Radim Polášek: Spadl mi kámen ze srdce

21. května 2010, CD

Vítkovice získaly do svých řad velkou posilu. Jednoho z nejproduktivnějších hráčů extraligy posledních let Radima Poláška. Sniper konkurenčního FBC Ostrava přichází po dlouhých tahanicích se svým mateřským klubem, který o jeho služby neměl ve druhé půli uplynulé sezony zájem. S novou tváří v modrobílých barvách přinášíme úvodní rozhovor.

Ahoj Radime, vítám tě ve Vítkovicích. Jaké jsou pocity krátce po podepsání přestupu?
"Ahoj, děkuji za přivítání. Pocity jsou samozřejmě skvělé, asi od března jsem byl každý den v nejistotě, co se mnou bude na příští potažmo další sezoně. Celou dobu jsem byl skeptický, avšak když jsem viděl přestupní papír s podpisy těch pravých lidí a už chyběl jen ten můj, tak jsem věděl, že je hotovo. Spadl mi kámen ze srdce."

S klukama trénuješ už několik měsíců. Jak vnímáš nové prostředí a hráče?
"Ano, s klukama jsem v kontaktu od doby, co jsem dostal zákaz hrát v FBC. Nové prostředí jsem ještě neměl možnost poznat nějak blíž, ale s klukama se znám už dlouho a myslím (a zároveň doufám), že s přijetím do kolektivu nebude žádný problém. Všechno jsou to mladí hráči, ze kterých je na první pohled znát, že jsou nadšení a pro florbal udělají téměř vše."

Je to jako přestup ze Sparty do Slávie, vnímáš to taky tak?
"Určitě je to jiné, než kdybych šel do jiného týmu u nás v extralize. Jenom přece pořád budu v tom samém městě a lidi okolo florbalu tady budou pořád ti samí, jen já budu mít jiný dres. Ale ano, to, že je to mezi dvěma rivaly, vím."

Teď budeš nastupovat do ostravského derby v barvách opačného týmu. Jak vnímáš ostravská derby a v čem se ta pro tebe změní?
"No možná o mě budou hráči FBC větší zájem v zápase :). A nejspíš budu i středem soubojů a srážek, což mi absolutně nevadí ;). Derby budou zajímavá a moc se na ně těším."

Co očekáváš od Vítkovic, proč ses rozhodl pro přestup? A naopak co se očekává od tebe?
"V Ostravě studuji školu, mám tady rodinu a kamarády, proto jsem chtěl ještě zůstat ve svém rodném městě, alespoň než dostuduji (tedy jestli :)). Dostal jsem nabídky i z jiných týmů z Extraligy, ale Vítkovice patří ke špici naší ligy a ten potenciál, koncepce a budoucnost tu je snad jako nikde jinde. Taky doufám, že z takto kvalitního týmu budu mít snadněji otevřené dveře dál do mé florbalové kariéry. A co se očekává ode mě, to bych nerad říkal ať potom nelituji. Typově jsem hráč, který Vítkovicím asi chyběl a proto mě kontaktoval trenér Mrázek. Tak doufám, že se probojuji do týmu a mou úlohu v něm budu plnit na 120 %."

Těšíš se na letní přípravu? Toto období nebývá moc oblíbené, ale je nicméně velice nutné, téměř stěžejní.
"Na letní přípravu se těším moc. Zatím vše nasvědčuje tomu, že by měla být na profesionální úrovní. Taky moc dobře vím, že přípravu podceňovat nejde."

Kdy poprvé oblékneš dres Vítkovic? Jak se na premiéru těšíš?
"No na premiéru se těším hodně. Už je to nějaký pátek, co jsem nehrál kvalitní zápas. Navíc na sobě budu mít jiný dres a to je vždy obrovská výzva. Hned na první nejbližší akci bych nechtěl chybět."

Bude těžké zyvknout si na povrch na Dubině?
"To teda bude a pořádně. :)"

Něco pro vítkovické fanynky: jaké jsou tvé záliby, koníčky, co rád děláš? Máš přítelkyni? :)
"Už když jsem byl malý kluk tak jsem dělal všechny možné sporty. A to mi zůstalo do teď. Rád dělám téměř všechny sportovní aktivity. Rád se podívám na dobrý film. Rád relaxuji, buď na procházkách se psem nebo dlouhým spánkem ;). A když se najde čas, taky někdy vyrazím na nákupy :). Taky se musím věnovat studiu a to je asi hlavním koníčkem."

Máš nějaký vzor?
"Vzory nemám. Avšak ve florbale obdivuji Rasmuse Sundstedta. A rád se podívám na film kde hraje Shanning Tatum."

Nějaký talisman pro štěstí, zvyky, rituál?
"Talisman žádný nemám ani rituál. Ale jsem zvyklý na svůj předzápasový den a předzápasovou stravu. To však neprozradím. A jsem zvyklý na své omotání hole. Nikdy nehraju s holí hned z výroby, rád si jí upravím aby mi seděla."

Radime, hodně štěstí ve vítkovickém dresu!
"Moc děkuji za rozhovor. Doufám, že budu platný hráč a pomůžu k vysněnému titulu."


Rozhovor s Radimem Poláškem : Roman Sladký
Foto : Jiří Zerzoň