Czech Open 2010 - Bronzová medaile z ženské elity!

18. srpna 2010, Redakce

Vítkovice si poradily s nejedním švédským týmem a ztroskotaly až v semifinále na Dalenu! Z Prahy vezou opět po dvou letech bronz!

 

Vítkovické ženy se jako jeden ze čtyř českých zástupců představily na turnaji Czech Open v elitní kategorii žen, která letos skýtala velmi slušné obsazení. Mimo jiné v podobě dvou účastníků švédské elitserien a švýcarského vicemistra. V silné konkurenci se vítkovické ženy ziskem bronzových medailí velmi příjemně překvapily.

      Na úvod turnaje čekala na Vítkovice těžká zkouška. Do cesty se jim postavily zástupkyně švédské elitserien, populární lišky Pixbo Wallenstam IBK dirigované několika švédskými reprezentantkami. Ve vítkovickém dresu si v utkání odbyla premiéru Denisa Ferenčíková a spolu s ostatními svým výkonem pomohla k velkému překvapení hned na úvod turnaje. Favorizované Pixbo se sice dostalo do vedení, nicméně bravurní zákroky brankářky Kubíčkové držely soupeřky na dostřel. To vítkovické ženy byly naopak směrem dopředu velice efektivní a nemilosrdně trestaly soupeřova zaváhání. Jako první se dorážkou prosadila Hana Sládečková a do vedení poslala Vítkovice svým důrazem Michaela Kuzmíková. Další branku přidala v početní výhodě po standartní situaci Zuzana Macurová a po korekci soupeřek přidala stejná hráčka dorážkou i čtvrtý vítkovický gól. V závěrečném mocném tlaku švédských lišek čarovala Lenka Kubíčková a první vítězný úspěch byl na světě.

      Ve druhém utkání čekal na Vítkovice slovenský mistr, tým Nemšové. Utkání po předchozím náročném utkání proti Pixbu začalo v ospalejším tempu, soupeř předváděl trpělivou defenzivu a vítkovickým ženám se dlouho nedařilo prosadit. Postihla je zároveň i smůla v podobě zranění nové akvizice Denisy Ferenčíkové, která musela pro podvrtnutý kotník z turnaje odstoupit. Naopak v utkání dostaly poprvé příležitost další nové tváře Hana a Edita Hendrychovy a ačkoli velmi mladého věku, v zápase ani dalším průběhu turnaje se rozhodně neztratily. Čekání na gól prolomila Tamara Hašová, která prudkou střelou tahem propálila vše, co jí stálo v cestě. Druhý gól přidala po chybě gólmanky pohotovou střelou navrátilkyně do vítkovického dresu Monika Léblová a definitivní pojistku výsledku přidala po cizelérské přihrávce Hany Sládečková v přesilovce do prázdné brány Zuzana Macurová.

      Letošní program Czech Openu v elitní ženské kategorii byl více než nahuštěný a tak ještě ve čtvrtek večer čekalo na ženy třetí utkání, tentokrát se švédskou druholigovou Alundou IBF. Zápas byl přeci jen poznamenán faktem, že se jednalo již o třetí utkání za den a rozjezd trval poněkud déle. Ve své druhé části se však utkání proměnilo v pěknou podívanou se sladkým vítkovickým koncem v podobě vítězství. O branky se postraly po důrazu na brankovišti Léblová, po krásné kombinaci Macurové s Hašovou do prázdné branky Gaidová a definitivní podobu dala výsledku rovněž po pěkné kombinaci do odkryté brány Tamara Hašová. Vítkovice tak po prvním dnu s plným počtem bodů překvapivě, ale zaslouženě vedly tabulku své skupiny.
 V pátek brzy ráno čekal na Vítkovice tým Herbadent Praha. Příležitost v brance dostala poprvé na turnaji Dita Ondrejková a nutno říci, že jí hráčky v poli příliš nepomohly. Po ospalém výkonu a zřejmě sebeuspokojení z předešlého dne na hřišti vyjma úvodní šance Anny Niemcová, která skončila na tyči, figurovalo pouze jedno mužstvo, a to tým soupeřek. Postupně i za příspěvku exvítkovické Terezy Urbánkové soupeřky navyšovaly skóre, které se nakonec zastavilo na výsledku 0:5. Po úspěšném čtvrtku tak přišla hned v pátek poměrně studená sprcha, která však do dalšího vývoje turnaje byla spíše pozitivem.

