Tuomas Mustakallio: “Rozhodčí by tady měli přitvrdit!”

25. října 2009, CD

Mustakallio proseděl poslední zápas pouze mezi náhradníky vinou lehkému nachlazení, které si přivezl z Dánska. Do utkání s Havířovem nakonec zasahovat nemusel. Přinášíme povídání s finským snajprem o prvních dojmech z Česka, z českého florbalu. Povídali jsme si i o Poháru mistrů.



Ahoj Tumppi, jak bys zhodnotil českou Fortuna extraligu po šesti odehraných utkáních?
"Těžko říct, po šesti zápasech. Ale asi nejhlavnější věcí je, že jsou zde opravdu velké rozdíly mezi dobrými a ne tak dobrými týmy. Některé týmy mají dobré a šikovné hráče, ale ti neví, jak hrát a uspět. Ale obecně si myslím, že šikovnost a rychlost hráčů je na dobré úrovni."

Co bys řekl k rozhodčím v Česku a jejich metru? Je to podobné jako ve Finsku?
"No, jak to říct kulantně... :) Řekněme, že jestliže se má florbal posunout někam dál, rozhodčí by měli přitvrdit co se týče posuzování faulů hokejkou. Další věcí je, když se dostanete s míčkem do rohu. Soupeř vas může klidně zezadu faulovat, aniž by se pískalo. To jsou největší rozdíly mezi oběma zeměmi.
Ve Finsku se hraje mnohem více přesilovek. A nejen kvůli sekání. Rozhodčí by tady zkrátka měli zvolit přísnější metr."

Jak bys hodnotil atmosféru na zápasech. V porovnání s Finskem. A co na Poháru mistrů?
"Tady je atmosféra úžasná. Chci říct, že v každém týmu mají svoji skupinku nejvěrnějších a ti během zápasu opravdu fandí. Naši fanoušci jsou v tomhle skvělí. Ve Finsku je jen několik týmů, které mají na svých zápasech tak dobrou atmosféru. Velký problém je, že tam mají na florbal příliš velké haly pro mnoho diváků. Na Poháru mistrů trpěla kvůli umístění pořádajícího města. Jediné světýlko ve tmě byli fanoušci každého týmu."

Jak vycházíš s kluky v týmu? Kdo je pro tebe ideálním spoluhráčem?
"Je to výborné. Kluci v týmu i v jeho pozadí jsou super. Myslím, že všichni hráči jsou pro mě ideální, je jich tu hodně talentovaných. Navíc můj herní styl je hodně přímočarý, moc nedržím balón. Jen se pokouším být posledním v řetězci, kdo se dotkne balónku než... však víte co ;)"

Jak sis užil Pohár mistrů?
"Je to vynikající zkušenost. Byl to vlastně vrchol mé sportovní kariéry. A byla to nás pro všechny dobrá možnost vyrůst jako tým."

Je páté místo úspěch nebo zklamání?
"Obojí. Tím myslím, že jsme zahráli stejně, jako hrajeme celý podzim. To je tak na 80%. Nevím proč, ale pořád nám něco v zápasech chybí."

Čím to, že jsi nedokázal ty ani nikdo jiný z Vítkovic skórovat v "hlavním zápase" proti Wileru?
"Splnili svůj herní plán a defenzívu tak dobře, že jsme měli problémy vypracovat si dobré brankové příležitosti. A když nejsou šance, nejsou góly..."

Je ve vítkovických silách vyhrát opět českou ligu a postoupit na Pohár mistrů 2010?
"Určitě! O tom není pochyb. PS: Děkuju všem kdo nám zde pomohl zajistit základní věci a bydlení a taky díky všem z týmu za tak vřelé přijetí!" děkuje za všechny Finy ve florbalových Vítkovicích (Tuomas Mustakallio a Turkka Lehtinen s přítelkyní Ninou Schäfer).

Tuomase Mustakallia vyzpovídal Roman Sladký Foto: Roša (2), J.Zerzoň