Důležité vítězství je na světě

15. listopadu 2009, CD

Vítkovice po ztraceném utkání na Spartě a pohárovém vyřazení potřebovaly nutně naplno bodovat a to se nakonec podařilo. Po výhře 5:4 se drží v těsném závěsu za Tatranem na druhém místě tabulky.

 

Do hry se poněkud překvapivě brzy po nedávném zranění z reprezentační akce hned od začátku zapojil kapitán Pavel Brus. Důvěru dostal od začátku také nadějný junior Vojtěch Vlček.
      Utkání začalo ale lépe Future. Pomohlo tomu i brzké vyloučení Patrika Suchánka. Přesilovku sice Future nevyužilo, avšak jen několik málo vteřin po jeho vypršení se bekhendovou střelou z otočky prosadil Jan Freund. Pak byla na Dubině k vidění dlouho jen kouskovaná hra plná osobních soubojů. Ve 13.minutě si vzal slovo střelec posledních utkání v barvách Vítkovic Jan Jelínek. Reprezentační obránce dokonce nastoupil rovnou na křídle prvního útoku. A že to byl ze strany trenéra Mrázka dobrý tah dokázal v zápase Jelínek hned několikrát. Nejprve vyrovnal po spolupráci s kapitánem Pavlem Brusem a pak dotáhnul do konce dobrou Tokošovu individuální práci. Ještě do konce první třetiny útočil Jelínek na hattrick, ale Michal Rebro v brance Future to nedovolil. Dělovkou ještě orazítkoval břevno Pavel Brus, ale stavem nepohnul.

      Druhou část zahájili hosté v početní nevýhodě, neboť čas vyměřený na přestávku se jim zdál příliš krátký a tak se v šatně zdrželi. Přesilovku ale Vítkovice prováhaly a tak přišel trest. Nepovedenou rozehrávku dokonale využilo duo Freund-Šebek a začínalo se od nuly. Ve 28.minutě dostal svůj tým opět do vedení tvrdou ranou tahem Milan Tomašík. Vítkovice až do 29.minuty  hrály netradičně jen na dvě pětky, třetí útok Mustakallio, Vladař a Lukáš Hrubý se do hry zapojil až v polovině utkání. Ve 34.minutě se už už Vítkovice dostávaly do šance, ale jeden z obránců Future zatáhl za záchrannou brzdu. Bohužel pro něj ale nad pravidly povolenou výškou nad zemí a tak si míček uprostřed hřiště nachystal vítkovický vyvolené této disciplíny zvané trestné střílení Petr Kološ. I když se mu nájezd úplně nepovedl, se štěstím jej nakonec forhendovou kličkou proměnil a Vítkovice poprvé v zápase vedly o dvě branky. Ne ale dlouho. Minutu na to sehráli hosté výborně standardní situaci v blízkosti Suchánkovy branky a Natov z křídla dostal opět Future na dostřel. Bleskovou odpověď měly ale Vítkovice přichystanou ve finském jazyce. Přihrávku Lukáše Hrubého dorazil do sítě důrazný Tuomas Mustakallio.

      Domácí pak měli ve třetí třetině dvakrát výhodu přesilovky, ale ani jednu nevyužili, i když byl hodně blízko například střelec Jelínek. Svým důrazem pak zadělal kapitán hostů Rob na dramatický konec zápasu. Mohl i vyrovnat, ale zaskvěl se Marcel Suchánek. V 56.minutě po souboji s Lehtinenem se objevila na čele Davida Ryneše krev. Obránce Future musel být dokonce převezen do nemocnice na šití. Další potyčku pak rozhodčí ohodnotili vyloučeními na obou stranách. Kouhoty byli Patrik Suchánek a Michal Soukup. Tlak Future vygradoval v poslední minutě při power-play, ale domácí s vypětím všech sil tři domácí body ubránili.

Zisk tří cenných bodů si pochvaluju i úspěšný exekutor trestného střílení Petr Kološ. "Jsem rád, že jsme to odmakali. Bylo to vydřené vítěztví, které jsme momentálně moc potřebovali."

Foto: Roša