      Další páteční zápas totiž Vítkovice svedl do konfrontace se švédským IBK Dalen, jedním z dalších výrazných favoritů turnaje. Vzhledem k předchozím výsledkům stačil Vítkovicím k přímému postupu do čtvrfinále uhrát v tomto utkání bod, a to se nakonec povedlo. Celé utkání bylo ve znamení bravurního výkonu vítkovické brankářky Lenky Kubíčkové, která své švédské sokyně přiváděla doslova k šílenství. Favorizovaný soupeř Vítkovice po většinu zápasu přehrával, vítkovická obrana však odolávala a když už se soupeři podařilo vstřelit branku, dokázaly Vítkovice vzápětí odpovědět. Důraz na brankovišti prokázala Andrea Pastušková. Dlouho to i přes enormní tlak vypadalo na vysněnou remízu, až 23 vteřin před koncem při power-play soupeře, který k postupu na úkor vítkovických žen potřeboval vyhrát, doplachtil několikrát odražený míček až do vítkovické branky. A následovalo power-play na druhé straně. Střela Macurové skončila po teči mimo hřiště a tři vteřiny před koncem dostaly Vítkovice možnost rozehrávky z rohu hřiště. Zuzana Macurová nic nevymýšlela a prudce nahodila míček před branku, který se odrazil od všudypřítomné Tamary Hašové do branky a vteřinu před koncem bylo srovnáno. Vítkovice si tak zajistily přímý postup mezi osmičku nejlepších.

      V sobotním čtvrtfinále narazily Vítkovice na postupivšího z opravného mezikola, kterým se staly ženy FBC Liberec. Utkání se hrálo od začátku ve svižném tempu a nejprve v něm jasně dominovaly Vítkovice. První branku vstřelila na turnaji střelecky velmi dobře naladěná Tamara Hašová, druhou přidala po dorážce střely Lucie Šrotové Hana Sládečková. Jenže pak přišly chvíle Liberce, nejprve po chybě obrany soupeřky snížily a nedlouho poté střelou z obrany vyrovnaly skóre. Nepříznivý vývoj však vítkovické ženy toužící po medaily nepoznamenal a znovu se dostaly v zápase do vedení, když tentokrát se střelecky prosadila Zuzana Macurová. Výhra posunula Vítkovice do elitní společnosti čtveřice nejlepších týmů turnaje.

      Soupeřem pro semifinále byl znovu tým IBK Dalen. Znovu soupeřky do utkání vkročily aktivně a na hřišti dostávaly Vítkovice pod tlak, znovu neuvěřitelně čarovala Lenka Kubíčková, tentokrát se však nedokázal prosazovat vítkovický útok a až na mladičkou formaci sester Sládečkových s Lucií Šrotovou nedokázaly být Vítkovice v zápase příliš nebezpečné. IBK Dalen naopak přeci jen na Lenku Kubíčkovou vyzrát tentokrát dokázal a zaslouženě se radoval z postupu do finále. Neméně zaslouženě se však ze zisku bronzových medailí radovaly ženy Vítkovic.

Výsledky 1.SC WOOW Vítkovice, kategorie ženy Elita:
Pixbo Wallenstam IBK 4:2
NTS FK-ZŠ Nemšová 3:0
Alunda IBF 3:1
Herbadent SJM 0:5
IBK Dalen 2:2
FBC Liberec 3:2
IBK Dalen 0:3

Sestava 1.SC WOOW Vítkovice:
Lenka Kubíčková, Dita Ondrejková – Alena Novakovská, Edita Hendrychová, Zuzana Vašíčková, Anna Niemcová, Vladimíra Skalíková, Silvie Kovalská, Veronika Vobořilová – Zuzana Macurová, Tamara Hašová, Sylva Gaidová, Hana Sládečková, Denisa Ferenčíková, Eva Sládečková, Lucie Šrotová, Monika Léblová, Hana Hendrychová, Michaela Kuzmíková, Andrea Pastušková