1 a vítězství 4:2 nad švédskou Umeå 4:2 je pak katapultovalo do čtvrtfinále ze třetího místa. V něm ale nestačily na favorita Pixbo Wallenstam IBK 3:7. Vítězkami turnaje se stal český suverén Herbadent Tigers SJM.

 

JUNIOŘI: Nenašli recept na střešovický beton

Vítkovice si počínaly v základní skupině D juniorské kategorie suverénně. Postupně vyprovodily maďarský tým phoenix Fireball SE 6:1, Spartu Prahu 3:0 a Hattrick Brno deklasovaly 8:1. Postup z prvního místa ze skupiny znamenal postup přímo do osmifinále a na svého soupeře si vítkovičtí mladíci museli počkat. Nakonec se proti nim postavil bílý tým střešovického Tatranu. I přes drtivou převahu Vítkovic po celou dobu utkání, kdy vítkovický brankář Souček neměl téměř ani zákrok dospěl zápas nakonec až do samostatných nájezdů. Bohužel jediným, kdo se v barvách Vítkovic prosadil, byl Veltšmíd a severomoravský tým tak vypadll překvapivě již v osmifinále.
      Vítězem turnaje se stali florbalisté SSK Future, kteří ve finále porazili švédskou Hagundu.

 

MUŽI MUSTANG: Nic se od nich nečekalo a to splnili do puntíku

Mustangové začali turnaj špatně a mizernou produktivitou si vystříleli prohru 0:1 s Torzou Sorry s komentátory Zárubou a Zamazalem v sestavě a remízu 0:0 s norským Ajerem. Páteční ranní zápas pak přinesl konečně i nějaké branky, nicméně prohra 3:5 s Rožnovem znamenala postup do 128finále. V něm Mustangové bohužel vlastní nekoncentrací ztratili čtyřmi inkasovanými brankami během několika minut druhé půle vedení 2:0. Do konce základní hrací doby ale stihli ještě brankami Bojka a Krásného vyrovnat. I zde tedy rozhodovala trestná střílení a ani Mustangové jej neproměnili ve svůj postup. Jediným úspěšným exekutorem byl Martin Jankulár.